G4Media.ro

Bulgaria: Reactorul 5 al centralei de la Kozlodui a fost repornit

Foto: Dnevnik

Bulgaria: Reactorul 5 al centralei de la Kozlodui a fost repornit

Singura centrală nucleară din Bulgaria, care produce aproximativ o treime din energia electrică a țării, a reconectat miercuri seară unul dintre cele două reactoare de 1.000 de megawați la rețeaua electrică, după o defecțiune a unui generator, a anunțat joi operatorul, citat de Le Figaro.

Miercuri, la ora 21:08 (18:08 GMT), „unitatea 5 a centralei nucleare de la Kozlodui a fost reconectată la rețea”, a precizat centrala, într-un comunicat. Protecția de urgență fusese activată miercuri dimineața devreme, dar fără să se producă o scurgere radioactivă, după ce o defecțiune la sistemul de stimulare al generatorului a provocat creșterea tensiunii.

Incidentul a avut loc la mai puțin de o lună după ce reactorul, situat pe fluviul Dunărea, în nord-vestul țării, a fost oprit pentru întreținere și alimentare. Operatorul a declarat că a înlocuit partea defectă a sistemului de stimulare și a efectuat verificările necesare, iar puterea este acum „crescută treptat”.

Cel de-al doilea reactor de la Kozlodui, numit „Unitatea 6”, de aceeași putere, a continuat să funcționeze la capacitate maximă. Kozlodui, singura centrală nucleară din Bulgaria, produce aproximativ o treime din energia electrică a țării, datorită celor două reactoare care au luat locul celor patru reactoare mai mici închise în 2002 și 2006 pentru a îndeplini cerințele Uniunii Europene.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter