G4Media.ro

Casa Albă: Operațiunea Israelului în Rafah nu depășește liniile roșii ale SUA

Photo by AFP

Casa Albă: Operațiunea Israelului în Rafah nu depășește liniile roșii ale SUA

Statele Unite nu cred că Israelul a lansat o invazie la scară largă la Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, citat de BBC.

Acesta a vorbit la câteva ore după ce forțele israeliene au ajuns în centrul orașului și ar fi cucerit un deal important din punct de vedere strategic, care domină granița din apropiere cu Egiptul.

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat luna aceasta că va limita livrările de arme către Israel dacă acesta va intra în „centrele de populație” din Rafah, unde se crede că se adăpostesc încă sute de mii de civili.

De asemenea, Kirby a fost interogat cu privire la un atac israelian și la focul care a urmat și care a ucis cel puțin 45 de palestinieni – mulți dintre ei femei, copii sau bătrâni – într-o tabără pentru persoane strămutate duminică.

Israelul a declarat că atacul a vizat și a ucis doi oficiali de rang înalt din cadrul Hamas și că este de părere că focul ar fi putut fi cauzat de o explozie la un depozit de arme Hamas din apropiere.

În fața reporterilor, Kirby a descris imaginile de după atac ca fiind „sfâșietoare” și „îngrozitoare”.

„Nu ar trebui să existe nicio viață nevinovată pierdută aici ca urmare a acestui conflict”, a adăugat el.

Departamentul de Stat al SUA a declarat că urmărește îndeaproape ca armata israeliană să desfășoare o anchetă rapidă și amănunțită asupra loviturii.

Presat de corespondentul BBC Tom Bateman dacă astfel de anchete anterioare au dus la tragerea la răspundere, purtătorul de cuvânt al departamentului de stat Matthew Miller a refuzat să numească cazuri specifice.

„Nu se poate ajunge la o concluzie cu privire la rezultatele acestor investigații în mijlocul unui conflict”, a spus el.

Când purtătorul de cuvânt al Casei Albe a fost întrebat dacă lovitura a încălcat limitele stabilite anterior de președintele Biden, el a spus că nu are „nicio schimbare de politică despre care să vorbească”.

„Nu susținem, nu vom susține o operațiune terestră majoră în Rafah”, a spus Kirby.

„Președintele a spus că, în cazul în care acest lucru se va întâmpla, atunci s-ar putea să-l facă să fie nevoit să ia decizii diferite în ceea ce privește sprijinul.

„Nu am văzut că acest lucru s-a întâmplat până în acest moment. Nu i-am văzut intrând cu forța în Rafah.

„Nu i-am văzut intrând cu unități mari, cu un număr mare de trupe, în coloane și formațiuni, într-un fel de manevră coordonată împotriva mai multor ținte pe teren.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...