G4Media.ro

Bustul geografului Emmanuel de Martonne va fi amplasat la intersecţia Calea Griviţei…

Sursa foto: Radio România

Bustul geografului Emmanuel de Martonne va fi amplasat la intersecţia Calea Griviţei – Calea Victoriei / A avut un rol important în trasarea graniţelor României cu Ungaria, Serbia şi Bulgaria, la finalul Primului Război Mondial

Bustul geografului Emmanuel de Martonne va fi amplasat la intersecţia Căii Griviţei cu Calea Victoriei, conform unui proiect de hotărâre aprobat joi de către Consiliului General al Capitalei, anunță Agerpres.

Geograful francez Emmanuel de Martonne (1873 – 1955) a fost profesor, cercetător, membru corespondent (1912), ulterior membru de onoare al Academiei Române (1919). El a realizat anterior studii ştiinţifice şi două teze de doctorat legate de ţara noastră, având un rol important în trasarea graniţelor României cu Ungaria, Serbia şi Bulgaria, la finalul Primului Război Mondial, şi în elaborarea hărţilor etnice ale teritoriilor cu populaţie românească.

Proiectul prevede acceptarea ofertei de donaţie venite din partea Universităţii din Bucureşti. Bustul este din bronz turnat, patinat, cu dimensiunile de 82 x 52 x 46 centimetri.

Bustul donat urmează să fie amplasat pe soclul pus la dispoziţie de către donator, iar Direcţia Generală de Arhitectură Peisagistică şi Monumente de For Public nu va bugeta costuri suplimentare aferente lucrărilor de amplasare.

Potrivit referatului de aprobare, printr-o adresă din 20 martie, Universitatea Bucureşti a depus oferta de donaţie condiţionată de amplasarea bustului într-un loc emblematic al Capitalei.

Argumentele pentru amplasarea bustului la intersecţia dintre Calea Victoriei cu Calea Griviţei au legătură cu vizibilitatea amplasamentului, simetria cu statuia „Alergătorii” realizată în 1913 de sculptorul francez Alfred Boucher, apropierea de sediul Ambasadei Republicii Franceze, de Academia Română, respectiv apropierea de locuinţa prim-ministrului Ion I.C. Brătianu, se arată în document.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează