G4Media.ro

Câteva urgențe și soluții într-o Românie relaxată, cu politicieni în campanie electorală…

Câteva urgențe și soluții într-o Românie relaxată, cu politicieni în campanie electorală dar la un pas de un dezastru sanitar

Cea mai importantă și gravă temă pe masa guvernării este, în mod evident, gestionarea crizei de coronavirus, dar autoritățile nu dau semne că gestionează responsabil epidemia din aceleași cauze pentru care din iunie încoace au relaxat prea mult restricțiile: alegerile. Mai întâi au fost cele locale, acum suntem deja în plină campanie pentru parlamentarele din decembrie, dacă s-or putea ține. În iureșul ultimelor zile, de când numărul de cazuri a început să crească amenințător în totă țara, au rezultat situații care reclamă măsuri urgente din partea guvernului și autorităților locale.

 • Obligativitatea purtării măștii în toate spațiile. Un singur județ, Argeșul, care a trecut prin experiența unui număr foarte mare de infectări, a luat această decizie, însă ea trebuie rapid generalizată. Sunt prea multe cazurile de încălcare a acestei reguli simple, dar eficiente, care ne protejează pe noi, dar mai ales pe cei din jur. Purtarea măștii trebuie mai bine explicată tuturor categoriilor de public. Pe fonul creșterii numărului de infectări, masca oprește în primul rând răspândirea virusului de către persoanele infectate, prin stropii de salivă care, în absența oricărui obstacol, ajung mai ușor în aer și pe suprafețele pe care le atingem.
 • Angajarea de personal suplimenar la Direcțiile de Sănătate Publică. Aceste instituții sunt în acest moment complet depășite de situație. Sunt tot mai multe cazurile de pacienți care se plâng că DSP-urile nu răspund la telefon, că anchetele epidemiologice fie nu se mai fac deloc, fie sunt realizate superficial și că supravegherea celor bolnavi de COVID pracic nu se mai întâmplă. Experții în administrație publică atrag atenția că România este singura țară care mai acționează cu medici în DSP-uri, în condițiile în care o anchetă epidemiologică cu întrebări standard poate fi realizată de aproape oricine, de la studenți, la simpli funcționari etc. Aici Guvernul ar putea interveni rapid pentru a utiliza corect resursa medicală, și așa deficitară și epuizată.
 • Creșterea rapidă a capacității de testare. Pentru o țară cu populația României și cu o rată de infectare atât de mare, realizarea a maximum 30 de mii de teste pe zi este mult prea puțin. În medie, România poate realiza circa 730 de teste pe județ pe zi, ceea ce trebuie să admitem că este foarte puțin și nu oferă o situație clară asupra focarelor de coronavirus. Dublarea capacității de testare, cu decontarea testelor realizate de clinicile private, reprezintă în acest moment o măsură prioritară pentru a avea o imagine cât mai corectă a hărții epidemiologice și a locurilor unde trebuie intervenit cu măsuri de urgență, restricții etc.
 • Sancționarea drastică a celor care nu respectă regulile de distanțare și a propagandei conspiraționiste. Orice manifestare care pune în pericol sănătatea celorlalți trebuie să reprezinte pentru autorități fapte suficient de grave pentru a fi sancționate exemplar. Nu este posibil ca în centrul Capitalei să se strângă într-un weekend 200 de oameni fără mască, cu copii de mână, cu lozinci conspiraționiste, iar sancțiunea să fie 13 amenzi care adunate totalizează mai puțin de 1000 de euro.
 • Regândirea ajutorului pentru presă. Toate televiziunile care dau tribună generoasă vocilor anti-mască sau a celor care denunță ”dictatura medicală” ar trebuit tăiate de la generosele ajutoare acordate de Guvern tocmai pentru a conștientiza populația de riscul reprezentat de COVID – 19. În plus, propaganda conspiraționistă agresivă pe tema COVID ar trebui sancționată ca la începutul epidemiei, prin închiderea acelor canale de comunicare iresponsabile. În primăvară acest lucru s-a putut face mai ușor sub imperiul stării de urgență, acum trebuie găsite soluții legale pentru a opri avanlanșa de fake news și conspirații pe tema epidemiei. În acest context, Guvernul trebuie să utilizeze eficient milioanele de euro pe care le pompează deja în presă și să gândească campanii mai creative de comunicare, în loc să arunce banii pe fererastră difuzând clipuri insipide de responsabilizare socială.
 • Responsabilizarea Bisericii Ortodoxe. Ce s-a întâmplat cu pelerinajul la moaștele sfintei Parascheva de la Iași trebuie evitat prin invitarea înalților prelați la guvern, prin inforamrea lor zilnică și în detaliu asupra infectărilor din țară și prin prezentări zilnice făcute înalților prelați cu situația critică din spitale. Nu mai sunt locuri la terapie intensivă în tot mai multe județe, iar personalul medical a ajuns la capătul puterilor, însă BOR vrea pelerinaje la moaște și slujbe cu mii de participanți. Pusă în fața acestor realități concrete în fiecare zi, informată prin rapoarte oficiale detaliate, conducerea BOR nu va mai putea solicita ridicarea restricțiilor pentru pelerinaje sau alte activități bisericești care presupun adunări publice fără a risca acuzația de complicitate la crimă. Doar așa mai poate fi temperat discursul vehement negaționist al BOR, cu efecte devastatoare asupra societății și sănătății publice.
 • Aplicarea fermă a legii. Impunerea de restricții noi (interzicerea nunților, botezurilor, suspendarea activității restaurantelor etc) nu vor rezolva nimic dacă măsurile nu vor fi însoțite de aplicarea legii. Cetățenii au făcut deja un sport din încălcarea regulii (organizează așa-zise petreceri private în cluburi, nunți sau botezuri în județele vecine pentru a evita restricțiile locale) deoarece legea se aplică aleatoriu sau deloc. Aici nu este vorba doar de instituții slabe sau de capacitatea administrativă redusă, ci de voință politică. Cu gândul la voturi, Guvernul nu dorește în plină campanie să agreseze cei câțiva inconștienți cu amenzi, punând astfel în pericol sănătatea celorlalți, a majorității care se conformează cu sacrificii și eforturi mari. Această atitudine relaxată a instituțiilor de forță trebuie să înceteze de urgență.
 • Acordarea de stimulente suplimentare personalului medical și pentru perioada stării de alertă. Personalul medical a ajuns în pragul epuizării, după șapte luni de luptă continuă cu epidemia, reclamă faptul că banii primiți în plus sunt puțin în raport cu efortul mare și riscurile la care sunt expuși medicii și asistentele. (55% din salariul brut pentru secțiile suport, 85% din secțiile de COVID și 30% pentru cei care lucrează cu suspecți COVID). Aceste stimulente sunt importante într-o țară care are cel mai mic număr de asistenți la suta de mii de locuitori (73) în timp ce Polonia are 510, iar Germania 1.106.
 • Impunerea telemuncii oriunde este posibil. Munca de acasă în administrația publică locală și centrală ar trebui generalizată acolo unde este posibil. Nu are niciun sens deplasarea funcționarilor la un birou în oraș unde execută de la calcultor aceleași sarcini care pot fi făcute de acasă.
 • Controale sporite pe rutele de transport în comun. În autobuzele, tramvaiele, metroul din București etc. se circulă în condiții de supraaglomerare, fără respectarea celor mai elementare reguli. Aici, dar și în alte orașe din țară unde situația arată la fel, trebuie intervenit ferm prin descurajarea supraaglomerării, astfel încât să se respecte condițiile de distanțare.
 • O mai mare transparență în furnizarea informațiilor legate de epidemie. Ministerul Sănătății răspunde cu întârziere sau deloc la întrebări referitoare la diverse probleme care apar la zi în legătură cu supraaglomerarea spitalelor sau a secțiilor de terapie intensivă. Apoi, din raportările zilnice lipsesc informații esențiale, de pildă câte teste sunt făcute pe cazuri noi și câte teste pe cazuri de pacienți deja infectați care repetă testarea. Apoi, rata de incidență ar trebui raportată la zi, pe fiecare județ. În prezent, aceste informații se comunică de doar patru zile, după insistențe, și doar pe județele cu rata de peste 1,5%. Apoi, nu aflăm din comunicările oficiale gradul de ocupare al spitalelor. Aceste informații sunt comunicate sporadic de către medici sau manageri, câți pacienți sunt intubați etc.
 • România este pe harta roșie a țărilor Uniunii Europene, alături de Polonia, Cehia sau Ungaria, cu sisteme sanitare în criză, din cauză că politicienii au relaxat mult prea repede și total restricțiile din populism, după un start mai bun în lupta cu epidemia în comparație cu țările occidentale. Costul populismului îl plătim cu toții astăzi. În al 12-lea ceas, Guvernul Orban trebuie să se gândească mai mult la sănătatea cetățenilor și mai puțin la alegerile parlamentare, altfel se va adânci sentimentul neplăcut că, în plină epidemie de coronavirus am rămas pe cont propriu.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

60 comentarii

 1. Werner si PNL sunt disperati sa faca alegerile acum, altfel anul viitor exista riscul pt ei sa ajunga la 15%, se vor eroda prea mult, deoarece nu sunt capabili sa guverneze
  Vor calca pe cadavre doar sa faca alegerile acum

  • Un guvern fara majoritate parlamentara nu poate guverna. De aceea, in conditii normale, majoritatea parlamentara propune presedintelui guvernul.

  • lasa disperarea ta )))) P$D inca isi joaca cartea de a NU intra in Parlament, sau daca intra in parlament maxim 9 % va „lua”

  • @un domn, pleacă, bă, boschetarule, de aici cu 9% al tău, ce drac, nu vezi că ești penibil să înșiri inepția asta pe toate site-urile?
   Dacă ia PSD peste 9% pleci din țară?

  • Terminator2 calcă pe cadavre de oameni răi, din cei care pesedizeaza această țară de 30 de ani și care nu se mai satură, sătura-i-ar Dracu’ cu smoală!
   Notă: a pesediza = a fura

  • @Meștere,
   Dacă mă uit mai atent la poză aș putea spune „cine zice, ăla e”, dar oate că privirea mea incărcată de ani imi joacă feste…
   PS. Ai totuși o scuză: ești pesedist și ca orice pesedist musai să-i jignești pe cei din jur, altfel există riscul să scazi in ochii tovarășilor…

  • @Master
   sunt Onorat ca Ai Retinut Cifra de pe Toate site-urile !
   Itzi dai seama ca va fi Realitate ?

  • Putin – khuilo!

  • În urma nerespectării regulilor, ba chiar a sfidării acestora de la început până acum, îmbinate probabil și cu un management deficitar din vârful piramidei până la bază – cele „câteva urgențe” la care se referă articolul d-lui Tăpălagă, să nu ajungă cumva ..cu totul altele, (decât ne-am gândit!) și anume:
   – saci negri, mulți la număr și
   – o carantinare generalizată a societății românești..
   Și atunci, da: va fi „posibilă” tratarea virusului de acasă; cu bere. Că așa știe românu’!

  • De ce ar ajunge PNL la 15%?Ar fi benefic pentru tarisoara ca PSD sa revina la putere si ca guvern,caci in Parlament a fost in continuare la putere?Va doriti cresterea pensiei cu 40% ,dublarea legurilor profesorilir si a alicatiei copiilor,in final falimentul?Asta e o penibilitate fanatica,bine ca majoritatea populatiei gandeste altfel si PSD va trece in opozitie pentru multi ani!

 2. Tapalaga, e frumoasa Cuba?

  • Mie mi-a plăcut Havanna!

  • De ce întrebi dragă Oana? Vrei să te duci în Cuba? Mai bine hai la mine în sufragerie, iar mai apoi în dormitor, nu vei regreta, uiți de Cuba și de toate ale ei. Ce zici??? Îți surâde ideea???

  • V-ați îngriji mai bine de Ciprien, este în delir de duminică seară, doar el și multă apa rece.

  • @Ion, oana este un el.

  • ”• România este pe harta roșie a țărilor Uniunii Europene, alături de Polonia, Cehia sau Ungaria, cu sisteme sanitare în criză, …”

   Dle Tapalaga, dvs. comparati sistemul sanitar mioritic cu cel al Cehiei sau Ungariei? De unde aberatia cu sisteme sanitare in criza din tarile vecine???

   Vai de capul Dvs… 🙂

 3. Si acum cateva luni cand altii cereau teste si ceea ce ceri tu acum, tu ce faceai domnule Tapalaga? Sunteti surprins ca a aparut valul 2? Asa cum este bolsevicul de Stamulea?
  In 8 luni nu au fost in stare sa mai pregateasca 1000 asistenti in ATI si 500 doctori de alte specialitati in ATI , sa pregateasca 400-500 paturi ATI?
  Pe baza de voluntariat si recompense!
  Dar ei au dat bani la primarii care au trecut la PNL.
  Si tu ii ridici osanale lui Tataru!
  Gandirea asta reactiva in loc sa fii proactiv va face ca pana in 2022 sa nu se termine vaccinarea, daca apare vaccinul anti covid!

  • Cum, nu erau ”pregatiti asistenti si doctori” de beuranii și bănicioii de la mafia PRO-USL-PSD?, în 30 de ani? Ăia ar fi meritat ”osanale”, nu e așa?

  • „1#23” mafia PSD „1#23” mafia USL „1#23”. Cam asta ne tot spui, scumpete. Acu, fuga dupa ghilimele, baiete! 😂😂😂

 4. Frectie cu Diana la picior de lemn cata vreme poporul tine de sase iar politicienii fura de usca.

 5. Orice, dar nu lock down. Asta o fac tarile ramase in urma, ca Noua Zeelanda, China, Spania, Franta…

  Bucurestiul e complet scapat de sub control si voi vreti sa stinga incendii cu stropitoarea din gradina… Oare aveti un pic de autocritica atunci cand propuneti asta?

  Si pe ce baza stiintifica propuneti masuri bune cand sunt 100 de cazuri pe zi?

  • ce mai bagă bățul prin gard trolii de la mafia PRO-USL-PSD. Dacă se face ”lock down”, nu e bine, dacă se face ”lock up”, încep să-și smulgă părul din cap.

 6. Extrem de multe sugestii de restrangere a unui drept fundamental. Cel de libera exprimare câștigat cu sange acum 31 ani. E dreptul fundamental al oricărui om sa fie cat de prost vrea el. Il poti sancționa pentru ca nu poarta masca, ca nu respecta regulile etc. Dar sub nicio forma nu il poti sanctiona ca nu crede in propaganda covidului.

 7. Foarte bune analizele tale, master of poop. Dar ne poti impartasi niste ganduri ale mintii tale multprealuminate si despre actiunile celorlalte partide? Stai, nu sari ca ars, nu m-am luat de pesedeul tau drag, am zis celelalte partide. Si mai uita-te si in oglinda, te miri de ce te face lumea mancator de rahat iar tu ai fatza plina de fond de ten maroniu.

 8. ,,suplimentarea ” posturilor la dsp,mai tov tapalaga dsp sunt pline de incompetenti,usor cu povestea asta,mai documenteazate,suplimentarea cu medici ,in special ATI,URGENTE ca acolo-i pbl,in spitale nu mai sunt MEDICI,desi romania-i scoate pe banda rulanta de ne cinta occidentul
  ca le vin si ,,rebuturi” formate la,, marile ”universitati de la constanta ,arad,oradea…

  • Ca sa vezi coincidenta naibii: masurile extrase din putz de domnul Tapalaba sunt aceleasi cu cele vanturate de capabila noastra administratie. E independenta presa? Cum sa nu…

 9. Citind acest articlol m-am tavalit pe jos de ras. Parca a fost scris de cineva care nu are nici un fel de legatura cu realitatea din Romania. Parca a fost scris de Werner si Loucovid care acum cateva luni declarau victorie impotriva Covid si acum se gasesc in poota goala in fata valului 2. In 8 luni ce a facut „guvernul meu”? Nimic. De asta nu spui. Tu vrei ca „guvernul meu” sa faca totul instant in 2-3 zile cand ei n-au fost in stare sa faca nimic timp de 8 luni de zile. Vorbesti de restrictii, de inchideri de afaceri si concedieri ca vezi se poate lua covid, dar nici o vorbulita despre cati se pot infecta in sectiile de vot la alegeri. Sa dam bani in plus in continuare la medici si asistente in timp ce spitalele se prabusesc peste pacienti. Cred ca este cel mai scarbos articol pe care l-am citit vreodata pe G4media. E o pleodarie fatisa pentru dictatura unui guvern care s-a dovedit a fi impotent.

 10. Mă Dănuț, așa ai primit tu textul de la pădure sau ai mai adăugat și de la tine?

 11. De acord, unde e aglomeratie, unde se impune, dar, mai traim si noi pana trece pandemia? Sau atat cat mai avem de trait? Da, n-o muri nimeni de la masca, dar, nu traim doar sa mergem la cumparaturi si la munca! Ne mai bucuram si de o plimbare, sa si respiram aer curat, sunt atatea strazi si parcuri pustii, nici nu mai vorbesc de ulite de sate! Poate mai schimbati putin placa ”masca. masca, masca, masca”. Pe deasupra, daca pana acum 1 luna, chiar credeam ca masca ajuta, am ajuns la concluzia ca mastile nechirurgicale sunt aproape egale cu 0 uitandu-ma la Spania(care e nr 1 in Europa, de departe si avut masca obligatorie si ”singur in parc”, cum v-ar placea si d-voastra sa ne-o puneti si noua)si la jud Iasi(care a impus masca obligatorie afara pe 1 august si e in primele judete la cazuri noi constant), Argeș, nici macar nu a avut o obligatorie pentru cei care se plimbau singuri sau in doi, ceea ce au făcut ei a fost ca au oprit sindrofiile; eventual, ne ”ajuta” sa nu ne curga balele, dar putem rezolva si cu o batista!
  PS Nu credeți ca e totuși ipocrizie generalizata?  E incredibil! Se fac toți că plouă vizavi de ce se întâmplă de fapt in birouri, fabrici, etc: 90% nici nu poartă masca in interior, dar au găsit „problema”, trebuie sa trecem pe o stradă pustie sau într un parc cu masca pusă, ca asa le bese lor mintea! Intr-un fel, e prima dată când ma bucur ca trăiesc in București si nu sunt la dispoziția unui prefect de provincie, care face ziua ce visează noaptea!

  • Imposibil sa porti masca non-stop in birou. In alea 10 ore, mai trebuie sa si mananci, sau asta e optional? Trecem peste faptul ca unui ochelarist ca mine i se aburesc ochelarii de la mască de nu mai vede nimic.

  • Dar, ce, v-am acuzat eu de ceva? Eu ma refeream la faptul ca ne iau, pe niște aiureli si pe baza de ipocrizie si ultimele fărâme de libertate! De fapt, vor sa ne faca sa ne fie scarba sa mai ieșim pe afară, asta e.

  • poti respira cit aer curat vrei dar virusul nu ocoleste pe cei care respira aer curat , mai degraba invers . O vreme toata omenirea poate face un efort . , doar cei rau intentionati nu .

  • M, eu am spus unde și-n ce condiții vreau sa respir aer curat! Înainte de Paște, in starea de urgență, eram câteva sute de oameni in Auchan Titan, fara nici o mască: s-a îmbolnăvit vreunul, cu simptome?! Eu nu cred, ca atunci, erau aparent puțini infectati si ar fi făcut ancheta epidemiologica! Atunci se făceau max 4000 de teste pe zi si ieșeau 3-400 infectati! Sa nu mi spui ca daca, atunci, ar fi făcut ca acum 30000 de teste, nu ar fi ieșit tot vreo 2000 pe zi, cel puțin!

 12. Generația mea are o singură datorie morală.

 13. Dane, ai dreptate referitor la alegeri si faptul ca PNL nu face nimic pentru a nu pierde voturi. Singura problema e ca prostii gestioneaza tara in speranta ca alegatorii sunt atat de orbiti de ura fata de PSD incat nu le vad incompetenta si prostia.
  Al draqu Covid a venit tocmai cand au ajuns la butoane si celalata parte din USL intarita de PDL sa le strice smenu’.
  Matematic putem scrie:
  PNL= USL-PSD+PDL,
  adica cele 3 partide care au condus populimea din 90 incoace sub diverse nume (PNTCD – a platit naivitatea de a se crede la putere in 2000).

  • macar tu crezi ce spui ? am mari indoieli

  • m, baga niste contraargumente, ca de intrebari d’astea de Baneasa, care sa induca sentimentul de neveridicitate a afirmatiilor, am mancat pe paine

  • De parcă ar avea cineva nevoie să se convingă că un trol nu crede ce spune. E aceeași placă obosită folosită de postaci pentru a prinde în plasă ”idioții utili”: PNL = PSD, cu variantele ”blat”, ”aceeași mizerie”, ”n-ai cu cine”, ”nu vrem răul cel mic”, ”mi-e silă de toți” etc

  • Si se pravale concluzia:Bad@ e trolul bun si util. Inapoi in cusca, baiete!

 14. Unele puncte sunt adevarate, dar sa spuneti domnule Tapalaga, ca restrictiile au fost relaxate prea mult din iunie, de dragul alegerilor, este absolut ridicol. Ati uitat ce-au facut PSD-ul + Avocatul Poporului cu anularea amenzilor si vidul legislativ de 3 saptamani . Plus presiunea uriasa a celor din doamniul HORECA, probabil justificata de disperare. De ce nu spuneti ca aceste alegeri (atat cele locale, dar mai ales cele parlamentare) ne sunt necesare asa cum avem nevoie de OXIGEN. Altfel vom MURI cu totii, CRIMINALUL moral fiind PSD -u si acolitii lui, pusi in toate punctele cheie din aceasta tara. Cat despre responsabilizarea Bisericii Ortodoxe, credeti ca se mai poate face ceva cu aceasta instituite JALNICA, profund lipsita de orice dorinta de modernizare si de intelegere a tragediei prin care trecem? Din pacate, aceasta biserica, profitand de evul mediu in care ne gasim din punct de vedere al educatiei religioase, nici acum in ceasul al 12-lea (cand personalul medical este la capatul puterilor , spitalele sunt pline, iar romanii urmeaza sa moara acasa) nu are BUNUL SIMT sa anuleze pelerinajele, SFIDAND si CALCAND in picioare efortul supraomenesc al medicilor si nu numai al lor. Cat despre BUNUL SIMT al romanilor, privind aplicarea recomandarilor sanitare (purtarea mastii, distantare etc), cred ca aici ar trebui sa fim CU MULT, MULT MAI SERIOSI, dar si asta tine de EDUCATIE si de SCOALA, unde din pacate suntem din nou extrem de deficitari… cei 30 de ani de psd-ism isi arata coltii in fiecare zi, nu-i asa??? Din pacate, suntem PE CONT PROPRIU fiecare si vom vedea cand se va termina aceasta pandemie, cat de MARE A FOST DRAMA poporului roman. Sper ca PSD+Avocatul Poporului+CCR sa primeasca PEDEAPSA pe care o merita, pentru ca prin actiunile lor, au favorizat imbolnavirea romanilor cu buna stiinta, stiind foarte, foarte bine in ce situatie se afla Romania in ansamblu si in special sistemul sanitar. Personal, am crezut ca 10 AUGUST 2018, ESTE TOT CEEA CE POATE MAI RAU SA NE FACA PSD-ul, DAR M-AM INSELAT AMARNIC, CEEA CE NI SE INTAMPLA ACUM IN PANDEMIE, ESTE CU MULT, MULT MAI GRAV…

 15. Obligativitatea purtarii mastii in toate situatiile – nu este de bun augur- decit in localitatile cu infectare mare sau acolo unde testele au relevat existenta virusului .
  Angajarea de personal suplimentar nu poate fi o decizia guvernamentala , decit ca propunere sau asociata cu deschiderea unor noi posturi medicale . Daca cineva va dori sa participe sau daca vor exista si persoane calificate doritoare este alta treaba .
  Cresterea capacitatii de testare nu mai are importanta in momentul deciziei de purtare generalizata a mastii . Singurul factor de urmarire a virusului si a efectelor lui ramane numarul de decesuri .
  Sanctionarea drastica nu produce efecte in acest caz , cetateanul este deja supus stresului si implicarea statului , ca masura de forta ,este fundamental gresita . Doar prezentarea ,mereu si mereu , respectarii formelor de protectie este eficienta impreuna cu responsabilizarea celor implicati in marile evenimente urbane – nunti ,botezuri , pupaturi de moaste , restaurante ,baruri de noapte etc etc . Aici trebuie introdusa pedeapsa pecuniara ., nu la cetateanul ce merge singur pe o strada goala si care isi scoate masca sa isi sufle nasucul .
  Ajutorul prin presa trebuie regindit si totul se rezuma la respectarea drepturilor omului si la convingerea ,celor ce detin aceste trusturi ,de a prezenta opinii nefavorabile (ele exista )la ore de mica audienta . In rest , nu poti opri pe nimeni sa isi spuna parerea .
  Biserica si nu numai trebuie sa priveasca de una singura acceptarea acestor masuri ca pe un efort comun de protectie sociala . O vreme se pot amina aceste evenimente .
  Banii dati in plus nu strica nimanui mai ales celor ce isi risca viata , asa cum o fac minunatii nostri medici .
  Telemunca va face parte din cotidianul nostru ca si invatamintul online si multe altele ce vor capata in viitor aceasta forma de organizare .
  O ,anume forma de responsabilizare ce poate capata si forma unor controale , chiar nu strica , dar fara exagerari inutile .
  Sincronizarea si aducerea in fata cetateanului transparent si responsabil a tot cea ce se intimpla pe acest subiect este benefica .
  In cazul nostru nu a fost o relaxare (poate citeva zile la inceput ) apoi a venit dubla decizie PSD -CCR ce a aminat punerea in practica a ceea ce guvernul , cu evident bune intentii , a legiferat . Momentul acela ne costa bani buni si evenimente nedorite chiar si acum .

 16. Mai oameni buni!
  Totul se fura.
  Posturile in sanatate sunt date cu dedicatie sau daca nu au dedicatie stau blocate.
  Se folosesc voluntarii care saracii cu banii parintilor se pot sustine.

  Si voi vorbiti de angajati noi care sa demaste nepotismul si jalnicii doctori care inca merg la cabinete si isi plang de mila ca nu mai iasa banii ca inainte?

  Ca CNSAS e blocat din cauza cardurilor ?

  Cum vreti sa functionati cu o dacie veke de 30 de ani pe care o tot carpiti?

  Suntem in colaps si murim cu zile!!!!

  Nu se mai poate face nimic sa fim seriosi.

  De unde incepi ? Din kur cu liftu?

  Nu mai visati. Feriti-va cat puteti si dumnezeu cu mila.

 17. Cred ca ar fi utila o aplicatie personala de tracking: https://start-up.ro/apple-face-aplicatia-de-monitorizare-covid-19-mai-simpla-romania-inca-nu-are/

  Chiar si pentru doar responsabilitatea fiecaruia sa afle daca e posibil infectat tot ar fi utila.

  • Sa inteleg ca de buna voie si nesilit de nimeni, un purtator pozitiv – care stie ca e pozitiv dar umbla creanga prin lume – isi baga in telefon informatia ca e pozitiv, iar telefonul tau – cel care esti sau te crezi negativ si vrei sa te protejezi – te trage de maneca sa nu te apropii de „ciumat”.
   Asa functioneaza?

  • Și ciumatu’ îți mai face și cu ochiu’ – e sofisticată rău..

 18. Uite ca e bun si telefonul meu Huawei ca pe el nu merge nici google nici apple. In ziua in care o sa se instaleze aplicația, las telefonul acasă. Sa mi-o monitorizeze Guvernul cat de mare e covidul.

  • Asta fiindcă nu ai înțeles despre ce e vorba cu aplicațiile de tracking, ce date culeg și cum se transmit.

 19. „din cauză că politicienii au relaxat mult prea repede și total restricțiile din populism” Aoleu! Tot din populism au facut-o si cei din Vest, iar acum au mii si zeci de mii de cazuri zilnic. Credeti ca in Franta sau Belgia nu s-au relaxat? Domnu Tapalaga, haideti sa nu exageram. Desigur, guvernul Orban intentionat nu aproba masuri stricte deoarece vin alegerile, iar acest lucru este dezastruos pentru PNL. Dimpotriva, daca ar implementa restrictii mai dure, ar crea impresia ca le pasa. Insa se pare ca lor le pasa mai mult de voturi, asta-i adevarat. Plus ca, la noi populatia este bolnava, are boli cronice preexistente, cultura miscarii nu exista, iar romanii nu mananca sanatos deloc, toate acestea ducand la decese si internari in stare grava la ATI. Aceasta este explicatia si este valabila si pentru tineri. In Franta sau Germania tinerii fac mult sport, au grija de sanatatea lor si se cauta la medic ori de cate ori au vreun junghi in spate. La noi mentalitatea asta lipseste cu desavarsire.

  • La fraza asta, dl Tăpălagă mai urma să spună, că speră ca PSD să câștige alegerile și să facă ORDINE.

 20. Mai intai ne vindecam de ciuma rosie, cu leacuri babesti, gen vot, refuzarea galetii, folosirea creierului, blocarea din grila a RTV si Latrina3 si finalizand cu aplicarea ferma a stampilei.
  Pana atunci va puneti masca cand iesiti pe strada, si va intariti sistemul imunitat.

 21. Politruci de toate culorile terminati cu campania electorala,voi sunteti platiti sa va aparati stapanii,pe noi ceilalti nu ne intereseaza de ei,deci va raciti gura de pomana.Daca cineva critica prestatia tembela a guvernului e psd-ist. Faptul ca psd-istii au furat e evident,il stie toata lumea si i-au sanctionat prin vot,dar in momentul asta e stare de alerta si guvernul decide tot,din pacate a decis sa nu faca nimic 8 luni de zile.

 22. Ce se intampla la DSP-uri este rusinos!!! Nu s-au mai facut analize epidemiologice din primavara… nu au angajat pe nimeni, au inchis telefoanele. Toti stim oameni infectati care nu au fost sunati, contactii lor directi nici macar atat. Unii sunt responsabili si se izoleaza, se testeaza dar unii nu. Si nu risca nimic daca nu o fac, ce le pasa? Nici macar nu au fost avertizati ca risca amenda (pe care oricum nu ar primi-o)…. in Germania si Anglia au implicat armata ca sa faca fata la anchetele astea, noi avem cazuri mai multe decat ei si nu facem nimic, NIMIC!!! Orice capital de incredere avea Tataru din partea mea s-a evaporat de mult …. Capacitatea de testare nu au crescut-o, paturi ATI nu au adaugat si nu incearca sa izoleze pe cei infectati…. Practic ei dau mesaje la TV si cam atat. RUSINOS!!! (cei care dau vina pe CCR sau AP sunt orbi, se puteau face multe lucruri in ciuda obstructiilor de-acolo)

 23. Ce sunt aberatiile astea de masuri? Te stiam om cu urechea la pamant, Tapalaga, nu cu capul in nori.
  DSP-ul e depasit? Da, dar nu pentru ca nu are personal ci pentru ca are personal corupt, incompetent si care s-a angajat acolo pentru ca de obicei nu e nimic de facut. Directiile astea trebuie demolate, arse si inlocuite cu structuri complet noi. Da, chiar in timpul pandemiei. Ai vreun exemplu de bine pe care l-au facut pana acum?
  Vrei sa repari „presa” de propaganda? Bravo, dar pandemia e un detaliu minor, chiar daca urat, din CV-ul lor. Daca repari media repari democratia. Dar aia cu penalizarea „propagandei conspiraționiste” suna a incalcarea libertatii de exprimare.
  Vrei sa informezi BOR-ul? De parca n-ar sti ce se intampla! It’s the money, Lebowski! Daca tot ii educi, du-i in tur in sectiile de ATI, nu sa se infecteze ca fac asta oricum pe cont propriu, ci ca sa-i informezi cu adevarat.
  Cel mai bine ar fi insa sa tai si sa interzici total legaturile biserica-stat in toate formele lor, inclusiv salarii pentru shamani, subventii, scutiri de taxe, daruri in natura (terenuri, cladiri) etc.

  Restul sunt bune, unele noi, bravos pentru ele.

 24. Dl Tapalaga abereaza ingrozitor, grotesc, fara nicio proportionalitate si fara nicio masura. Opiniile lui reprezinta orice si pe oricine, numai ganduri rationale nu.

  Articolul acesta, precum si altele de acelasi tip publicate anterior, nu vor disparea din spatiul public. Cand va pretinde sa fie considerat credibil in viior, ele vor arata ce gandeste el de fapt. Niciun om cu mintea intreaga nu poate fi solidar cu el si nu il poate sustine pe nicio tema. Asta este tristul adevar. Este valabil si pentru cei care publica la el pe site.

 25. “ În primăvară acest lucru s-a putut face mai ușor sub imperiul stării de urgență, acum trebuie găsite soluții legale pentru a opri avanlanșa de fake news și conspirații pe tema epidemiei. ”

  Pt asta trebuie schimbate persoanele din CCR, avocatul poporului și BOR!

 26. „Obligativitatea purtării măștii în toate spațiile. Un singur județ, Argeșul, care a trecut prin experiența unui număr foarte mare de infectări, a luat această decizie, însă ea trebuie rapid generalizată.” …
  În tot județul Iași purtarea măștii de protecție în toate spațiile publice închise și deschise este obligatorie de la 1 august 2020.

 27. Wow. Doar…. wow.
  Ai reuşit să faci o listă destul de completă cu tot ce urăsc în România anului 2020. În afară de punctul cu transparenţa, fiecare unul argument e exact opusul a ce trebuie făcut.
  Pe rând:
  – masca trebuie să dispară, preferabil ieri, din toate spaţiile, închise sau deschise.
  – DSPul ar trebui desfiinţat, după „performanţa” de anul ăsta. Nu văd rostul unei structuri, plătită din banii noştri, care are singura funcţie de a abuza populaţia.
  – S-au băgat milioane de euro (din nou, din banii noştri) în PCRurile alea care nu aduc vreun beneficiu oricui. Hai că înţelegeam dacă se investea în mărirea numărului de paturi la ATI, dar cu ce ne-ncălzesc testele? Că pot mai eficient autorităţile să ne aresteze în spitale? Că au pretext pentru mai multe abuzuri?
  – Sancţionarea drastică a oricui nu-i de-acord cu propaganda partidului? Sună cam bolşevic.
  – Nu v-a ajuns cât v-a mituit până acum guvernul ca să le pompaţi propaganda sinistră, panicând lumea pe care ar trebui s-o informaţi?
  – Aplicarea fermă a unor restricţii arbitrare, abuzive şi fără nici o bază în realitate (şi de multe ori, fără o bază legală). Nu mulţumesc. Prefer să n-am un bocanc de jandarm pe gât dacă beau o bere cu prietenii.
  – Personalul medical din România e plătit mult peste cât merită, şi asta din banii noştri. Ce mărit, ar trebui să li se taie salariul la cel puţin jumate (eu l-aş lăsa la 25%).
  – Telemunca nu e productivă şi statul n-are ce să dicteze unei entităţi private cum îşi desfăşoară activitatea.
  – Cu ce ar ajuta amenzi mai multe în mijloace de transport în comun? Oamenii ăia nu-s pe autobuz/tren/metrou/tramvai că aşa au chef, sunt acolo fiindcă au nevoie să ajungă undeva. Şi nu văd de ce e cineva obligat să poarte infecţia aia de mască doar fiindcă aşa i s-a trezit lui arahat.

  Toate, absolut toate măsurile luate în „lupta” cu gripa asta nouă sunt abuzuri de neiertat şi toţi, absolut toţi vinovaţii de ele ar trebui executaţi pentru crime împotriva umanităţii. Fără proces, aşa cum noi n-am avut proces când am stat două luni în arest la domiciliu.