G4Media.ro

Bulgaria, una dintre cele mai corupte țări din UE, va permite partidelor…

Foto: Pexels.com

Bulgaria, una dintre cele mai corupte țări din UE, va permite partidelor politice să fie finanțate nelimitat de sectorul privat

Bulgaria, considerată una dintre ţările din UE cele mai corupte, a decis joi să autorizeze finanţarea nelimitată a partidelor politice din resurse private, în pofida temerilor legate de riscul conflictelor de interese şi al practicilor dubioase, informează France Presse, citată de Agerpres.ro. 

În același timp, Parlamentul Bulgariei a redus semnificativ finanțarea partidelor politice din bani publici, în contextul alegerilor locale care vor fi organizate peste patru luni.

Până la schimbarea legii, partidelor politice li se permitea să primească maximum 10.000 de leva, adică 5000 de euro, din surse private. De-acum înainte, însă, partidele politice vor putea primi finanțări fără limită de la patronii firmelor de orice fel.

Potrivit politologului Daniel Smilov, noua lege contrastează cu modelul european în care finanţarea privată este plafonată, în timp ce „statul furnizează resurse financiare partidelor pentru a evita dependenţa lor de interese private şi pentru a le plasa pe picior de egalitate”, arată Agerpres.ro.

„Este un nou ‘impuls dat corupţiei’, care va compromite total procesul politic”, a protestat în parlament deputatul socialist (de opoziţie) Dragomir Stoinev. Bulgaria este percepută ca având corupţia cea mai ridicată în UE, ţara situându-se pe locul 77 din cele 180 într-un clasament întocmit de Transparency pentru 2018, mai arată sursa citată.

sursa foto: Pexels.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Exact ca-n SUA, a se vedea „Citizens United”.

  2. „Bulgaria … a decis joi să autorizeze finanţarea nelimitată a partidelor politice din resurse private”. Rusești.

    • Si nu numai, ca Rusia oricum nu se jeneaza de legi si stat de drept, nici nu inteleg conceptul.
      Fara numar, fara numar de la Boiko, ce, daca Orban si-a tras un intreg stat mafiot pe persoana fizica el de ce sa nu poata? Ca doar nu-i deranjaza nimeni, cel mult o „suspendare” de ochii lumii la nivel european, sa le traiasca nasii mari din DE.

  3. Coruptia stimuleaza coruptia pina o legalizeaza. Si dupa aia, vorba lui Severin, nu mai exista coruptie. Asa o sa scape Bulgaria de coruptie.

    • Asa se rezolva lucrurile. Avem de-a face cu o lupta intre ganguri, partea frumoasa e ca au invatat sa faca politica (sa negocieze interese). Vom vedea ce va iesi pana in 2024.