G4Media.ro

Bulgaria va ajuta Ucraina să își repare elicopterele

Sursa foto: Pixabay / sapviktor

Bulgaria va ajuta Ucraina să își repare elicopterele

Președintele comisiei parlamentare bulgare pentru apărare, Hristo Gadjev, a dezvăluit planurile de implicare a Bulgariei în repararea elicopterelor ucrainene. Într-un interviu acordat postului public de radio din Bulgaria (BNR), Gadjev a confirmat că sunt în curs de desfășurare negocieri pentru ca firma bulgară „Terem-Letets” să întreprindă lucrările de reparații, marcând un pas important în eforturile Bulgariei de a sprijini Ucraina pe fondul conflictului actual, scrie Novinite.

Dezvăluirea a pornit de la o întrebare adresată de deputatul Ivo Ruschev ministrului apărării, care a provocat o discuție suplimentară despre rolul Bulgariei în sprijinirea Ucrainei. În timp ce Ministerul Apărării nu a confirmat sau infirmat implicarea conducerii Bulgariei în discuții, Gadjev a subliniat potențialele beneficii economice pentru Bulgaria și importanța de a ajuta Ucraina în menținerea capacităților sale militare.

Potrivit lui Gadjev, contractul propus implică exportul de servicii de reparare a elicopterelor din Ucraina în Bulgaria, extinzându-se dincolo de repararea elicopterelor ucrainene pentru a sprijini și alte țări. Proiectul de contract prezintă un parteneriat între „Terem-Letets” și o companie ucraineană de reparații de elicoptere, care se întinde pe o perioadă de 30 de ani și se concentrează pe repararea elicopterelor de tip „Mi” și pe modificările acestora.

În ciuda naturii comerciale a „Terem-Letets”, Ministerul Apărării afirmă că activitățile sale nu constituie o acțiune de stat sau publică, ceea ce face dificilă dezvăluirea detaliilor. Cu toate acestea, ministrul apărării Tagarev a subliniat obligația companiei de a-și menține capacitatea operațională.

Angajamentul Bulgariei de a ajuta Ucraina în repararea echipamentelor militare datează de la o decizie parlamentară din 2022. Cu toate acestea, preocupările exprimate de Serviciul Federal pentru Cooperare Tehnico-Militară al Rusiei în 2023 subliniază tensiunile geopolitice din jurul unor astfel de inițiative, în special în ceea ce privește destinația elicopterelor modernizate.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...