G4Media.ro

Cancelarul Scholz reacționează la comentariile „iresponsabile și periculoase” ale lui Trump: „Nimeni…

sursa foto: Michael Kappeler / POOL / AFP

Cancelarul Scholz reacționează la comentariile „iresponsabile și periculoase” ale lui Trump: „Nimeni nu are dreptul să se joace cu securitatea Europei. Este exclusiv în interesul Rusiei”

Cancelarul german a ripostat la comentariile lui Donald Trump despre NATO, numind „relativizarea” clauzei de apărare reciprocă a alianței „periculoasă” și care servește doar Rusiei, relatează Sky News.

În timp ce Olaf Scholz nu a menționat numele fostului președinte american, remarcile sale vin după ce Trump a stârnit indignare sugerând că SUA ar putea să nu-i protejeze pe aliații NATO de o potențială invazie rusă dacă nu cheltuiesc suficient pentru apărare.

„Orice relativizare a garanției de asistență din partea NATO este iresponsabilă și periculoasă”, a declarat Scholz reporterilor după o întâlnire cu premierul polonez Donald Tusk. „Este exclusiv în interesul Rusiei. Nimeni nu are dreptul să se joace sau să facă comerț cu securitatea Europei.”

Invocând motto-ul celor trei mușchetari, el a spus că „promisiunea de protecție a NATO se aplică fără rezerve – toți pentru unul, unul pentru toți”.

Omologul său polonez a făcut o declarație similară în urma unei întâlniri cu președintele francez mai devreme în cursul zilei, afirmând că nu există alternativă la un parteneriat între UE, NATO și SUA în fața preocupărilor tot mai mari legate de securitate.

Polonia, Franța și Germania au promis, de asemenea, că vor face Europa mai puternică, pe măsură ce cresc temerile că o revenire a lui Trump la Casa Albă ar putea permite extinderea agresiunii rusești.

Tusk a călătorit la Paris și apoi la Berlin în căutarea unor legături mai puternice cu cele mai mari două puteri europene, în timp ce războiul din Ucraina se apropia de al treilea an.

„Nu există niciun motiv pentru care ar trebui să fim atât de clar mai slabi din punct de vedere militar decât Rusia și, prin urmare, creșterea producției și intensificarea cooperării noastre sunt priorități absolut indiscutabile”, a declarat el, argumentând că Uniunea Europeană trebuie să devină „o putere militară” de sine stătătoare.

Ce a spus Trump?

Trump a provocat panică după ce a afirmat în timpul unui miting de campanie că ar putea „încuraja” Rusia să invadeze aliații NATO care nu îndeplinesc obiectivul privind cheltuielile de apărare.

„Nu ați plătit. Sunteți în întârziere. Da, să spunem că s-a întâmplat asta. Nu, nu v-aș proteja. De fapt, i-aș încuraja (pe ruși) să facă ce naiba vor”, a amenințat el.

În mod ideal, membrii NATO ar trebui să dedice 2% din venitul lor național pentru apărare.

În timp ce Polonia a atins de mult timp acest nivel, Germania a devenit o țintă pentru Trump pe când era la putere pentru că nu a reușit să atingă acest nivel.

În urma invaziei din Ucraina, Berlinul și-a intensificat cheltuielile pentru apărare și se așteaptă ca anul acesta să atingă pragul de referință.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Toata Europa traieste pe spinarea US, dar US se joaca cu securitatea Europei? Serios?!