G4Media.ro

UPDATE Canada a expulzat un diplomat chinez care ar fi încercat să…

Sursa foto: Unsplash / Ezreal Zhang

UPDATE Canada a expulzat un diplomat chinez care ar fi încercat să intimideze un politician canadian/ China răspunde prin expulzarea consulului Canadei de la Shanghai

UPDATE China a declarat marţi că îl va expulza pe consulul Canadei de la Shanghai ca măsură de represalii, informează AFP, citată de Agerpres. „China a decis să o declare pe Jennifer Lynn Lalonde, consulul general al Canadei la Shanghai, persona non grata”, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe chinez într-un comunicat, adăugând că aceasta „a fost invitată să părăsească China înainte de 13 mai”.

știrea inițială

Canada a expulzat luni un diplomat chinez în urma unor acuzaţii potrivit cărora Beijingul a încercat să intimideze un politician canadian şi să intervină în alegerile din această ţară, într-o măsură care sporeşte tensiunile dintre cele două ţări, transmite News.ro.

Canada l-a declarat „persona non grata” pe diplomatul Zhao Wei, stabilit la Toronto, a declarat luni ministrul său de externe, Mélanie Joly, într-o declaraţie.

„Am fost clară: nu vom tolera nicio formă de interferenţă străină în afacerile noastre interne. Diplomaţii din Canada au fost avertizaţi că, dacă se angajează în acest tip de comportament, vor fi trimişi acasă.”

Vestea vine în urma presiunilor publice tot mai mari asupra guvernului canadian pentru a reacţiona după ce Serviciul canadian de informaţii de securitate a descoperit că un diplomat chinez acreditat în ţară l-a vizat pe deputatul de opoziţie Michael Chong, precum şi pe rudele sale din China, după ce acesta a sponsorizat o moţiune de condamnare a tratamentului aplicat de China minorităţii sale musulmane uigure.

De asemenea, serviciul de informaţii ar fi declarat că Beijingul ar fi încercat să influenţeze rezultatul alegerilor federale din Canada din 2019 şi 2021. Acuzaţiile au fost raportate pentru prima dată de ziarul canadian Globe and Mail.

Beijingul a negat în mod repetat acuzaţiile de interferenţă politică în Canada. O declaraţie a Ambasadei Chinei în Canada a calificat luni acuzaţiile de interferenţă politică drept „nefondate” şi a avertizat cu privire la „consecinţe”.

„China condamnă cu fermitate şi se opune cu fermitate şi a depus o declaraţie solemnă în faţa Canadei. China va lua în mod hotărât contramăsuri, iar Canada va suporta toate consecinţele care decurg din acestea”, a declarat Ambasada Chinei în Canada într-un comunicat.

Declaraţia a adăugat că această acţiune „subminează în mod deliberat relaţiile dintre China şi Canada”. Acuzaţiile au devenit o problemă politică din ce în ce mai mare pentru guvernul premierului canadian Justin Trudeau, care a declarat că serviciile de informaţii nu l-au informat cu privire la presupusa vizare a lui Chong.

Săptămâna trecută, Ministerul canadian de Externe a declarat că l-a convocat pe ambasadorul chinez în Canada, Cong Peiwu şi că ia în considerare luarea unor măsuri de represalii în legătură cu acuzaţiile.

Chong, care reprezintă districtul Wellington-Halton Hills din Ontario, a cerut în repetate rânduri expulzarea lui Zhao de când a apărut în presă raportul privind acţiunile chinezeşti. Parlamentarul şi-a concentrat o mare parte din criticile sale asupra guvernului lui Trudeau, despre care spune că a acționat prea lent.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Le-au permis sa le fure toata tehnologia si sa comercializeze toate fake urile. I-au subestimat la maximum si le-au permis sa infiinteze sute de sectii de militie. Acum controleaza toate statele totalitare si economia lumii …

  2. Este clar că urmează o confruntare cu China.