G4Media.ro

Bulgaria, piruetă către Rusia? După vizita președintelui Radev, premierul Borisov merge la…

Bulgaria, piruetă către Rusia? După vizita președintelui Radev, premierul Borisov merge la Putin

Preşedintele rus, Vladimir Putin, l-a primit, miercuri, la reşedinţa sa de la Soci pe omologul său bulgar, Rumen Radev. Întâlnirea s-a terminat cu un briefing de protocol de cinci minute, iar ştirea de la prima vizită a lui Radev în Rusia este că, în câteva zile, acolo va pleca şi premierul Boiko Borisov. Putin a anunţat că e în curs „reluarea tuturor relaţiilor ruso-bulgare”, iar Radev a spus că Europa şi Rusia nu îşi doresc întoarcerea la Războiul Rece şi Bulgaria este gata să lucreze pentru a nu se întâmpla asta, transmite Mediapool, citată de Rador.

Din declaraţiile celor doi a reieşit că proiectele comune concrete vor fi dezbătute în timpul aşteptatei vizite a premierului Boiko Borisov în Rusia, care va avea loc la sfârşitul lunii.

  • La începutul întâlnirii, Putin a declarat: „Există multe lucruri care ne leagă. La 24 mai, noi vom marca Ziua Scrierii Slave. În toamnă, în Bulgaria, vor fi Zilele Culturii Ruse. Deocamdată nu mă voi referi la aspectele economice. Voi sublinia doar că, anul trecut, am remarcat o creştere a schimburilor comerciale, acest lucru ne-a bucurat, însă avem mai multe posibilităţi decât ceea ce am realizat. Peste câteva zile îl voi primi pe premierul Bulgariei şi cu el vom continua dialogul”.
  • Rumen Radev a declarat: „Eu mă aştept ca astăzi să facem într-adevăr o trecere strategică în revistă a relaţiilor noastre bilaterale, pentru a constata nu doar tradiţiile puternice şi potenţialul imens pe care-l avem, ci şi să creăm nevoia de acţiuni concrete. Avem multe interese reciproce şi în domeniul comerţului, în cel al economiei, al energiei, după cum am spus, al învăţământului şi culturii. De aceea, mă voi bucura astăzi de un dialog deschis şi aprofundat, care să ofere o bază şi un imbold pozitiv guvernelor noastre, pentru a lucra în această direcţie”.

„Relaţiile dintre cele două state sunt mai speciale. Nu se bazează doar pe interese politice şi economice, ci şi pe profundele relaţii istorice, spirituale, culturale şi lingvistice între popoarele noastre. Acest lucru ne conferă o serie de avantaje şi face ca relaţiile noastre să fie mai fireşti şi mai uşoare. În acelaşi timp, ne obligă să fim deschişi, să punem deschis toate subiectele în privinţa cărora aveam puncte de vedere diferite şi probleme nerezolvate”, a spus şeful statului bulgar, exprimându-şi speranţa că acum se va face o trecere strategică în revistă a relaţiilor bilaterale. Să constatăm nu doar tradiţiile puternice şi potenţialul imens existent, ci să şi vedem nevoia de acţiuni reale”.

După întâlnire, Putin a declarat: „După cum se ştie, preşedintele Bulgariei a sosit la invitaţia noastră în cadrul evenimentelor legate de marcarea aniversării eliberării poporului bulgar de sub stăpânire otomană, sfârşitul Războiului de Eliberare. Acesta este un eveniment important atât pentru Bulgaria, cât şi pentru noi. În cadrul discuţiei – aceasta a fost suficient de detaliată, l-am informat pe preşedinte despre priorităţile noastre în relaţiile bilaterale şi despre poziţiile Rusiei în problemele şi chestiunile internaţionale. Cred că această vizită este un semnal bun pentru reluarea relaţiilor ruso-bulgare pe toate planurile„.

Rumen Radev a declarat: „Principalul obiectiv al vizitei mele este reluarea dialogului la cel mai înalt nivel politic şi a încrederii. Ştiu că e greu să vorbim despre încredere după trei proiecte de amploare întrerupte, în condiţiile unei opoziţii, câteodată puternice, între UE şi NATO, pe de o parte, şi Rusia, pe de altă parte; în condiţii de sancţiuni, de regimuri restrictive, precum şi în urma discursului politic miop din ultimii ani.

Cu toate acestea, pot să spun că acest prim pas determinant este făcut. Cu preşedintele Putin am făcut o trecere strategică în revistă a relaţiilor noastre, am examinat toate oportunităţile, toate tradiţiile bune. Avem într-adevăr un potenţial imens în toate domeniile, şi în economie, şi în comerţ, şi în energie, şi în turism, învăţământ, transport. Este îmbucurător că, urmare a vizitei mele, avem un imbold pozitiv în Guvernul bulgar, care s-a apucat mai serios de relaţiile ruso-bulgare.

S-a vorbit deja de reluarea unora dintre proiectele sistate anterior. Acesta este pentru mine un semn de realism şi comportament responsabil, de care au nevoie ţările noastre. De asemenea, mă aştept ca, de acum încolo, acest imbold pozitiv să fie folosit de cele două ţări. Aşteptăm curând şi vizita premierului Borisov şi sper foarte mult că vor fi discutate teme concrete deja din cadrul cooperării noastre, în special cea de-a XVI-a sesiune a comisiei interguvernamenale pentru cooperare economică, ştiinţifico-tehnică. Am dezbătut şi aspecte importante legate de securitatea internaţională.

L-am încredinţat pe preşedintele Putin că Bulgaria este interesată să lucreze pentru stabilirea dialogului, înţelegerii, pentru că nimeni nu are nevoie de revenirea la perioada Războiului Rece. Cel mai puţin au nevoie Europa şi Rusia. Evident că rămân probleme asupra cărora abia acum începem să discutăm. Mai avem de lucru la acestea, până când ajungem la o soluţie acceptabilă de ambele state. Am reluat invitaţia mea adresată preşedintelui Putin pentru vizita a Bulgaria, iar asta în anul în care marcăm 140 de ani de la Eliberarea noastră şi Războiul de Eliberare Ruso-Turc”.

Din partea Bulgariei, la discuţii a luat parte de asemenea şeful de Cabinet al preşedintelui Radev, Ivo Hristov, secretarul general Dimităr Stoyanov, precum şi secretarul pentru politică externă, Atanas Krâstin, care se aşteaptă să fie noul ambasador al Bulgariei la Moscova. Din delegaţia lui Radev nu fac parte miniştri sau viceminiştri, după cum e practica obişnuită. Printre participanţii din partea rusă a fost ministru industriei şi comerţului, Denis Manturov, al energiei, Aleksandr Novak, precum şi ministrul adjunct de interne, Aleksandr Gruşkov.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. În anul 1877 ruşii i-au scăpat de otomani pe bulgari, sârbi şi români. În anul 1916 unele unităţi militare bulgare au trecut complet la ruşi pe frontul din Dobrogea, în anul 1941 au refuzat să lupte împotriva URSS iar în 1944 i-au primit pe ruşi cu fanfara participând la eliberarea Iugoslaviei, armata bulgară fiind superioară armatei sârbe compusă din partizani care nu prea s-au dovedit capabili să lupte de la egal la egal cu germanii – armata sârbă nu a reuşit să elibereze ţara până la 9 mai 1945. Armata bulgară a fost superioară armatei române şi în Primul şi în Al Doilea Război Mondial. De asemenea şi în perioada 1945 – 1998 armata bulgară avea o dotare superioară armatei române. Anul trecut bulgarii au refuzat să participe la o escadră NATO în MNeagră în condiţiile în care ruşii pot scufunda în 10 minute toate navele NATO – turceşti, bulgare, române, americane… din MNeagră.