G4Media.ro

Cât te costă să studiezi și să trăiești în diferite țări UE…

Sursa foto: Pexels

Cât te costă să studiezi și să trăiești în diferite țări UE (analiză platformă educațională)/ România, între cele mai scumpe, ca taxe de școlarizare dar cu un cost de trai redus

Tinerii care vor să studieze într-o țară europeană, în UE sau în afara UE, au o mulțime de opțiuni la îndemână. Unele țări le oferă educație gratuită, în timp ce altele au prețuri accesibile, aici fiind luat în calcul și costul traiului zilnic în țara respectivă.  

Clasamentul și cercetarea au fost făcute de Erudera.com, care se descrie pe profilul său de LinkedIn drept „prima platformă de căutare educațională din lume susținută de inteligență artificială.”

În cazul de față, au fost analizate opțiunile studenților care vor la studii în Europa. Trebuie notat că, deși multe universități nu percep taxe de școlarizare, acestea pot avea așa-numite  taxe administrative, bani cu care sunt achitate serviciile administrative ori paza campusurilor.

În Germania, de exemplu, astfel de taxe nu depășesc, de obicei, 250 EUR/semestru.

Pe scurt, oferta studențească europeană arată astfel:  

– Unele țări, printre care Austria, Republica Cipru, Danemarca, Finlanda, Germania, Islanda, Malta, Norvegia, Polonia, Slovenia, Slovacia și Suedia, oferă învățământ gratuit pentru anumite naționalități. 

– Printre țările cu cel mai accesibil cost al vieții se numără Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Grecia, Ungaria, Lituania, Polonia, Portugalia și România.

– Majoritatea țărilor le permit studenților să rămână în țară după absolvire, pentru câteva luni până la un an, pentru a-și căuta un loc de muncă.

Iată câteva exemple

Austria

Studenții din UE/Spațiul Economic European/Elveția și țările în curs de dezvoltare: Gratuit

Studenții din țările non-UE: 762 euro/semestru

Costul mediu de trai: 900 – 1.300 €/lună

Calitatea deosebită a vieții și bogăția culturală a Austriei se numără printre factorii care îi aduc pe studenții internaționali la universitățile sale. Fiind o țară fără taxe de școlarizare pentru studenții din UE și o țară destul de accesibilă pentru restul populației studențești, Austria se plasează în topul țărilor ieftine de studiu pentru studenții internaționali.

Studenții pot lucra până la 20 de ore pe săptămână în timpul studiilor fără a fi nevoiți să solicite un permis de muncă. De asemenea, ei pot obține o viză de muncă postuniversitară de un an după terminarea studiilor pentru a-și căuta un loc de muncă.

Belgia

Studenții din Federația Valonia-Bruxelles sau UE: 835 EUR

Studenții din afara UE: 2.505 euro/an

Costul mediu de trai: 950 – 1.350 €/lună

Istoria bogată, cultura vibrantă și educația de nivel înalt se numără printre cele mai importante lucruri care definesc Belgia. Taxele sale de școlarizare relativ scăzute o fac o destinație potrivită pentru studenții internaționali care iubesc ciocolata, vafele și oportunitățile educaționale remarcabile.

Studenții internaționali din Belgia pot solicita un permis de ședere de un an după absolvire pentru a-și căuta un loc de muncă, precum și pentru a lucra până la 20 de ore pe săptămână în timp ce studiază.

Bulgaria

Studenții din UE: 300 – 1.700 euro/an

Studenții non-UE: 1.750 – 3.850 €/an

Costul mediu de trai: 450 – 650 EUR/lună

Pe lângă taxele de școlarizare scăzute, Bulgaria se mândrește și cu un cost al vieții accesibil. Bulgaria are aproape 14.000 de studenți internaționali în toate universitățile sale, care pot să lucreze 20 de ore pe săptămână în timpul studiilor și al vacanțelor. De asemenea, studenții pot solicita o viză de muncă postuniversitară de nouă luni dacă intenționează să rămână în țară după terminarea studiilor.

Cipru

Studenții din Cipru și UE: gratis

Studenții din afara UE/SEE: 7.000 EUR/an

Costul mediu de trai: 700 – 1.000 EUR/lună

Deși clima subtropicală poate fi un motiv suficient pentru a studia aici, studenții sunt, de asemenea, încântați de învățământul gratuit pentru cetățenii UE. Studenții din alte țări pot beneficia, de asemenea, de taxele de școlarizare relativ accesibile.

Studenții pot lucra până la 20 de ore pe săptămână în timpul studiilor. De asemenea, ei pot rămâne în țară timp de 60 de zile după absolvire pentru a-și căuta un loc de muncă.

Cehia

Pentru studii cu predare în cehă (atât în UE, cât și în afara UE): Gratuit

Pentru studii în limba engleză/în altă limbă străină: 0-18.500 euro/an universitar

Costul mediu de trai: 300 – 650 EUR/lună

Cehia oferă cu învățământ gratuit pentru cei care vin să facă facultatea în limba cehă. Costul lunar al vieții poate ajunge până la 650 €/lună.

Pentru a putea lucra în timpul studiilor, studenții trebuie să fie înscriși la un program de studii acreditat de Ministerul Educației. Studenții pot lucra până la 30 de zile în decursul unui an calendaristic și pot solicita un permis de ședere de 9 luni după studii pentru a-și căuta un loc de muncă.

Danemarca

Studenții din UE/SEE și Elveția: Gratuit

Studenții din alte țări decât cele mai sus menționate: 6.000 – 16.000 de euro

Costul mediu de trai: 800 – 1.200 €/lună

Standardul ridicat al educației din Danemarca fac din această țară un loc excelent pentru a studia în străinătate.

Studenții internaționali din Danemarca pot lucra timp de 20 de ore pe săptămână și cu normă întreagă în timpul vacanței de vară. Dacă doresc să lucreze în Danemarca după terminarea studiilor, pot solicita să rămână în țară timp de șase luni pentru a căuta un loc de muncă.

Estonia

Taxe de studii: 1.660 – 7.500 euro/an

Taxa la Medicină: 12.000 euro / an

Costul mediu de trai: 500 – 750 €/lună

Considerată una dintre cele mai bune societăți digitale din lume, Estonia se numără printre cele mai bune locuri pentru antreprenorii ambițioși și startup-uri.  

Nu există o limitare a numărului de ore pe care studenții internaționali le pot lucra în timpul studiilor în Estonia. După absolvire, studenții din afara UE pot solicita o viză de muncă post-studii și pot rămâne în țară pentru a căuta un loc de muncă timp de până la 9 luni.

Finlanda

Studii în limba finlandeză sau suedeză: Gratuit

Studenții din afara UE/SEE: 4 000 – 18 000 EUR pentru diplomele în limba engleză.

Costul mediu de trai: 700 – 1.300 €/lună

Finlanda este renumită pentru standardele sale înalte de educație. Studenții pot beneficia de învățământul său fără taxe de școlarizare și de un învățământ de clasă mondială. Costul de trai variază între 700 și 1.300 €/lună.

Studenții internaționali pot lucra până la 30 de ore pe săptămână în timpul studiilor. În plus, aceștia pot solicita să rămână în țară timp de până la doi ani după absolvire pentru a-și căuta un loc de muncă.

Franța

Studenți din UE/SEE, Andorra și Elveția: 170 – 380 euro/an

Studenți non-UE: 2 770 € (pentru diploma de licență); 3 770 € (pentru diploma de master)

Costul mediu al vieții: Aproximativ 900 €/lună

Franța are o viață studențească înfloritoare și unele dintre cele mai bune universități globale. Cu aproximativ 370.000 de studenți internaționali în instituțiile sale de învățământ superior, Franța se numără, de asemenea, printre destinațiile de top ale studiilor în străinătate din lume.

Studenții din Franța pot lucra până la 964 de ore pe an în timpul studiilor și pot rămâne în țară timp de până la un an după absolvire pentru a-și căuta un loc de muncă.

Germania

Studenți din UE sau din afara UE:  gratuit

Costul mediu al vieții: 934 EUR/lună

Germania este una dintre destinațiile de studiu de top pentru studenții internaționali, în principal datorită sistemului educațional excelent, învățământului gratuit și oportunităților de carieră. Studenții din Germania trebuie să plătească doar o taxă administrativă de aproximativ 250 EUR pe semestru, deoarece taxele de școlarizare au fost eliminate în 2014. În prezent, peste 400 de mii  de studenți internaționali învață în Germania.

Studenții străini din Germania pot solicita, după absolvire, să rămână în țară timp de 18 luni pentru a-și căuta un loc de muncă în domeniul în care au studiat.

Grecia

Studenții din UE/SEE: Gratuit, cu excepția unor programe de masterat.

Studenții din afara UE: 1.500 – 9.000 de euro/an

Costul mediu de trai: 700 – 1.000 €/lună

Grecia are universități remarcabile, educație gratuită și un trai accesibil. În plus, este și o destinație turistică populară, înseamnă că studenții au parte de o viață studențească vibrantă și diversă. 

Studenții pot lucra 20 de ore pe săptămână în timpul semestrului și 40 de ore pe săptămână în timpul vacanțelor.

Ungaria

Taxe de școlarizare: 1.200 – 5.000 €/an

Studenți la medicină și stomatologie: 2.000 – 16.000 €/an

Costul mediu de trai: 500 – 700 €/lună

Bucătăria deosebită și cultura sa bogată se numără printre lucrurile care caracterizează Ungaria. Costurile de trai accesibile sunt, de asemenea, un mare avantaj, variind între 500 și 700 de euro/lună.

Studenții străini pot lucra până la 24 de ore pe săptămână în timp ce studiază. Absolvenții internaționali pot solicita să rămână în Ungaria timp de până la 9 luni după absolvire pentru a-și căuta un loc de muncă.

Islanda

Studenții din UE/SEE și non-UE/SEE: Gratuit

Costul mediu de trai: Aproximativ 1.400 EUR/lună

Cunoscută pentru studiile gratuite sau costul minim al educației, Islanda oferă numeroase avantaje studenților internaționali. Studenții internaționali din Islanda pot lucra până la 15 ore pe săptămână în timpul anului universitar. După absolvire, pot solicita o viză de muncă de șase luni pentru a-și căuta un loc de muncă.

Italia

Studenții din UE/non-UE: 500 – 5.000 de euro

Costul mediu de trai: 700 – 1.000 €/lună

Renumită pentru turism, artiști, știință și mâncare – Italia este, de asemenea, și o foarte potrivită țară pentru studii. Studenții internaționali pot lucra timp de 20 de ore pe săptămână în timpul facultății. Oportunitatea de a rămâne și de a căuta un loc de muncă în Italia este disponibilă pentru studenții care au finalizat un doctorat sau un program de masterat de nivel 2 în Italia timp de 12 luni.

Lituania

Studenții  UE/non-UE: 1 300 EUR – 8 400 EUR

Costul mediu de trai: 500 – 800 EUR/lună

Deși este o țară mică, Lituania este o destinație excelentă pentru studenții internaționali. 

Studenții pot lucra până la 40 de ore pe săptămână în timpul studiilor. După absolvire, studenții pot solicita să rămână în Lituania timp de un an pentru a-și căuta un loc de muncă.

Malta

Studenți din UE/SEE și Elveția: Gratuit

Studenți non-UE: Circa 2.000 EUR

Costul mediu de trai: 800 – 1.200 €/lună

Pentru studenții pasionați de climatele mai calde, Malta are aproximativ 300 de zile însorite pe an. Gratuitatea sau costul minim al educației și universitățile sale remarcabile se numără printre principalii factori care îi aduc pe studenți în Malta. 

Studenții internaționali din Malta pot lucra maximum 20 de ore pe săptămână. După absolvire, ei pot solicita să rămână în țară pentru o perioadă de până la șase luni pentru a-și căuta un loc de muncă.

Olanda

Studenții din UE/SEE: 2.300 EUR

Studenții non-UE/SEE: 6.000 – 15.000 de euro

Costul mediu de trai: 800 – 1.200 €/lună

Cu un stil de predare practic, cunoscut pentru faptul că este interactiv și centrat pe student, Olanda are și un stil de viață accesibil, costurile medii lunare fiind cuprinse între 800- 1.200 €/lună. Potrivit unor statistici recente, 40% dintre studenții din primul an din Olanda sunt studenți internaționali.

Studenții străini din Olanda pot lucra până la 16 ore pe săptămână și cu normă întreagă în lunile de vară. În plus, studenții pot rămâne până la un an în țară după absolvire pentru a-și căuta un loc de muncă.

Norvegia

Studenții din UE/SEE: Gratuit

Studenții non-UE/SEE: 13.000 de dolari

Costul mediu al vieții: 935 – 1.750 euro/lună

Norvegia este cunoscută pentru educația de înaltă calitate, reputația sa în domeniul cercetării și universitățile fără taxe de școlarizare. Costul vieții în Norvegia variază între 935 și 1.750 €/lună.

Studenții străini din Norvegia pot lucra până la 20 de ore pe săptămână în timpul studiilor. De asemenea, ei pot rămâne în țară pentru a-și căuta un loc de muncă timp de până la un an după absolvire.

Polonia

Studenții UE/SEE și studenții care dețin Carta poloneză: Gratuit

Alți studenți: 2.000 – 6.000 EUR

Costul mediu de trai: 500 – 850 €/lună

Polonia este una dintre cele mai accesibile țări europene pentru a face o facultate. Învățământul fără taxe de școlarizare în Polonia este disponibil pentru cetățenii UE/SEE și pentru studenții care dețin Carta poloneză.

Studenții internaționali pot lucra 20 de ore pe săptămână în timpul studiilor și 40 de ore pe săptămână în timpul vacanțelor. De asemenea, ei pot rămâne în țară până la 9 luni după absolvire pentru a-și căuta un loc de muncă.

Portugalia

Taxe de școlarizare: 550 – 1.050 euro/an

Costul mediu de trai: 500 – 800 €/lună

Portugalia este una dintre cele mai accesibile țări din Europa de Vest, unde studenții pot trăi cu 500 € – 800 €/lună. Portugalia este o destinație populară pentru studenții internaționali, cu peste 50.000 de studenți care își urmează studiile superioare în această țară în fiecare an.

Studenții străini din Portugalia pot lucra 20 de ore pe săptămână în timpul studiilor și cu normă întreagă în timpul vacanțelor. Ei pot rămâne în țară timp de până la un an după absolvire pentru a-și căuta un loc de muncă.

România

Studenții din UE: 1.000 EUR

Studenții non-UE: 2.000 EUR

Costul mediu de trai: Aproximativ 700 EUR/lună

România are universități excelente, mâncare incredibilă, obiceiuri și o atmosferă socială distractivă. Costurile de trai în România sunt de aproximativ 700 de euro pe lună, ceea ce o situează printre cele mai ieftine țări în ceea ce privește cheltuielile de trai, scrie platforma Erudera.

De asemenea, studenții străini pot lucra 20 de ore pe săptămână în timpul studiilor.

Despre platforma Erudera:

Potrivit Forbes, Erudera a fost lansată în mai 2022, utilizează tehnologie AI și este fondată de două companii cu sediul în Pristina, Kosovo: Inquero LLC, o firmă lider în publicarea de informații și știri din învățământul superior, cu peste 9 milioane de utilizatori pe mai multe portaluri online pentru studenți, și Quantix LLC, o companie de dezvoltare de software specializată în soluții de inteligență artificială și învățare automată.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează