G4Media.ro

Candidatul lui Orbán la funcția de comisar european: probleme tot mai  mari…

Candidatul lui Orbán la funcția de comisar european: probleme tot mai  mari pentru fostul ministru al justiției din Ungaria

Mulţi europarlamentari resping numirea în funcţie de comisar a fostului ministru ungar de justiţie. László Trócsányi i-a acuzat pe cei ce îi susţineau pe refugiaţi şi a atacat grav libertatea justiţiei. Domeniul său ca viitor comisar urmează să fie extinderea UE în Europa de Sud-Est, scrie Suddeutsche Zeitung, citată de Rador.

Audierile viitorilor comisari UE desemnaţi urmează să înceapă abia la sfârşitul lui septembrie, însă încep să se contureze deja candidaţii care ar putea eşua. Vineri s-au făcut cunoscute noi acuzaţii faţă de László Trócsányi.

Candidatul de 63 de ani este respins de către mulţi deputaţi din cauza rolului său jucat în calitate de ministru de justiţie al guvernului Orbán, deoarece era răspunzător pentru condamnarea celor care îi ajutau pe refugiaţi şi, respectiv, pentru măsurile împotriva libertăţii presei.

Trócsányi urmează să devină în Comisia Europeană condusă de Ursula von der Leyen comisar pentru extinderea UE şi urmează să acţioneze pentru evidenţierea importanţei statului de drept în Macedonia de Nord, Serbia sau Albania, deşi statul de drept din ţara sa este periclitată.

Grupul din Ungaria al organizaţiei Transparency International (TI) îl acuză că în perioada mandatului său ca ministru de justiţie cancelaria sa de avocatură a primit comenzi din partea guvernului. În plus “Trócsányi & Nagy” reprezenta şi firme internaţionale cum este Uber.

Aceste informaţii, despre care relatase mai întâi revista “Der Spiegel” se află într-un dosar realizat de europarlamentarul ecologist Daniel Freund, împreună cu activişti care luptă împotriva corupţiei. Freund, care a lucrat anterior pentru TI, a declarat cotidianului citat: ”A trebuit să aflu în Ungaria pe pielea mea care este atitudinea de care se bucură un activist al societăţii civile. Trócsányi a fost complice în crearea acestui climat politic. Iar faptul că tocmai acest om urmează să răspundă de extinderea UE constituie un semnal fals.”

În afara ecologiştilor manifestă reţineri şi cei din grupurile social-democrat, de stânga şi “Renew Europe”. Pe Trócsányi, care respinge acuzaţiile din Der Spiegel, îl aşteaptă întrebări critice chiar şi din partea PPE. Liderul acestuia Manfred Weber a declarat publicaţiei citate: “În privinţa candidaţilor polonez şi ungar, la fel ca şi la cel român, există încă semne de întrebare care urmează să se clarifice la audieri.”

Weber se referă la ancheta OLAF împotriva lui Janusz Wojciechowski pentru neclarităţi în justificarea unor cheltuieli de deplasare. Împotriva social-democratei Rovana Plumb există acuzaţii de abuz în serviciu: până la sfârşitul lunii iunie Plumb a îndeplinit în România funcţia de ministru pentru fondurile europene.

Sursa: Suddeutschezeitung/ Rador/ Traducerea: Imola Stănescu/ Sursa Foto: Facebook/ László Trócsányi

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Polonez, ungar , romana, francez, belgian, ceh, etc…va rugam domnu’ Weber sa nu-i uitati nici pe dansii pentru ca nu este corect politic, etic si sustenabil, asta ca sa vorbesc pe lima voastra de lemn „bruxelleza”. Ipocrizie made in EU!

  2. „…din cauza rolului său jucat în calitate de ministru de justiţie al guvernului Orbán, deoarece era răspunzător pentru condamnarea celor care îi ajutau pe refugiaţi …”
    Puteti da UN SINGUR EXEMPLU de condamnat ca ajuta „refugiatii”?
    Puteti explica cum poate un ministru de justitie sa intervina in judecarea unui inculpat?
    In Romania poate?
    Puteti da un singur exemplu cand Trocsanyi a luat masuri impotriva libertatii presei?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.