G4Media.ro

Canada interzice importul de arme de mână pentru a încerca să limiteze…

Sursa Foto: Twitter/ Bianca Andreescu

Canada interzice importul de arme de mână pentru a încerca să limiteze violenţa provocată de arme de foc

Guvernul canadian a anunţat vineri că va interzice importul de arme de mână pentru a încerca să limiteze violenţa provocată de arme de foc în ţară, relatează AFP.

„Sunt mândru să anunţ că guvernul nostru a decis să interzică importul de arme de mână”, a anunţat Marco Mendicino, ministru al securităţii publice, în cadrul unui briefing de presă.

Este vorba despre o „interdicţie temporară” aplicată de la 19 august particularilor şi companiilor „până la intrarea în vigoare a unei interdicţii naţionale”, a precizat el într-un comunicat. Acest proiect de lege ar putea intra în vigoare în toamnă.

Aceste arme „nu au decât un singur scop, să ucidă oamenii”, a subliniat Mendicino, cu prilejul unei deplasări la Etobicoke, o suburbie a oraşului Toronto.

Grupul PolySeSouvient, care îi reprezintă pe supravieţuitorii şi familiile victimelor violenţei armate, a salutat o „măsură importantă şi inovatoare care va încetini incontestabil extinderea pieţei canadiene de arme de mână în aşteptarea adoptării proiectului de lege”.

În pofida măsurilor introduse de Ottawa pentru a încerca să reducă violenţa armată, experţii rămân sceptici în privinţa eficacităţii lor, atrăgând atenţia asupra contrabandei cu arme venite din SUA ca fiind adevărata problemă.

Miercuri, Agenţia serviciilor frontaliere din Canada a anunţat de altfel două importante confiscări în vestul ţării de „arme de foc fantomă”, care nu au număr de serie şi sunt dificil de urmărit.

Între 1 ianuarie 2019 şi 30 iunie 2022, agenţia a confiscat 581 de arme de foc de mână la punctele de intrare şi în coletele poştale internaţionale.

Acest anunţ intervine la câteva luni după ce premierul Justin Trudeau a prezentat în mai un proiect de „interdicţie naţională a posesiei de arme de mână” după recentele atacuri armate din SUA, care au provocat moartea a 21 de persoane într-o şcoală primară din Texas şi a zece într-un supermarket din statul New York.

Declaraţiile lui Trudeau i-au făcut atunci pe canadieni să se grăbească spre magazinele de arme, creându-se cozi vizibile în faţa magazinelor şi epuizându-se rapid stocurile.

Potrivit estimărilor guvernului, există peste un milion de arme de mână în Canada, la o populaţie de 38 de milioane de persoane. Circa 2.500 de magazine vând arme de mână în ţară.

Măsura intervine, de asemenea, într-un context de recrudescenţă a crimelor legate de arme de foc. În această săptămână trei crime au fost comise într-un interval de 24 de ore în regiunea Montreal.

sursa: Agerpres.ro

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. Se tem globalistii de revolte.

  2. Ce naiba e aia “arma de mana”?
    Poate nenea ziarist a tradus handgun – arma de mana. Mai corect, sa inteleaga tot omu, e pistol

  3. Chiar si asa,nu prea trece o saptamina Fara impuscaturi in jurul Toronto
    In mare parte ,negrii sint Mari pistolari