G4Media.ro

Bulgaria: Manifestanţii împotriva premierului Borisov au instalat corturi de campanie la Sofia…

Foto: EPA/VASSIL DONEV via Agerpres

Bulgaria: Manifestanţii împotriva premierului Borisov au instalat corturi de campanie la Sofia şi au blocat traficul

Cea de-a 22-a zi consecutivă de proteste împotriva guvernului bulgar a început joi dimineaţă cu instalarea de corturi de campanie în două intersecţii importante ale capitalei Sofia, ceea ce a condus la blocarea traficului, relatează agenţia EFE, preluată de Agerpres.

Protestele împotriva corupţiei şi guvernului condus de Boiko Borisov s-au desfăşurat până în prezent mai ales seara şi noaptea, iar la ultima demonstraţie, încheiată joi dimineaţa, au participat între 25.000 de 40.000 de persoane, conform diverselor mass-media locale.

Şeful poliţiei din Sofia, Gheorghi Hadziev, a avertizat joi asupra unor dificultăţi serioase de deplasare din cauza blocării traficului în centrul oraşului şi a cerut populaţiei, mai ales şoferilor, să dea dovadă de calm şi răbdare, inclusiv pentru evitarea unor posibile incidente cu protestatarii.

Un mic grup de manifestanţi a instalat circa zece corturi de campanie pe Podul Vulturilor, alte opt fiind montate de-a lungul bulevardului Ţarul Osvoboditel până la sediul preşedinţiei.

Blocarea traficului în capitală face parte din noua strategie a manifestanţilor, care prin instalarea de corturi încearcă să arate că sunt hotărâţi să rămână în stradă până la demisia premierului Borisov. Ei cer de asemenea demisia procurorului general Ivan Gheşev, pe care-l acuză de corupţie şi legături cu mafia şi oligarhia economică.

”Trăim într-o oligarhie în care nu există un echilibru al puterilor. Oligarhii controlează toate instituţiile şi noi, cetăţenii, suntem pur şi simplu spectatori fără o participare la procesele politice ale ţării”, spune un activist, Atanas Şarkov, care susţine că manifestanţii nu ar avea ambiţii politice proprii, nici planuri pentru a-şi crea vreun partid, ei doar resping corupta clasă politică.

Premierul de dreapta Boiko Borisov a refuzat să demisioneze şi a încercat, fără succes, să tempereze protestele prin remanierea miniştrilor economiei, de interne şi de finanţe, toţi membri ai partidului său de guvernământ GERB. El susţine că în spatele manifestaţiilor se află Partidul Socialist, principala formaţiune de opoziţie, şi l-a acuzat de asemenea pe preşedintele ţării, Rumen Radev, cu care se află într-o relaţie de rivalitate pentru putere, că incită la proteste şi că s-ar pregăti să-şi instaleze propriul guvern.

Foto: Protestatarii antiguvernamentali din Bulgaria au instalat corturi și au blocat circulația în Sofia. Sursa: Agerpres / EPA / VASSIL DONEV

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

4 comentarii

  1. Aaa, rezolvarea e simplă: bugarii o să-l cheme pe Iliescu care o să-i cheme pe mineri.

  2. Au luat rețeta de la români,și dulapul lor are nevoie de guvernul său .Se pare că ambele dulapuri au fost șlefuite la tâmplărie la Bruxelles după proiectul lui George cel Bătrân.Nu este bună nici dreapta nici stânga doar neostaliniștii trebuie să conducă lumea Au și ei Angi,Bot,Ceaușescu și alte scursuri .Nu merge cu plăcuța suedeză că au probleme cu alfabetul poate le oferă Putin o idee.

    • Și unde ar trebui ”șlefuite dulapurile”, la Moscova? Și ”după ce proiect”, al Dughenei? Bine că nu vor ”neostalinistii” suflători în trumpetă ”să conducă lumea”, că le rămâne ălora ne-suflători.

  3. Bravo, oricum nu mai au nimic de pierdut, corupția le-a luat tot.