G4Media.ro

Cât de utile sunt marcajele desenate pe trotuar înainte de trecerea de…

Cât de utile sunt marcajele desenate pe trotuar înainte de trecerea de pietoni de tipul ”interzis pietonilor să vorbească la telefon în timpul travesării străzii”/ Dispută între consilieri și primar la Iași 

Marcajele amplasate în centrul istoric al Iaşiului, prin care li se interzice pietonilor să folosească telefonul mobil sau căştile audio în timpul traversării străzilor pe zebre, care sunt o premieră pentru România, au devenit subiect de dispute între consilierii locali liberali şi primarul Mihai Chirica, transmite Agerpres.

La câteva zile de la apariţia acestor marcaje în zona centrului istoric al Iaşiului, consilierul local PNL Ciprian Bostan a spus că, deşi astfel de marcaje reprezintă o premieră pentru România, nu ştie cât de utile şi de eficiente sunt.

„Marcajele pe carosabil făcute pentru atenţionarea pietonilor le-am văzut doar în zona centrală. E vorba de marcajele cu ‘interzis vorbitul la telefon şi căştile’. Nu ştiu dacă rolul lor de educaţie este cuantificat, dar m-am uitat şi nu am văzut în alte oraşe din România. Dacă există vreun exemplu afară (în străinătate – n.r.) care demonstrează utilitatea, feed-back-ul tinerilor este că astea (marcajele – n.r.) nu au ce căuta acolo. Nu în felul acesta se face marcarea, mai ales nu pe carosabil”, a spus, în plenul şedinţei de Consiliu Local, Ciprian Bostan.

În replică, primarul Mihai Chirica a explicat că aceste marcaje sunt exclusiv destinate pietonilor.

„Ele nu sunt puse în carosabil, ci doar pe trotuar, şi se referă doar la pietonii care traversează strada. Nu afectează bicicliştii. Vă trimit câteva fotografii pe care le-am cules din câteva state europene. Există în legislaţia românească şi o prevedere care interzice folosirea telefonului de pietoni în momentul traversării pasajelor pietonale”, a spus primarul.

Ulterior şedinţei CL, Mihai Chirica a declarat jurnaliştilor că nu doar şoferii trebuie să fie atenţi la modul în care circulă, ci şi pietonii.

„Mă bucur că a prins această propunere a mea, de a pune pe lângă trecerile de pietoni nişte indicatoare care atrag atenţia că trebuie să renunţăm la telefon şi la căşti atunci când traversăm strada pentru că şi noi, pietonii, trebuie să fim atenţi, nu doar conducătorii autoturismelor”, a spus edilul.

La o propunere mai veche a liberalilor, municipalitatea a amplasat, totodată, şi panouri solare pentru iluminarea nocturnă a trecerilor de pietoni în zone diferite ale oraşului.

„În momentul de faţă avem două proiecte mari pe zona Metalurgie, pe ambele capete ale podului, care au fost cerute de cetăţeni, şi în zona Uzina Metalurgică, la intersecţia dintre Bulevardul Chişinăului şi Bulevardul Metalurgiei, care va fi amplasată în special pentru copiii care învaţă la şcoala din zonă”, a mai spus Mihai Chirica.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

 1. Daca cocalarii cu beamvuuri, diasporele cu euro2uri si ceilalti soferi imbecili ar citi codul rutier, n-ar mai fi nevoie de astfel de marcaje si bani aruncati de prosti pe tampenii… Ce facem cu pietonii orbi, care trec strada pe la treceri de pietoni? Ii omoram sau la inchisoare?!?

 2. Pamflet
  Propun sa se realizeze marcaje si cu urmatoarele mesaje:
  – Nu lua spaga!
  – Nu lingusi seful!
  – Nu stati cu radarul in boscheti!
  – Nu fiti nesimtiti!
  Si lista ar putea continua…

 3. Cred ca e o falsa problema a tov consilier.
  Toți cocalarii cu audi&bmv euro 2 au permise dar garantat ca jumatate-s cumpărate.
  Pietonul trebuie avertizat intr-un fel când trece la semafor ca daca nu e atent vine cocalarul descris mai sus si de peste el.
  Cred ca si pe strada inainte de trecerile de pietoni trebuiesc montate Doua limitatoare de viteza ( spinări de militian culcat) ca sa opreasca avantul revolutionar al cocalarilor.
  Iar Bostanul cu pricina ar putea sa vada cate crime au loc ZILNIC in Romania pe trecerile de pietoni.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.