
Cărturești lansează Mișcarea Pentru Lectură
Cărturești lansează Mișcarea Pentru Lectură – un demers prin care își propune să transforme lectura dintr-un act solitar într-un fenomen comunitar care se întâmplă oriunde, în stațiile de autobuz, în cafenele, parcuri, galerii de artă, aeroporturi. Inițiativa propune ca cititul să devină un gest firesc, viu, ca parte din rutina zilnică.
Mișcarea Pentru Lectură urmărește să contribuie într-un mod pozitiv la schimbarea celor mai recente studii privind lectura în țara noastră, care arată că 29,5% dintre români au citit cel puțin o carte în 2022, iar timpul mediu zilnic dedicat lecturii este sub 5 minute, comparativ cu Danemarca și Estonia, unde procentul celor care au citit o carte în același an este de peste 70%.
„Ne dorim să schimbăm statisticile care situează România pe ultimul loc din Uniunea Europeană în ceea ce privește lectura. Pentru a ajunge acolo sunt însă necesare o serie de eforturi colective susținute, cu implicarea cât mai multor actori publici și privați, în primul rând pentru conștientizare și apoi pentru acțiune. Avem nevoie de investiții pentru dotarea bibliotecilor și asigurarea accesului la carte în toate mediile sociale, dar avem nevoie și de educare, prin formarea unor noi obiceiuri în jurul lecturii. Cititul este o responsabilitate atât față de propria persoană, pentru o dezvoltare armonioasă, cât și față de cei din jur și societate în ansamblu. Avem nevoie de lectură pentru stimularea gândirii critice, cultivarea discernământului și a empatiei, precum și pentru dezvoltarea limbajului.”, transmite Nicoleta Iordan, co-fondatoare Cărturești.
În lunile următoare, zeci de spații publice partenere din România și Republica Moldova vor fi semnalizate ca spații prietenoase pentru lectură, gata să îi primească pe cititori și pe cei care vor să (re)devină cititori.
Primele orașe în care cititul se va transforma într-un fenomen comunitar sunt București, Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Chișinău, Brașov, Sibiu, Oradea, Arad, dar și localități rurale cu acces redus la lectură, cum ar fi Nucșoara (Argeș), Țibănești (Iași) și Șona (Brașov), urmând ca demersul să fie extins în toată țara.
Cărturești va construi infrastructura care va face cititul mai atractiv prin donații de carte, cluburi de lectură și acțiuni comunitare. În paralel, va organiza activități dedicate publicului tânăr (16-35 ani), oferind contexte informale și atractive de întâlnire cu lectura, prin dezbateri, cluburi de carte, „silent reading parties” și întâlniri cu autori, traducători sau experți din domenii variate.
„Cititul contribuie și la îmbunătățirea interacțiunilor dintre noi, stimulează dialogul, conversațiile și dezbaterile constructive și, implicit, crește capacitatea de a înțelege și integra perspectivele diferite. Ne propunem să aprindem scânteia unei mișcări care să genereze efecte pozitive în societate, inspirând cititorii să ni se alăture și să scoată lectura din anonimat. Pentru o schimbare profundă a societății noastre e nevoie ca cititul să devină o parte firească din viața de zi cu zi a fiecăruia dintre noi și să se transforme dintr-un gest individual, în unul colectiv.”, conchide Nicoleta Iordan, co-fondatoare Cărturești.
Mișcarea Pentru Lectură propune ca cititul să fie văzut mai puțin ca un obicei solitar și mai mult ca o formă de interacțiune, uneori incomodă, alteori revelatoare. Așa cum muzica și filmele aduc oamenii împreună și oferă un limbaj comun pentru a vorbi despre prietenie, speranță, sau dragoste, la fel și cărțile pot apropia dacă sunt scoase din spațiul individual și sunt folosite ca orice altă formă de cultură vie.
Primii pași pentru a (re)deveni cititor:
- Luați mereu o carte în geantă, în rucsac, în sacoșa de mers la piață. Nu neglijați niciodată buzunarele. Luați o carte din bibliotecă, o carte împrumutată de la un prieten, o carte din lista de lecturi obligatorii pentru școală ale copilului (o să-l faceți foarte fericit). Citiți-o sau scoateți-o la vedere atunci când vreți să evitați o conversație.
- Citiți fără să așteptați momentul potrivit, nu există. Fiecare moment e potrivit. Dimineața, seara, în pauzele de masă, în pauzele publicitare, între două ședințe sau cât aștepți să se coacă prăjitura ori să iasă copilul de la școală.
- Mergeți măcar o dată pe săptămână într-o librărie. Doar uitați-vă la cărți, citiți titlurile, judecați-le copertele, strâmbați-vă dacă o carte nu vă place.
Cititul e pentru toată lumea: oricând, oriunde; și poate fi un nou început.
Cărturești este prima librărie-concept din România, deschisă la finalul anului 2000 și dedicată unei noi experienţe de cumpărare și promovare a cărţii şi a produselor culturale. Devenit între timp cel mai important lanț de librării de pe piața din România, cu 56 de librării în România și 3 în Republica Moldova, Cărturești susține dezvoltarea întregului ecosistem cultural și educațional.
Anual, Cărturești donează mii de cărți bibliotecilor din toată țara, premiează literatura românească pentru copiii prin Premiile Cărturino, promovează literatura pentru adolescenți prin FestivalYA, oferă Burse de Creație Literară scriitorilor români, oferă a doua viață cărților prin programul Buy Back prin care cărțile ajung la copiii din medii defavorizate din toată țara.
Printre librăriile flagship ale brandului se numără Cărturești Carusel – inclusă în topul The Telegraph al celor mai frumoase librării din lume, Cărturești Verona – distinsă cu premiul „Libraria Anului” din cadrul London Book Fair International Excellence Awards 2021.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.