G4Media.ro

Bulgaria nu va ridica încă veto-ul asupra planurilor de aderare ale Macedoniei…

Sursa foto: European Council

Bulgaria nu va ridica încă veto-ul asupra planurilor de aderare ale Macedoniei de Nord la UE, anunță premierul Kiril Petkov / Sofia dorește garanții europene

Bulgaria a stabilit condițiile pentru ridicarea dreptului de veto care blochează discuțiile de aderare a Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană și lucrează pentru a vedea dacă Bruxelles-ul poate garanta că acești termeni sunt respectați, a declarat joi premierul bulgar Kiril Petkov, potrivit Reuters.

Vorbind după o întâlnire cu comisarul european pentru extindere, Oliver Varhelyi, Petkov, al cărui guvern a pierdut miercuri majoritatea în parlament, a respins acuzațiile unui fost aliat al coaliției potrivit cărora ar fi gata să ridice veto-ul Bulgariei, fără a ține cont de interesele naționale.

„Bulgaria are trei condiții clare dacă vrem să vedem progrese în problema cu Macedonia de Nord. „Lucrăm împreună pentru a vedea dacă ar fi posibil ca UE să fie un garant pentru aceste condiții.”, a declarat Petkov reporterilor.

Sofia face presiuni pentru ca Macedonia de Nord să adopte garanții constituționale care să protejeze drepturile bulgarilor de acolo, precum și să facă progrese în privința unor dispute istorice.

Bulgaria a refuzat în 2020 să aprobe cadrul de negociere a aderării la UE pentru Macedonia de Nord din cauza disputelor legate de istorie și limbă.

Varhelyi, aflat la a patra sa vizită în Bulgaria în ultimele șase luni, și-a exprimat frustrarea că nu există încă o soluție pentru a rezolva impasul privind planurile de aderare a Macedoniei de Nord.

Aliații bulgari din UE și NATO fac presiuni pentru un acord care ar consolida perspectiva europeană a Skopjei la următorul summit al UE de la sfârșitul acestei luni și ar contribui la limitarea influenței rusești în Balcanii de Vest, pe fondul războiului din Ucraina.

„Faptul că mă tot întorc înseamnă că încă nu există o soluție, ceea ce este foarte frustrant”, a declarat Varhelyi.

Sursa foto: European Council

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Pai daca Macedonia a rezolvat cu Grecia, era cazul sa apara alte capete tari.
    Dar guvernul bulgar n-ar putea spune câte scoli de limba româna sunt în Bulgaria, sau cum protejeaza legislatia bulgara minoritatile.