G4Media.ro

Cad părţile vizibile ale istoriei, statuile

Cad părţile vizibile ale istoriei, statuile

Au început să cadă frunzele arborelui genealogic al Imperiului Britanic, sunt fețele de bronz ale istoriei unei țări liberale care se luptă să facă față bazelor contradictorii ale construcţiei sale civile, cum ar fi colonialismul și sclavia.

Şi cum mișcarea Black Lives Matter nu pare să se lase intimidată de nimeni: părinții Imperiului, precum Cecil Rhodes, sunt dărâmaţi.

Pentru istoricul Universității din Edinburgh, George Palmer: „este probabil pentru prima dată în istoria sclaviei, când comunitatea albă, așa-numitul sistem alb, este foarte colaborativă. Nu am văzut aceeași colaborare în cazul rasismului. Deci, cred că următorul lucru care trebuie dărâmat este rasismul”.

În universități însă, problema statuilor devine teoretică, întrebarea fiind: în ce măsură revizionismul trebuie să afecteze simbolurile materiale ale unui trecut glorios.

Spune scriitorul și jurnalistul conservator, Peter Hitchens: „A distruge trecutul nu e niciodată un lucru bun. Cred că există ceva dubios în a cere îndepărtarea și distrugerea monumentelor persoanelor care au murit în urmă cu mai bine de un secol. Mi se pare un fel de distragere a atenţiei de la nişte chestiuni actuale mult mai presante“.

Acuzația neo-iconoclaştilor este că în spatele constructorilor imperiilor coloniale se află succesul economic și material obținut datorită resurselor preluate de la alte popoare.

Istoricul Universității Oxford, Peter Frankopan consideră: „Ar trebui să fim foarte prudenţi cu aceste chestiuni, nu trebuie să acuzăm o mână de indivizi, deoarece întregul imperiu, toată Marea Britanie, universitățile, orașele, industriile, au fost construite cu resurse și bogății aduse din alte părți ale lumii”.

Seismul cu epicentrul în Minneapolis, provocat de moartea lui George Floyd, afectează toate țările „albe și cuceritoare” chiar și Belgia, unde memoria regelui Leopold al II-lea va dispărea din locuri publice din cauza supunerii brutale a Congo, tratată ca o proprietate privată a monarhului.

Sclavia și colonialismul au furnizat, fără îndoială, resursele financiare și materiale pentru dezvoltarea economiei de piață. Mai ales în Europa.

În America, în schimb, coloniștii albi au beneficiat de forța de muncă africană redusă la sclavie, lăsand o populație neagră care continuă să sufere de diferite forme de discriminare.

Cutremurul a început din Statele Unite, unde cad statui cu nume patriotice din trecutul ambiguu din cauza torturilor aplicate celeilalte Americi, cea de origine africană.

Pentru Casa Albă, toate acestea sunt intolerabile. Iar purtătorul de cuvânt al lui Trump a citit un comunicat personal al președintelui: „Aceste baze militare istorice și puternice fac parte acum din marea moștenire culturală americană. Sunt în istoria victoriilor și a libertăților. Statele Unite și-au instruit și și-au desfășurat eroii aici, într-unul, în două războaie mondiale. Prin urmare, administrația mea nu are nicio intenție să schimbe numele acestor magnifice și celebre structuri militare. Nu ne diluăm istoria, suntem cea mai mare națiune din lume”.

Valul imens BLM pune în discuție măreția Statelor Unite. Controversată. Unii părinți fondatori erau proprietari de terenuri și, ca atare, stăpâni ai sclavilor importați cu nave care arborau steagurile engleze, spaniole, portugheze și franceze.

Și totuși, America a fost dintotdeauna un simbol al libertății, născută însă din schimburi de populații, din migrații forțate, din genocide și din sclavie.

Nimic nou. Ceva ce privește toate popoarele. De pretutindeni.

Atunci când lucrurile se schimbă însă, statuile devin partea vizibilă a poveștii.

Sursa: EuronewsTraducerea Cătălina Păunel (Rador)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

16 comentarii

 1. hai sa-i facem statuie lui Dragnea, Ceausescu, Stalin, ca numai „libertate” ne-au adus…

  • Confunzi lucrurile. Dragnea, Stalin, Ceausescu nu au fost filantropi si au fost in secolul XX sau XXI. Comparatia intre secole nu se poate face fara a tine cont de context. Asa ajungem ca sa blamam antichitatea sclavagista fara sa gandim ca lumea a evoluat.
   Sau vom lua maimutele (trebuie ales intre cimpanzei, gorile, urangutani etc.) in brate ca sunt stramosii nostri si le vom pune sa ne conduca pentru ca ele ne-au facut si au fost lipsite de rasism, nu?

  • Dragnea nu a fost filantrop, dar, impreuna cu Ponta, ti-au adus un 4% crestere economica vreme de 7 ani. O sa iti aduca MRU ceva bun in curand.

  • “Sau vom lua maimutele (trebuie ales intre cimpanzei, gorile, urangutani etc.) in brate ca sunt stramosii nostri si le vom pune sa ne conduca”.

   In adevar, The Simpsons au prezis demult asta: “Give Apes the Vote” https://9gag.com/gag/a37wg15

 2. China va domina lumea pentru că a găsit un echilibru între economia capitalistă, singurul model viabil, și autoritate. Occidentul va dispărea cultural iar economic și militar va deveni irelevant pentru că deciziile autorităților vor fi mereu contestate! Progresul economic și tehnologic este deja mult întârziat pentru că multe companii nu vor să riște să intre în gura acestor isterici de stânga. E sinucidere curată! Occidentul ar avea acum nevoie de lideri puternici cu carismă ale căror acțiuni sa fie acceptate cu încredere. Acum are niște lași fără chip și nume. Mai ales în UE! Eu mai sper într-o minune…

  • Măi măi, cum știi tu de bine tot,foarte impresionant…..las că vine Putin al tău și ne salvează…

  • Greu de crezut că Trump nu va exploata nevoia mic-burgheză de ordine sau că britanicii îi vor ceda pe Nelson şi pe Churchill, iar americanii vor demola obeliscul lui George Washington, schimbând şi numele Capitalei, pe motiv c-a avut câteva sute e sclavi.

 3. Diamante și cauciuc din Africa
  Aur și mătase din India
  Opiu pur din China
  Petrol ieftin din Orient
  …..hmmm,oare cum au ajuns aceste țări așa prospere? Sigur prin muncă cinstită.

 4. Fac petitie pentru reinstalarea statuilor lui Lenin si Dr. Petru Groza. Cine se baga? 😁

 5. Astept cu interes demolarea statuilor lui eminescu, un rasist si antisemit notoriu, a lui stefan cel mare, mircea cel batran si in general a statuilor tuturor domnitorilor moldoveni si munteni, mari stapani de robi tigani. Daramati si busturile episcopilor si patriarhilor bisericii ortodoxe romani, toti au avut in proprietate sate intregi de robi tigani. Marii scriitori din secolele 17 si 18, chiar si 19 au avut robi tigani pe mosiile lor. Daramati tot, ce mai conteaza istoria. Faceti ca in romanul 1984, daramati tot ce nu coincide cu istoria contemporana.

 6. Putem fi moderați. Istoria rămâne scrisă așa cum a fost, doar că nu mai celebrăm prin statui diverși criminali. Da, au făcut și lucruri bune, drumuri, clădiri, pe cale le vom păstra și le vom folosi, că n-are sens să dărâmăm ceva ce a necesitat efort. Da, în cărțile de istorie va rămâne scris fiecare ce lucruri bune și ce lucruri mai puțin bune a făcut. Dar asta nu înseamnă că trebuie să le facem statuie, sau să le păstrăm statuia. Mă gândesc la câte statui au fost făcute în ultimii 3000 de ani, dacă le-am fi păstrat pe toate acum am fi avut șir de statui în loc de șir de copaci pe marginea trotuarului.

  Cel mai important, oamenii ar trebui motivați să se comporte astfel încât atunci când cineva le va face o statuie, cât mai multe generații viitoare să vrea s-o păstreze.

  • Ba nu! De ce să păstrăm clădiri, drumuri, poduri, monumente, orașe, dacă le-au făcut albii opresori?? Dacă dărâmăm, să dăm jos tot. JOS! Ras tot! Și să se reclădească o lume nouă, minunată, corectă politic…

  • @A. Ești doar un agitator care încearcă să-i convingă pe alții că există tâmpiți care ar dărâma tot. Adevărul e că nu vrea nimeni să dărâme clădiri și poduri, e doar retorica găunoasă a celor care vor să păstreze statui și s-au gândit ei să bage frica de ce se va întâmpla după îndepărtarea statuilor.

 7. Asistăm la victoria inculturii, imposturii și infracționalității asupra lumii moderne. Este efectul lipsei de educație a „maselor largi, populare” și a modului cum găsesc să se exprime niște retrograzi complexați…

 8. Ba nu draga Alina, A are mare dreptate. Sa se darame tot pentru ca acele lucruri au fost ridicate prin exploatarea populatiilor ocupate si a sclavilor.
  Si apoi sa vina marii „social justice warriors” anti capitalisti detinatori de Iphone made in China de copii sclavi si sa construiasca alte drumuri, cladiri si monumente.
  E frumos sa dai din gura, sa scrii pe net dar sa nu-ti asumi nici o raspundere, nu-i asa?
  PS: sclavii negri erau vanduti de alti negri, membri ai aceluiasi trib (de multe ori), comerciantilor care veneau in Africa, nu porneau astia la vanatoare

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.