G4Media.ro

Câtă mâncare aruncă o familie într-un an? Rezultatele impresionante ale unui experiment…

Sursa foto: Pixabay

Câtă mâncare aruncă o familie într-un an? Rezultatele impresionante ale unui experiment la care au participat 250 de gospodării din Franța

Un experiment inedit la care au participat 250 de familii din mai multe regiuni ale Franței a arătat că doar câteva gesturi simple pot face diferența dintre economisire și risipă alimentară, iar cheia stă în conștientizare. Rezultatele au fost anunțate, miercuri, de Ziua mondială a alimentației.

Cele 250 de familii cu profiluri variate, din patru regiuni ale Franței, au participat timp de două luni la un experiment care a vizat obiceiurile din gospodărie. Astfel, acestea au fost mai întâi invitate să-și cântărească deșeurile, în mod constant. Apoi, după o lună, acelorași familii li s-a cerut să aleagă trei gesturi pe care le-ar putea urma (cum ar fi să stabilească în avans meniurile, să verifice termenele de expirare înainte de a cumpăra alimentele, să gătească în cantități potrivite, să se adapteze la datele de expirare etc.) și apoi să evalueze diferențele, scrie AFP.

Rezultatele au arătat o reducere a pierderilor cu 59%, echivalând cu 11.300 de porții economisite într-un an de cele 250 de familii împreună.

În Franța, risipa alimentară a consumatorilor casnici este evaluată la 29 de kilograme de persoană în fiecare an, din care 7 kilograme de alimente la care nici nu a fost desfăcut ambalajul. Acestea reprezintă totuși mai puțin de 20% din pierderile alimentare totale, estimate la 10 milioane de tone pe an, generate în principal de producători, distribuitori și comercianți.

La nivel mondial, între 25% și 30% din hrana produsă este „risipită sau pierdută”, potrivit datelor anunțate de experții ONU în această vară.

În medie, un român aruncă în fiecare lună între 9 și 13 kilograme de mâncare, potrivit unui studiu Food Waste România. Zilnic, 6.000 de tone de mâncare ajung la gunoi în România.

Ziua mondială a alimentaţiei a fost marcată pentru prima dată în 1981.

Sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. „un român aruncă în fiecare lună între 9 și 13 kilograme de mâncare” ?????