G4Media.ro

Camere de supraveghere a transporturilor de lemn, furate de persoane mascate sau…

Foto: InquamPhotos / Tudor Costache

Camere de supraveghere a transporturilor de lemn, furate de persoane mascate sau acoperite cu vopsea în Mureș

Direcția Silvică Mureș a înlocuit vineri trei camere de monitorizare, sustrase săptămâna trecută la Ocolul Silvic Răstolița de persoane mascate care au urcat pe stâlpii de înaltă tensiune ai Electrica, unde sunt montate aceste camere, și le-au smuls, transmite Radio Târgu Mureș, citat de Rador.

Șeful Direcției Silvice Mureș, Ilie Covrig, a precizat pentru Radio Tg.Mureș că recent alte două incidente similare au fost înregistrate la ocoalele silvice Lunca Bradului și Fâncel, camerele de monitorizare fiind acoperite cu vopsea.

Acesta precizează că furtul camerelor de supraveghere nu poate fi mereu asociat sustragerilor de lemne: „Noi monitorizăm 12 drumuri forestiere, cu 12 camere nou amplasate și două în anii anteriori. Am avut până acum 5 evenimente: la Sălard, s-a furat o cameră, la Iod, într-o primă etapă s-a aruncat vopsea pe camere după care au fost furate, iar la Fâncel, de asemenea, a fost furată o cameră. Poliția ne-ar putea ajuta, pentru că oamenii aceștia sunt practic mascați: poartă cagule, mănuși de protecție să nu se curenteze, să nu lase amprente…O să extindem monitorizarea și în zonele Sighișoara și Târnăveni. În bazinele forestiere mai compacte, vom ajunge la circa 20 de camere amplasate”.

Primarul din Răstolița, Marius Lircă, confirmă că furturile din zonă sunt frecvente, aparțin cu precădere unei categorii de cetățeni defavorizați social, iar aceștia acționează oriunde pot găsi ceva care poate fi vândut ulterior: ” Ei (răufăcătorii, n.n.) știu de camerele montate de Romsilva, și efectiv se urcă pe stâlpii de înaltă tensiune și le învârt în sus sau în jos, ca să nu mai poată fi văzuți; tot așa, își pun pe cap ceva și nu-i poți identifica. Anul trecut, am inaugurat două poduri peste râul Mureș, având lămpi cu panouri solare și acumulator, iar după două luni s-au furat toate bateriile de pe podul de la Borzia; pe urmă au furat panourile. Ăștia-s oamenii! A mai fost spart, acum două săptămâni, un atelier auto la ieșirea din Răstolița. Are camere performante și îi vezi (pe hoți, n.n.) cum se duc și fură, dar fața nu le-o poți vedea, fiindcă poartă glugă. Și eu vreau acum să schimb sistemul de camere video din comună, pentru că acesta e deja vechi de 15 ani”.

Acest sistem de monitorizare pe drumurile forestiere a fost implementat deja în mai multe direcții silvice din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, urmând să fie extins în viitorul apropiat la nivelul tuturor ocoalelor silvice de stat. Sistemele de monitorizare video vor fi conectate la sistemul informatic SUMAL 2.0, care urmărește materialul lemnos, urmând să monitorizeze în timp real transporturile de masă lemnoasă și să emită automat alerte în cazul unor transporturi de masă lemnoasă fără avize.

sursa: Radio Târgu Mureș

Foto: InquamPhotos / Tudor Costache

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Iohanis, garantul lucrului bine furat

 2. Furtul de lemne este principala crima organizata sustinuta de guvern si parlament prin legi ambigue, blande si inaplicabile. Deoarece pe fata nu poate fi sustinuta…

 3. Pune zeci de camere nu 12. Angajeaza o echipa sa le urmareasca si sa intervină…. Sau plătește o firma de paza privată … ahh stai ca suntem in Romania si nu se vrea asta.

 4. În Penalistanul lui Iohannis, când din 100 de hoți e prins 1 și ăla din 5 ani de pușcărie se face 1, de ce le-ar fi frică infractorilor ?

 5. Tare primaru asta din Rastolita cum ne crede el prosti asa. Ce interes ar avea rromii sa vopseasca camerele de luat vederi? Si oare ca primar, tu chiar nu stii la tine in comuna cine taie lemne ilegal?

 6. iar iese tzantzos cu tupeu si mistocareala sa ne explice ca nimeni nu l-a contactat sa-i spuna ca se fura lemne

  si cum sa o faca, cand el si UDeMeReu supervizeaza furtul

 7. Fakenews….. dl ministret barna ne-a zis ca nu mai exista taieri ilegale in romanika…..

 8. Executați că în Ucraina !!

 9. codrii seculari si padurile virgine din Romania vor fii un lucru pe care copiii vostri il vor invata doar din carti, my dudes

 10. a) Nu se poate amplasa un echipaj de politie la iesirea de pe drumul forestier in DN ?
  b) Nu se poate amplasa echipaj de politie la poarta gaterelor din zona?
  c) Nordul judetului este fara retea de conducte transport gaze. Cand vor face Transgaz si autoritatile locale demersuri pentru retea de gaz in jumatatea de nord a judetului ? Localnicii din zona sunt obligati sa incalzeasca/gateasca cu lemnele din paduri !!!