G4Media.ro

Campanie a Kremlinului împotriva lui Joe Biden: O fermă de troli ruși,…

Sursa Foto: Facebook

Campanie a Kremlinului împotriva lui Joe Biden: O fermă de troli ruși, care se dădea drept organizație nonprofit de știri cu sediul în România și care se folosea de jurnaliști independenți în necunoștință de cauză și de fotografii de profil generate artificial pentru a-l critica pe Biden din perspectiva stângii

Ferma de troli a Rusiei s-a întors pentru a se juca pe Facebook și a-și vârî coada în alegerile din 2020 – dar de data aceasta FBI a intervenit și a informat compania care deține rețeaua socială.

„Peacedata” se recomanda drept o „tânără organizație de știri nonprofit” cu sediul în România, care „se concentrează pe conflicte armate, corupție, criza ecologică, abuzul de putere, activism și drepturile omului”.

Însă la o conferință de presă de marți, șeful securității Facebook, Nathaniel Gleicher, a anunțat că site-ul și conturile lui de pe rețelele sociale, utilizate la amplificarea conținuturilor primului, sunt „legate de indivizi asociați cu [Agenția de Cercetare a Internetului]”, ferma de troli din Sankt Petersburg care controla conturile false de pe rețelele sociale implicate în interferența Rusiei cu alegerile din SUA din 2016.

Deși cele mai multe conținuturi de pe site-ul fals erau destinate unor audiențe străine [non-americane – n.trad.] din Regatul Unit, Algeria și Egipt, o parte din conținuturile manipulatoare ale Peacedata vizau SUA și actualele alegeri de aici, inclusiv subiecte precum „campania Biden-Harris, QAnon, președintele Trump și politicile sale”, afirmă Facebook.

După ce FBI a informat Facebook că site-ul Peacedata are legături cu guvernul rus, afirmă Gleicher, compania a pornit o anchetă în urma căreia a suspendat 13 conturi și două pagini folosite la popularizarea conținutului site-ului.

Operatorii Peacedata au încercat să recruteze jurnaliști independenți, care nu știau cu se ocupă site-ul, pentru a scrie conținut pentru el în limbile arabă și engleză – o tactică tot mai des folosită de troli afiliați Rusiei pentru a „spăla” propaganda rusă într-o serie de țări africane. O altă parte a personalului site-ului a fost creată „din burtă”, folosindu-se un tip de inteligență artificială denumit „generative adversarial networks” [„rețele generatoare adverse”] – fotografii generate digital ale unor oameni care nu există.

Site-ul, înființat în februarie 2020, era „în fazele timpurii ale construcției audienței sale”, cu aproximativ 14.000 de abonați per total, dar numai 200 pe pagina de Facebook în limba engleză, conform companiei. Trolii de la Peacedata au încercat să folosească reclame pe Facebook pentru a-și lărgi audiența, cheltuind în acest scop cam 480 de dolari.

Într-un caz separat, a anunțat Facebook, au fost suspendate zeci de conturi și pagini false de Facebook și Instagram controlate de o firmă de relații publice din Washington numită CLS Strategies, care s-a dedat la comportament inautentic coordonat în interesul unei entități străine. Conturile CLS postau conținut în „sprijinul opoziției politice din Venezuela și al guvernului interimar din Bolivia, criticând concomitent Morena, un partid din Mexic”.

CLS Strategies s-a înregistrat recent drept agent străin din partea guvernului bolivian, după ce țara îl răsturnase de la putere pe președintele de stânga Evo Morales în noiembrie 2019.

Firma a cheltuit 3,6 milioane de dolari pe reclame pe Facebook, care însă i-a suspendat în total șase conturi și 46 de pagini, pe lângă 36 de conturi de Instagram care acționau precum niște marionete.

Gleicher a declarat presei că CLS nu va fi suspendată cu totul de pe Facebook, dar va fi supusă unei monitorizări mai intense pentru a fi împiedicate noi abuzuri.

Sursa: The Daily Beast / Articol de Adam Rawnsley / Traducere: Andrei Suba (Rador)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

 1. Pe acest site Trump e criticat constant, iar lui Biden i se face laudatio. Interesant

  • Doar pe acest site? :))

  • Nu stiu de ce te surprinde ca e criticat de toata lumea clovnul narcisist. E ca si cum te-ar surprinde ca toata lumea publica stiri anti-COVID.

   BTW, esti real, sau un AI, ca cel care genera poze de ziaristi?

  • Asta inseamna ca grasu si idiotu de bad@ sunt cu dreptatea si cine zice altfel, si-l critica pe Biden, e cu Putin, este?!! Ratati…

  • Nu m-ar mira sa fie AI. Din cate citim mai sus, AI e specializat pe saiturile si grupurile de FB cu maxim 200 de cititori. Daca ii controlezi pe aia 200, ai alegerile in buzunar.

   Parca il citesc pe Ceausescu, explicand ca statiile de bruiaj anti-VoA sunt necesare pentru ca impiedica buna desfasurare a procesului electoral. „Vointa poporului ieste nieabatuta, tovarasi”; dar pentru ca sa nu fim in dubiu, bagam si niste cenzura.

 2. De propaganda pro Biden de pe g4media cine se ocupa tot FBI?

 3. Toata presa zisa progresista de la noi are aceeasi linie. E anti-Trump si pro-Biden. Nici o surpriza.

 4. Da, Trump o sa castige din nou!

 5. Ma nelinisteste cata uniformitate exista in mass-media, la nivel international.
  In US media este 90% pro-Biden si anti-Trump. Acelasi lucru il observ si in Europa, si chiar la noi, eg G4, care nu lasa sa treaca mai mult de 2 zile fara sa mai bage cate un articol anti-Trump si pro-Biden.
  Unde e articolul despre faptul ca Biden este candidatul preferat de China la Casa Alba?!
  https://www.businessinsider.com/us-intelligence-china-biden-russia-trump-election-2020-8

 6. Operatorii Peacedata sunt si pe aici.
  Ii fac campanie la Trump.

 7. Cum sa nu fi anti Trump.
  Trump pune taxe UE, la fel ca Chinei.
  Din punctul lui de vedere Europa, China sunt acelasi lucru.

  • Merkel a recunoscut ca UE a dependenta de China si Rusia pentru industriile lor extractive. Deci da, Europa, China sunt acelasi lucru dpdv geopolitic

  • Europa, China NU sunt acelasi lucru dpdv geopolitic.
   Trump le trateaza la fel, de aceea Trump trebuie aruncat la cosul de gunoi unde ii este locul.

 8. America merge foarte „bine” sub Drumpf, inclusiv relațiile cu Europa….in 2016 au reușit, mai merge odată în 2020 , si chiar în 2024 când Drumpf o să candideze iar…..dar hai să dăm vina pe ghei, că e la modă

 9. Știe careva dacă la „Peacedata” lucrează și un hoț de identitate care poate fi recunoscut după nickname-urile furate:”Bad@-fake/@Scaraoțchi-fake/@Manuela-fake/@asdfg-fake”?

 10. Las și eu asta aici, pentru presa independentă care nu trage într-o singură direcție:

  Hackerii şi-au intensificat atacurile împotriva site-urilor campaniei Trump şi ale companiilor acestuia, pentru a le scoate offline înainte de alegerile din SUA

  Citeste mai mult: adev.ro/qg0kel

 11. Traducere în românește;:
  „generative adversarial networks”
  rețele de generare (sau creare) a conflictului

  Peace

 12. Prin „fermă” înțelegeți locul unde trollii cresc in ghivece frumos ordonate sau e vorba de saivane dotate cu separatoare pentru prevenirea infectării cu Covid19 și atenuarea zgomotelor de tip „behehe”?

 13. de data asta UE decide cine este noul presedinte american