G4Media.ro

Calendar strâns pentru dezbaterea în Parlament a bugetului: Votul final urmează să…

Secțiune susținută de
Concordia

Articolele din această secțiune sunt realizate cu respectarea independenței editoriale a redacției

Calendar strâns pentru dezbaterea în Parlament a bugetului: Votul final urmează să fie dat marțea viitoare. Orban: Susținem bugetul în forma transmisă de guvern

Birourile Permanente Reunite (BPR) ale Parlamentului au stabilit marți calendarul bugetului de stat pe anul în curs în forul legislativ: până joi se pot depune amendamente, raportul trebuie depus până luni dimineață, tot luni încep dezbaterile în plenul reunit, iar marți este programat votul final.

”În Birourile Permanente Reunite am stabilit următorul calendar: până joi la ora 10:00 se pot depune amendamente de către parlamentari. Între orele 12:00 și 16:00 vor avea loc, în paralel, comisiile permanente pentru avizare, iar comisiile reunite de buget-finanțe vor începe dezbaterea generală la ora 14:00, iar dezbaterea pe articole la ora 16:00, după primirea avizelor. Am stabilit termen pentru finalizarea raportului ziua de sâmbătă, e stabilită ca și țintă sâmbătă ora 14:00. Dacă nu, vor continua până la finalizare. Termenul pentru depunerea raportului este ziua de luni, 1 martie, ora 10:00. Dezbaterile în plen vor începe la ora 16:00, luni, 1 martie. Dacă nu terminăm luni, continuăm marți. Am stabilit ca obiectiv ca votul să fie marți”, a anunțat președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban.

El a precizat că majoritatea parlamentară susţine proiectul Legii bugetului de stat şi proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul în curs în forma adoptată de Guvern, îmbunătăţirile putând fi făcute după şase luni, la rectificarea bugetară.

„Nu vom susţine amendamente. Pentru aprobarea amendamentelor, acestea trebuie susţinute din partea tuturor formaţiunilor politice care formează coaliţia de guvernare. Dar decizia este de a susţine Legea bugetului de stat şi Legea bugetului asigurărilor sociale de stat în forma adoptată de Guvern. Au existat dezbateri, a existat posibilitatea de a se formula propuneri de îmbunătăţire din partea Coaliţiei şi s-a ajuns la această formă pe care noi o susţinem, pentru că altfel există riscul… Ştiţi cum e: la dezbaterea Legii bugetului de stat, trebuie să fim foarte atenţi ca să nu se rupă echilibrul. Va exista dezbatere generală (în Parlament – n.r.), fiecare poate să prezinte puncte de vedere, amendamente, dar decizia majorităţii parlamentare este de adopta cele două legi în forma adoptată de Guvern”, a afirmat Orban.

Potrivit liderului PNL, bugetul este construit astfel încât „să pună în mişcare motoare de dezvoltare economică – investiţii, creşterea absorbţiei de fonduri europene, susţinerea mediului privat prin diferite programe”.

„Se pot face îmbunătăţiri după primele şase luni, la rectificare. Din punctul meu de vedere, cele două proiecte, aşa cum au fost adoptate de Guvern, răspund exigenţelor noastre şi servesc obiectivelor pe care le avem, şi anume de a reechilibra gradual bugetul, astfel încât într-un orizont de timp rezonabil să revenim cu deficitul sub procentul de 3%, conform tratatului UE, şi să punem bazele, în acest an, pentru relansarea economică. Din acest motiv, bugetul este construit de asemenea natură încât să pună în mişcare motoare de dezvoltare economică – investiţii, creşterea absorbţiei de fonduri europene, susţinerea mediului privat prin diferite programe. Acest buget este în concordanţă cu exigenţele pe care le avem, cu programul de guvernare şi cu obiectivele pe care ni le-am stabilit”, a adăugat Orban.

El şi-a exprimat convingerea că majoritatea parlamentară va funcţiona şi nu vor trece amendamente „care să pună în pericol obiectivele fixate prin bugetul de stat şi prin bugetul asigurărilor sociale de stat”.

Guvernul a transmis Parlamentului forma finală a bugetului de stat pe anul în curs marți dimineață, după ce a aprobat forma finală luni seară, în urma avizului primit de la Consiliul Legislativ.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.