G4Media.ro

Drulă îi acuză pe Câciu și Grindeanu că au fost complici la…

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Drulă îi acuză pe Câciu și Grindeanu că au fost complici la „ţepuirea românilor”: „Câciu a plătit toate ratele în locul Blue Air, peste 50 de milioane de lei, fără să execute ipoteca pe acțiuni/ Statul putea deveni proprietarul companiei”

Fostul ministru al Tranporturilor, Cătălin Drulă a acuzat, miercuri, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, că ministrul Finanţelor, Adrian Câciu a plătit toate ratele lunare ale împrumutului, în locul Blue Air, până astăzi şi le va plăti în continuare, încă 54 de luni. El a arătat că s-au plătit în anul 2022 peste 50 de milioane de lei, de către Ministerul de Finanţe, fiind garant în locul Blue Air. Drulă mai spune că ministrul Câciu, în momentul în care a făcut prima plată, trebuia să facă execuţia ipotecii asupra acţiunilor Blue Air, un pachet majoritar, astfel că statul devenea proprietar, prin Ministerul Transporturilor, lucru care nu s-a întâmplat, transmite News.ro.

”Domnul Grindeanu şi domnul Câciu au fost complici la această ţepuire a românilor, a sute de mii de români, în anul 2022, în cel mai concret mod posibil şi aici este şi pentru autorităţi de investigat”, a spus fostul ministru.

Cătălin Drulă a precizat că prima rată din împrumutul de 300 de milioane acordat de Eximbank către Blue Air trebuia plătită pe 29 noiembrie 2021, la un an de când a fost acordat împrumutul, pentru că cei de la Blue Air au avut o perioadă de graţie.

”Împrumutul a fost dat înainte de mandatul meu, în mandatul domnului Bode, s-au şi tras aproape toţi banii înainte de mandatul meu, şi împrumutul a avut o perioadă de graţie, trebuia rambursat în 60 de luni. Domnul Grindeanu este ministru al Transporturilor din 25 noiembrie, deci la 4 zile după ce a ajuns ministru, trebuia plătită prima rată. Blue Air a trimis în decembrie 2021 notificare domnului Grindeanu şi domnului Câciu, spunând că noi nu ne putem plăti rata, să o plătiţi în locul nostru, ca garant. Ce s-a întâmplat de atunci? Domnul Câciu a plătit toate ratele lunare, până astăzi, când vorbim, şi le va plăti în continuare, încă 54 de luni, în locul Blue Air. S-au plătit în 2022 peste 50 de milioane de lei, de către Ministerul de Finanţe, a achitat ratele, fiind garant în locul Blue Air”, a spus Drulă.

Liderul USR a arătat că ”statul plăteşte în fiecare lună ratele şi dobânda la acel împrumut, în locul Blue Air, pentru că aşa este obligat de acordul de garantare făcut în 2020 de domnul Bode şi domnul Burduja”.

”Întâmplător, toţi aceşti oameni sunt la masa Guvernului actual. Statul este garant, Blue Air a spus nu pot să plătesc, voi trebuie să plătiţi în locul meu, e o acţiune de mecanică. Ce nu s-a înttâmplat, în momentul în care a făcut prima plată domnul Câciu, din cite ştiu eu în ianuarie 2022, imediat trebuiau executate garanţiile făcute în numele statului, de Blue Air. E vorba pe de o parte de nişte bunuri (…) e un teren în pădurea Băneasa, nişte aeronave mai vechi, dar nişte milioane de lei se recuperau (..) Prima rată era scadentă pe 29 noiembrie 2021. Imediat ce statul a plătit în locul Blue Air, când a intervenit ca garant, trebuia să execute garanţiile care să recupereze cât se poate din pagubă”, a spus Drulă.

El a precizat că, ”dincolo de bunurile pe care nu le-a executat, asta este o parte din prejudiciu, mai există un prejudiciu care este infinit mai mare”, şi anume faptul că ”una dintre garanţii, una dintre ipoteci, era pe acţiunile Blue Air, un pachet majoritar de 75% care trebuia să revină statului”.

”Lucrurile erau foarte simple, în ianuarie 2022, când domnul Câciu a făcut prima plată, trebuia să facă execuţia ipotecii asupra acţiunilor Blue Air, statul devenea proprietar, prin Ministerul Transporturilor, e scris totul în Ordonanţa din 2020. Ce s-ar fi întâmplat imediat după? Desigur, vorbim ipotetic, statul devenea proprietar pe Blue Air, ceea ce însemna că statul, ca proprietar al acestei companii, avea toate pârghiile să oprească ce s-a întâmplat pe parcursul anului 2022, o politică comercială explicită de a face zboruri cu banii românilor, care nu s-au mai efectuat, acele sute de mii de păgubiţi. Statul, fiind proprietar, putea să oprească acest lucru”, a spus el.

Cătălin Drulă a precizat că, ”dincolo de a preveni un Caritas, cum a spus liderul PSD Marcel Ciolacu, ar fi avut o oportunitate să facă o fuziune cu Tarom.

”Ai două companii ale statului la ministerul Transporturilor, faci una singură, te duci cu un singur plan de restructurare la Comisia Europeană, eşti mult mai credibil (.._) Nu s-a întâmplat asta, s-a întâmplat ceva mult mai rău de atât, şi anume. în luna mai, domnul Grindeanu a introdus un amendament în Parlament la acea Ordonanţă de Urgenţă din 2020, prin care în cazul în care s-ar fi executat acea ipotecă, compania Blue Air, devenită companie a statului, nu mai merge la Ministerul Transporturilor ci merge la acel AVAS, acel cimitir de fiare vechi”, a dezvăluit Drulă

Cătălin Drulă a mai spus: ”Curtea de Conturi este în prezent în control la Ministerul de Finanţe”.

”La domnul Câciu prespupun că este servilism de partid, l-a servit pe domnul Grindeanu, fiind din acelaşi partid, la domnul Grindeanu, acolo e mult mai clar, a vrut doar să se pună la adăpost, să nu aibă Blue Air în braţe, să nu se ocupe dumnealui, să nu trebuiască să muncească, să facă o fuziune..”, a mai comentat Cătălin Drulă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

 1. dar daca grindeanu&caciu au ceva actiuni la wizzair?

 2. Românii îl vor pe Câciu, de aceea au votat PSD 30%.

  • eu sunt curios ce a facut blue air cu cele 300 de milioane de lei luate credit. banii aia nu au disparut in neant, nu? au cumparat avioane de ei? ok, atunci avioanele alea sunt ale statului. au platit datorii mai vechi? foarte bine, macar statul a mai recuperat din pierderi. dar acum, asa cum zice drula, hai sa executam garantia.

 3. romanilor le plac tzepele date de statul roman, pe banii lor

  VOTATI PSDPNLUDMR cu simbolul TZEAPA

 4. Cîciu, Cîțiu, Ciuciu… no, că cîți mai aveți din ăștia în PSDNL? Că pute …

 5. Iar cen zu rati, sau v-au atacat hackerii???

  • Pe pr0sti de gura ca tine ii cenzureaza. Libertatea de exprimare nu inseamna sa zici orice.

 6. Drulaule ai fost 1 an ministru ce pulea ai facut in perioada aia?

 7. De ce nu se autosesizează marele parchet,simplu ,fac politica ,ceea ce este in incompatibilitate cu funcția,trebuie schimbați toți șefii.

 8. Zice și el așa,ca să-i mai dea un pic de apă la moară lui Putin Pfizer vaccinatul(spălat pe creier aș spune eu).

 9. Hopa…. Împrumutul a fost făcut când ministru al transporturilor era chiar… Domnul DRULA…
  Oare când s a făcut acel împrumut nu a fost și garantat de ministerul transporturilor???
  Întreb și eu ca un Om..