G4Media.ro

Care sunt potențialele riscuri ale consumului de cafea decofeinizată/ Experții emit avertizări…

sursa foto: Pexels

Care sunt potențialele riscuri ale consumului de cafea decofeinizată/ Experții emit avertizări despre substanțele folosite în procesul de decofeinizare

Pentru persoanele care evită cofeina, cafeaua decofeinizată pare a fi o opțiune inofensivă. Dar unele grupuri de apărare a sănătății care susțin contrariul solicită Administrației americane pentru alimente și medicamente să interzică o substanță chimică cheie implicată în procesul de decafeinizare, din cauza îngrijorărilor că ar putea cauza cancer, scrie CNN.

Această substanță chimică este clorura de metilen, un lichid incolor care este utilizat în anumite procese industriale, „inclusiv în decaparea vopselelor, fabricarea produselor farmaceutice, fabricarea de decapanți și curățarea și degresarea metalelor”, potrivit Administrației pentru Securitate și Sănătate în Muncă a SUA.

Clorura de metilen este cunoscută de mult timp ca fiind cancerigenă, fiind desemnată ca atare de către Programul Național de Toxicologie al Institutului Național de Sănătate, de Agenția pentru Protecția Mediului și de Organizația Mondială a Sănătății, a declarat Dr. Maria Doa, director senior de politică chimică pentru Fondul de Apărare a Mediului, grup care se află printre cele care au trimis mai multe petiții autorităților americane pe tema aditivilor din mâncare și băutură în ultimele două luni.

FDA a depus petițiile la 21 decembrie și a acceptat comentarii publice pe marginea anunțului de depunere până la 11 martie.

„Pe lângă faptul că este cancerigenă, clorura de metilen poate provoca și alte efecte nocive pentru sănătate, cum ar fi toxicitatea hepatică și, la expuneri mai mari, efecte neurologice și, în unele cazuri, moartea”, a adăugat Doa prin e-mail. Aceste riscuri sunt în contextul unei expuneri acute externe la niveluri ridicate de substanță chimică sau al ingestiei acesteia ca atare, potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA.

Toxicitatea acestei substanțe chimice a determinat EPA să interzică vânzarea sa ca decapant pentru vopsele în 2019; în 2023, agenția a propus interzicerea vânzării sale pentru alte utilizări de consum și pentru numeroase utilizări industriale și comerciale, a precizat Doa. Dar utilizările alimentare reglementate de FDA în temeiul Legii federale privind alimentele, medicamentele și produsele cosmetice rămân. (Adunarea de stat din California – care are una dintre cele mai mari economii din lume, influențând adesea restul națiunii – a introdus recent un proiect de lege care urmărește să interzică utilizarea clorurii de metilen în procesul de decafeinizare).

Fondul pentru Apărarea Mediului și co-petiționarii săi susțin că, permițând clorura de metilen în alimente, FDA „nu a ținut cont” de o adăugire veche de 66 de ani la legea federală numită Clauza Delaney, care cere FDA să interzică aditivii alimentari despre care s-a dovedit că provoacă sau induc cancer atunci când sunt ingerate de oameni sau animale.

„Astfel, aceste substanțe chimice categoric nu pot și nu ar trebui să fie considerate sigure”, a declarat Doa.

FDA a declarat că analizează în prezent petițiile, dar că nu face comentarii pe perioada în care acestea sunt în curs de examinare, a precizat un purtător de cuvânt al FDA într-o declarație.

Ce știm despre clorura de metilen

FDA are un regulament care permite utilizarea clorurii de metilen ca solvent pentru decafeinizarea cafelei, stipulând că „reziduurile de clorură de metilen nu trebuie să depășească 10 părți pe milion (0,001%) în cafeaua prăjită decafeinizată și în extractul de cafea solubilă decafeinizată (cafea instant)”.

„În timp ce clorura de metilen poate fi implicată indirect în procesarea alimentelor, cum ar fi în decafeinizarea boabelor de cafea, limitele de reziduuri au fost stabilite pentru a limita expunerea”, a declarat un purtător de cuvânt al FDA prin e-mail. „Orice produs alimentar care conține reziduuri de clorură de metilen peste limitele stabilite nu sunt permise pentru vânzare sau consum”.

Președintele și directorul general al Asociației Naționale a Cafelei, William Murray, a declarat că interzicerea cafelei decofeinizate prin metoda europeană – tipul care folosește clorură de metilen – „ar sfida știința și ar dăuna sănătății americanilor”.

„Nu există nicio dovadă că decafeinizată prin Metoda Europeană prezintă vreun risc”, a adăugat el prin e-mail. „Într-adevăr, majoritatea covârșitoare a dovezilor științifice independente arată că consumul de cafea decofeinizată European Method, ca și al tuturor cafelelor, este asociat cu scăderea riscului de apariție a mai multor tipuri de cancer și cu alte beneficii semnificative pentru sănătate.”

Dar ultima decizie a FDA privind utilizarea acestei substanțe chimice pentru cafea „este veche de zeci de ani și în mod clar depășită”, a spus Doa.

„Există mai multe informații despre toxicitatea clorurii de metilen și despre nivelurile la care provoacă această toxicitate”, a adăugat ea. „Aceste informații, precum și informații mai recente privind cantitatea de cafea pe care o bem – gândiți-vă doar la diferitele mărimi disponibile acum la cafenele – sunt esențiale pentru a dezvolta o imagine actuală a riscului pe care l-ar putea prezenta clorura de metilen reziduală.”

În zilele noastre, mulți oameni consumă porțiuni de băuturi sau alimente mai mari decât cele mai mici dimensiuni standard de acum câteva decenii, a declarat Monique Richard, nutriționist dietetician înregistrat și proprietar al Nutrition-In-Sight, un cabinet privat din Tennessee. În timp ce o ceașcă de cafea standard era de 140 până la 230 de grame la un moment dat, ea a remarcat că cea mai mică dimensiune de la cafeneaua locală de astăzi este probabil de 340 de grame.

„Dar încă nu există o mulțime de cercetări clare sau concludente care să demonstreze că ingerarea nivelurilor reziduale din cafea în mod specific va cauza cancer sau alte probleme”, a declarat Richard, care nu a fost implicată în petiții.

Cu toate acestea, „cu siguranță vrem să fim, evident, proactivi și să fim conștienți de unele dintre aceste lucruri”, a adăugat Richard. „Suntem expuși la atât de multe lucruri acum, încât orice putem controla sau pune întrebări și diminua această expunere care poate fi dăunătoare va fi avantajos.”

Cercetările referitoare la ceea ce poate suporta organismul uman în ceea ce privește încărcătura toxică sunt în continuă evoluție. Cercetătorii au aflat mai multe despre dispoziția genetică și expresia genelor, care pot oferi informații despre ceea ce pot tolera celulele în ceea ce privește un atac asupra organismului. „Așadar, s-ar putea să fie vorba mai puțin despre ceea ce se află de fapt în cafea, ci despre ce alți factori îți afectează organismul?” a spus Richard. „Chiar și o cantitate „infimă” ar putea fi semnificativ distructivă la nivel celular, în timp”, a adăugat ea.

Clorura de metilen a fost folosită de mult timp în mod obișnuit în industria cafelei decofeinizate, dar unele companii au adăugat metode alternative în setul lor de instrumente sau au suspendat complet utilizarea.

Starbucks, de exemplu, are trei metode de eliminare a cofeinei: procesul de decafeinizare naturală, care utilizează dioxid de carbon lichid forțat în rezervoare de oțel inoxidabil la presiune ridicată, extrăgând și dizolvând cofeina. Apoi, există procedeul Swiss Water Process, care decafeinizează boabele de cafea prin înmuierea lor în apă caldă. Apa caldă capătă aroma boabelor, apoi este trecută printr-un filtru cu cărbune activat care captează moleculele de cofeină. Apoi boabele sunt înmuiate în acea apă pentru a reintroduce aroma.

Starbucks spune că metoda sa de contact direct este cel mai frecvent utilizat proces, care implică un solvent care, împreună cu alte lichide folosite, este în cele din urmă evaporat de boabele care sunt fierte la abur, spălate și prăjite la peste 400 de grade Fahrenheit (204 grade Celsius).

Ea a adăugat că, pe lângă expunerea consumatorilor la niveluri scăzute, lucrătorii expuși la clorură de metilen în fabrici sunt supuși unor riscuri mai mari și inutile.

Ce puteți face acum

Indiferent dacă FDA va interzice sau nu clorura de metilen, decizia ar putea dura ani de zile.

Dar dacă doriți să evitați o potențială expunere la clorură de metilen, atunci când cumpărați cafea decofeinizată, căutați ambalaje de produse cu etichete precum „fără solvenți”, „Swiss Water processed” sau „certified organic”, a spus Doa.

„În calitate de consumator, faceți întotdeauna cercetări”, a spus Richard. „Căutați tot ce puteți despre companie. Puneți aceste întrebări dacă puteți intra pe o linie telefonică pentru clienți de pe site-ul lor”.

De asemenea, luați în considerare cât de des beți cafea decofeinizată, cât de mult și de ce, a adăugat ea.

„Dacă vă îngrijorează acest lucru și sunteți pur și simplu confuz, există o mulțime de înlocuitori care nu conțin cofeină”, a spus Richard. Printre acestea se numără băuturile făcute din rădăcină de cicoare, smochine și orz, rădăcină de păpădie, elixiruri de ciuperci, cacao, rooibos și yerba maté.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...