G4Media.ro

Casa de pe bancnota de 10 lei: construită ca adăpost împotriva invaziilor…

Sursa foto: Turnul Sfatului

Casa de pe bancnota de 10 lei: construită ca adăpost împotriva invaziilor otomane / „A fost prima casă adusă de mine aici”

Nu e o noutate faptul că pe bancnota de 10 lei apare imaginea unei case din Muzeul ASTRA din Sibiu. Ce nu se știe, însă, este că aceasta a fost prima care a fost adusă aici de actualul director, Ciprian Ștefan, și că a fost construită ca „adăpost anti-otoman”, scrie Turnul Sfatului.

Casa din Vlădești, județul Vâlcea, a fost construită la 1835 și, de 18 ani, se află în Muzeul Astra Sibiu, loc în care poate fi admirată de toți cei ce iubesc patrimoniul tradițional românesc, notează Consiliul Județean, pe pagina de Facebook, în seria dedicată locurilor speciale din județ.

Directorul general al muzeului sibian, Ciprian Ștefan, este sufletește legat de aceasta. E primul imobil de care s-a ocupat din momentul în care a ajuns aici.

„De achiziția, transferul si reconstrucția casei m-am ocupat personal, fiind prima casă adusă si gestionată de mine aici, în muzeul în aer liber. A aparținut unei familii nobiliare, Mălăiescu, apoi preotului din comună. Casa este impozantă prin elevație, parterul fiind din piatră legată cu liant de pământ galben amestecat cu nisip și var, grosimea fiind de aproape 40 cm. Impresionează ferestrele de mici dimensiuni pe exterior și evazate in interior, fiind folosite ca apărare, pe când incursiunile de jaf otomane din Sudul Dunării, erau dese în Nordul Olteniei”, spune directorul ASTRA.

Bancnota de 10 lei a fost emisă de Banca Națională a României în anul 2005, pe ea fiind incluse tabloul „Rodica” al maestrului Nicolae Grigorescu, lucrare aflată în proprietatea băncii și expusă în Sala de Consiliu a acesteia, imaginea marelui pictor român, cât și desenul casei din Vlădești, realizat de graficianul Nicolae Săftoiu.

Citește integral pe Turnul Sfatului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează