G4Media.ro

Casa de pensii a găsit un singur fost magistrat condamnat penal care…

Casa de pensii a găsit un singur fost magistrat condamnat penal care încasează pensie de servicu / În realitate ar putea fi mult mai mulți / MAI nu știe câți foști polițiști sunt condamnați și iau pensie specială

Casa Națională de Pensii a identificat un singur fost magistrat condamnat penal care încasează pensie de serviciu, potrivit unui răspuns al Casei de pensii către G4media.ro.

FOTO: Fragment din răspunsul Casei Naționale de Pensii Publice către G4media.ro

Casa de Pensii atrage atenția că, potrivit legii, CSM are obligația de a o înștiința cu privire la cazurile de magistrați condamnați penal pentru a le înceta plata pensiei speciale, în baza articolului 83 indice 2 din legea 303/2004 modificată privind statutul magistraților.

Măsura de încetare a acordării pensiei de serviciu pentru magistrații condamnați a fost introdusă în lege abia din 27 iulie 2014 de către fostul ministru PSD al Justiției Robert Cazanciuc.

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a stabilit însă, într-o decizie privind dezlegarea unor chestiuni de drept, că interdicția de a încasa pensie de serviciu de către magistrații condamnați penal se aplică doar de la intrarea în vigoare a legii 118/2004 pentru completarea legii 303/2004, adică din 27 iulie 2014.

Prin urmare, toți magistrații condamnați penal, care apucaseră să iasă la pensie și să încaseze pensie de serviciu înainte de această dată, primesc pensia de serviciu și astăzi, au explicat mai mulți specialiști în drept consultați de G4media.ro.

Un exemplu ar fi fostul judecător ÎCCJ Florin Costiniu, condamnat la 4 ani cu suspendare pentru corupție în dosarul fostului senator PSD Cătălin Voicu în aprilie 2013. În momentul condamnării, el încasa o pensie de serviciu de 16.063 de lei, iar acum, potrivit surselor G4media.ro, încasează peste 20.000 de lei.

Un alt exemplu este procurorul Sterian Guli, fost șef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Urziceni, condamnat definitiv pentru corupţie la o pedeapsă de 2 ani de închisoare cu executare pe 10 martie 2014. La momentul condamnării, el încasa pensie de serviciu de 9.200 de lei pe lună, potrivit digi24.ro.

În același dosar al fraudării concursului pentru numirea în funcţii de conducere a judecătorilor şi procurorilor din 2007, a fost condamnată la doi ani de închisoare cu executare și Gabriela Ghiţă, fost procuror general adjunct al României. La momentul condamnării, ea lua pensie de serviciu de 6.604 lei pe lună chiar din spatele gratiilor.

MAI nu știe câți polițiști pensionari condamnați penal primesc pensie specială. Ba mai mult, MAI spune că nu are relevanță acest lucru.

”Potrivit art. 1 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, dreptul la pensii şi asigurări sociale pentru poliţişti este garantat de stat şi se exercită, în condiţiile legii, prin sistemul pensiilor militare de stat şi alte drepturi de asigurări sociale din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale.

Astfel, beneficiază de oricare dintre categoriile de pensie prevăzute de actul normativ menționat mai sus polițiștii care îndeplinesc condițiile prevăzute, fără a prezenta relevanță, la momentul accesării, faptul că împotriva acestora s-a pronunțat o hotărâre judecătorească de condamnare.

Precizăm, totodată, că la nivelul aparatului central al M.A.I. nu sunt constituite evidențe în sensul celor solicitate la pct. 1-3 ale cererii. De asemenea, Casa Sectorială de Pensii a Ministerului Afacerilor Interne nu deține informații cu privire la condamnarea angajaților sau rezerviștilor, pe timpul activității acestora respectiv după încetarea raporturilor de serviciu cu unitatea”, este răspunsul MAI la o solicitare a G4media.ro, care a întrebat câți polițiști pensionari condamnați penal primesc pensii speciale și care e cuantumul acestora.

Exemple de polițiști pensionari condamnați penal. În aprilie 2016, fostul adjunct al IPJ Bihor, Ioan Brîndaș, a fost condamnat definitiv la 4 ani închisoare cu executare pentru cămătărie în urma unui dosar al DNA Oradea.

”Inculpatul a acordat în mod repetat, prin intermediar, persoanei care controla cele trei firme, suma totală de 45.000 euro, percepând în schimb o dobândă foarte mare. Această sumă de bani, la rândul său o primise cu titlu de împrumut de la un om de afaceri cercetat pentru diferite infracțiuni economice.

Pentru sumele de bani împrumutate în perioada ianuarie – noiembrie 2011, inculpatul Brîndaș Ioan a încasat periodic, până în luna septembrie 2013, dobânzi totalizând peste 75.000 euro”, arăta DNA într-un comunicat de presă despre comisarul Brîndaș din decembrie 2013.

Potrivit unor surse judiciare, fostul comisar de poliție condamnat pentru corupție primește pensie specială de peste 9000 de lei pe lună.

Potrivit site-ului DNA, sunt sute de polițiști condamnați pentru corupție. Toți aceștia primesc sau vor primi pensii speciale pentru perioada în care au activat în poliție.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. este inadmisibil ca unii fie ei si magistrati sa ia asemenea pensii exorbitante, iar ccr ii apara pe magistratii infractori, condamnati penal.

 2. Rusine! Cei care au obligatia sa anunte casele de pensii, uita de obligatie!!!???

 3. Eu cred ca ar trebui sa nu mai mergem la munca. Sa ne luam macar 2 luni de concediu neplatit.
  Si cei tineri ar trebui sa plece de aici, sa nu se mai astepte la ceva mai bun. Persoane care n-au tras un glont catre un inamic, persoane care au contribuit 20 de ani si sunt si corupte, primesc o pensie atat de mare pentru nivelul din Romania, arata foarte clar ca mai bine n-are cum sa fie.

 4. Pamflet
  Melescanu care a facut niste afirmatii in decembrie 89 cu privire la revolutie a inceput sa fie anchetat de institutul pentru studierea crimelor comunismului.
  Dar SECURISTII CEAUSISTI si MILITENII CEAUSISTI care in decembbrie 89 au batut protestatari , au arestat protestatari si unii care chiar au tras in protestatari sunt anchetati? Nu, ei sunt pensionari militari cu PENSII SPECIALE.
  Dar SECURISTII CEAUSISTI si MILITIENII CEAUSISTI care au abuzat poporul pana in decembrie 89 sunt anchetati? Nu, ei sunt pensionari militari cu PENSII SPECIALE.
  Dar magistratii (procurori, judecatori) care au abuzat, terorizat ,acuzat si condamnat oameni nevinovati pentru activitati anticomuniste sunt anchetati? Nu, ei sunt magistrati pensionari cu PENSII SPECIALE.
  Trebuie precizat ca pe vremea comunismului, nu ceausescu mergea pe strada si aresta si condamna oamenii, ci exista institutia securitatii, militia , procuratura si judecatorii care arestau, bateau, condamnau, abuzau si eventual omorau oamenii. Ori toti acestia sunt PENSIONARI SPECIALI ai statului roman. I-au scos in fata in decembrie 89 pe amaratii pe care i-au amenintat si fortat sa semneze ca devin colaboratori ai securitatii,( niste amarati care de multe ori au semnat ca sa-si apere pielea si familia si care nu aveau nicio aparare de la nimeni, nici de la justitie, nici de la organizatii cetatenesti, nici de la biserica) si astfel s-a realizat lupta impotriva comunismului.
  Au mai luat pe unul ca visinescu, atunci cand s-a considerat ca a trait destul si poate fi sacrificat, pe melescanu acum cu care o sa o mai lungeasca toata viata.
  Dar faptul ca SECURISTII CEAUSISTI si MILITIENII CEAUSISTI primesc pensii specialw, e dovada cea mai clara ca toata revolutia nu a fost decat o mascarada. Cand lumea s-a revoltat, iliescu impreuna cu securitatea si militia au preluat puterea, i-au sacrificat pe ,,informatori” care erau o nada special pregatita pentru asta, apoi din noile pozitii se prezinta drept mari revolutionari si democrati ai statului roman.
  Revolutia nu s-a facut numai impotriva lui ceausescu, ci si impotriva SECURISTILOR CEAUSISTI si a MILITIENILOR CEAUSISTI si a MAGISTRATILOR CEAUSISTI carea iau in prezent PENSII SPECIALE

  • Pentru: ABC felicitari pentru commentariu,de ce pamflet?

  • O idioțenie și un jaf de nedescris. Au avut salarii foarte mari, puteau să-și facă pensia speciala prin cotizare la un fond privat, nu sa le-o plăteasca cei care cotizează cu adevărat la fondul de pensii. Este inadmisibil. O tara plina de hoți și prosti. Mai mult de atât, unii au fost hoți cu adevărat, au adus atingere grava meseriei și instituției ce-o reprezinta și tot au pensia la fel de mare ca a unuia dedicat muncii si care a fost integru. De capul lor sa fie!

 5. Magistrații corupți condamnați ar trebui să dea și banii din salarul imens luat în timp ce primea mită sau făcea comerț cu influența în diferite cercuri. Și soțiile sau soții lor la fel, pentru că e imposibil să presupui că soțul e corupt și soția nu știa ce-i face jumătatea. Costiniu, condamnat ia 20.000 de lei pensie, de 10 ori mai mult decât un profesor cinstit ? Asta-i legea pe care o apără CCR și magistrații ?

 6. Pe astia nu- i mai satura nimeni! Salarii de mii de euro, spagoaie mari, pensii speciale, pensionati la 40 de ani.

  .trai nene…nu gluma. Prostii sa munceasca pana la 70 de ani pe salarii si pensii mizerabile.Politicienii ar putea schimba ceva, dar sunt la mana lor, fiind corupti si hoti.

 7. Trebuie deferiți justiției internaționale și judecați, pentru fals, furt calificat și subminarea economiei naționale! Trebuie și legați și purtați prin piețe sa-i scuipe tot norodul pe acești infravtori calificați la academii inalte…gen OPRESCU” !!

 8. Legi facute de infractori si hotarari ale Curtii Constitutionale, toate menite a apara infractorii in robe sau cu epoleti. Ma duc la WC sa borasc , atat imi este de greata.

 9. O idioțenie și un jaf de nedescris. Au avut salarii foarte mari, puteau să-și facă pensia speciala prin cotizare la un fond privat, nu sa le-o plăteasca cei care cotizează cu adevărat la fondul de pensii. Este inadmisibil. O tara plina de hoți și prosti. Mai mult de atât, unii au fost hoți cu adevărat, au adus atingere grava meseriei și instituției ce-o reprezinta și tot au pensia la fel de mare ca a unuia dedicat muncii si care a fost integru. De capul lor sa fie!

 10. Toate pensiile speciale, salariile speciale si mai mult decat nesimtite trbuie TAIATE….TAIATE…INLOCUITI PRIN CONCURS…AVEM NEVOIE DE BANI LA BUGET…..TERMINATI
  cu NESIMTIREA….SALARII DECENTE, PENSII DECENTE….opriti macelul si hotia… VREM
  FAPTE….!!!!!

 11. E unul la Mizil ; Rotaru Nicusor , fost sef al Politiei Orasenesti Mizil . Pensionar si angajat la Ana & Cornel . Condamnat .