G4Media.ro

Capsula spaţială cu echipaj Soyuz MS-16, lansată cu succes spre Staţia Spaţială…

Capsula spaţială cu echipaj Soyuz MS-16, lansată cu succes spre Staţia Spaţială Internaţională

Capsula rusă cu echipaj Soyuz MS-16 a fost lansată joi de pe cosmodromul Baikonur (Kazahstan) spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS), potrivit transmisiei în direct oferită de agenţia spaţială rusă Roscosmos, şi la care se va cupla în cursul zilei de azi, relatează EFE, preluată de Agerpres.

Capsula, la bordul căreia se află cosmonauţii ruşi Anatoli Ivanishin şi Ivan Vagner şi astronautul NASA Christopher Cassidy, a fost lansată la 08:05 GMT.

Lansarea de joi este prima realizată cu ajutorul unei rachete Soyuz-2.1a, purtătoare a capsulei Soyuz MS-16, după ce agenţia spaţială rusă a renunţat anul trecut la exploatarea rachetelor lansatoare Soyuz-FG, de generaţie mai veche.

Acest nou model, utilizat pentru lansările fără echipaj uman începând din 2004, se bazează pe un sistem de comenzi digital, nu analog ca în cazul vehiculelor anterioare.

Cuplarea capsulei Soyuz MS-16 la platforma orbitală, care se va realiza în regim automat, este programată pentru ora 14:15 GMT.

Cei trei astronauţi se vor alătura echipajului aflat la bordul ISS, alcătuit din astronauţii americani Andrew Morgan şi Jessica Meir şi cosmonautul rus Oleg Skripochka, a căror revenire pe Pământ este programată în data de 17 aprilie.

La fel ca înainte de fiecare misiune spaţială, cei trei bărbaţi şi rezervele lor au fost plasaţi în carantină, care, de data aceasta, a început mai devreme pentru a se evita contractarea noului coronavirus înainte de decolare.

Începând din 12 martie, echipajul a fost izolat la centrul de pregătire din Star City, oraş aflat în apropierea Moscovei, şi astronauţii au fost nevoiţi să renunţe la vizita tradiţională la mormântul primului om ajuns în spaţiu, Iuri Gagarin.

Sursa Foto: Pexels.com

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Acum trimitem virusul si in spatiu

  2. Ce interesanta procupare….sunteti cumva corespondentii sputnik in Romania?Ca se simte demult iz de neomarxism in redactia dvs, cam de cand s-a format alianta lui peste-prajit barney&comp.Iar in legatura cu stirea prezentata cu mult tam tam de rusi ,sper sa nu testeze rusii pe american virusul ,ca invers ma indoiesc!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.