G4Media.ro

Bulgaria: Moțiune de cenzură împotriva guvernului reformist Petkov, șanse mari să pice…

Sursa foto: European Council

Bulgaria: Moțiune de cenzură împotriva guvernului reformist Petkov, șanse mari să pice executivul. Kiril Petkov, premierul care a deblocat mai multe dosare esențiale cu România și a întors decisiv spatele Rusiei 

Parlamentul Bulgariei va vota miercuri o moțiune de cenzură împotriva premierului reformist Kiril Petkov la doar șase luni de la instalarea în funcție cu un mandat anticorupție și pro-european fără precedent. Șansele de supraviețuire ale lui Petkov sunt mici, dat fiind că liderul unuia dintre partidele din coaliția guvernamentală a anunțat că susține moțiunea de cenzură.

Împotriva lui Petkov s-au coalizat mai mulți oligarhi și proprietari de trusturi media, deranjați de campania sa anticorupție. Printre aceștia se numără și Delian Peesvki, mogul media și fost șef al serviciului secret intern.

Petkov, care a studiat la Harvard, a deblocat mai multe dosare sensibile în relația bilaterală cu România: construcția unui gazoduct blocat șase ani de precedentele guverne de la Sofia, curățarea Dunării de aluviuni pentru a permite o mai bună circulație a navelor fluviale. În schimb, România a fost de acord să facă primii pași pentru construirea unor noi poduri peste Dunăre.

Moțiunea împotriva coaliției de guvernare a fost propusă de partidul de opoziție GERB al fostului prim-ministru Boiko Borisov, una dintre principalele ținte ale campaniei anti-corupție. Partidul populistului Borisov a acuzat guvernul Petkov că nu a reușit să limiteze inflația.

Fostul prezentator de emisiuni de televiziune devenit politician, Slavi Trifonov, și-a retras brusc partidul din coaliția de guvernare. Trifonov spune că are dezacorduri în privința bugetului și îl acuză pe Petkov că a adoptat o poziție prea blândă în ceea ce privește Macedonia de Nord.

Cu toate acestea, cei mai mulți parlamentari din partidul fondat de Slavi Trifonov au anunțat că nu vor vota moțiunea de cenzură, pentru că asta ar însemna că sunt de partea mafiei, cu care guvernul Petkov a dat semne credibile că se luptă, potrivit Politico.

Cu toate acestea, chiar și cu dezertorii din partidul lui Trifonov, coaliția lui Petkov mai are nevoie de șase parlamentari pentru a bloca moțiunea de cenzură la votul de miercuri.

Într-o țară cu legături istorice puternice cu Rusia, Petkov a ieșit în evidență pentru dorința sa de a urmări o agendă mai direct pro-NATO și și-a concediat ministrul apărării atunci când acesta a repetat papagalicește spusele Kremlinului imediat după invazia Ucrainei, potrivit Politico.

Foto: Kiril Petkov / Sursa foto: European Council

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Mai reglați exprimarea în limba romana! Când spui șanse te aștepți sa urmeze o acțiune pozitiva! Poate e de bine căderea guvernului bulgar și nu știm noi!

  2. Acesta e razboiul adevarat pe care il duce Rusia, aici a investit minim cu efecte maxime Rusia.
    Oameni cumparati in state cheie si la momentul potrivit te folosesti de ei, respectiv ele.
    Urmeaza Franta, SUA si altele si cam gata, Rusia isi va face de cap, daca cineva nu stopeaza asta si nu lupta pe fiecare front, fie el si Bulgaresc.

  3. Sunt în urma, la noi Dan Voiculescu și-a pus si presedinte pentru 2 mandate, cu niște minciuni monumentale pe care mi-e rușine sa le repet.

  4. Se aștepta cineva că s-au evaporat brusc ruznacii din Bg?!