G4Media.ro

Bulgaria: Kiril Petkov, co-lider al partidului Continuăm Schimbarea, clasat pe primul loc…

Bulgaria: Kiril Petkov, co-lider al partidului Continuăm Schimbarea, clasat pe primul loc în alegeri, este candidat la funcția de prim ministru. Prioritatea sa: combaterea corupției

“Voi fi candidat la funcția de prim-ministru din partea Continuăm Schimbarea (PP), dar acest lucru va fi o chestiune de negocieri”, a declarat Kiril Petkov la televiziunea publică bulgară după închiderea urnelor în alegerile parlamentare de duminică în care PP s-a situat pe primul loc cu peste 25% din voturi potrivit numărătorii oficiale aproape complete a voturilor.

Petkov a exclus dialogul cu partidele clasate pe locurile 2 și 3 – GERB (conservator), 22,8%, condus de fostul premier Bojko Borisov, și Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți (DPS, minoritatea turcă), 12,9%, condusă de Mustafa Karadayi.

În acest caz, Petkov va trebui să caute sprijin din partea Partidului Socialist, 10,2%, Există un Astfel de Popor (ITN, populist), 9,5% și Bulgaria Democratică, 6,3%.

În vârstă de 41 de ani, de formație economist, Petkov a absolvit studii de finanțe la Universitatea British Columbia din Vancouver, Canada, după care a făcut un masterat în administrarea afacerilor la Universitatea Harvard din Massachusetts, Statele Unite.

Din 2001 până în 2005, el a lucrat la compania canadiană McCain Foods, iar din 2007 are o companie proprie, ProViotik, în domeniul inovației cu înaltă valoare adăugată, care deține mai multe patente în domeniul biotehnologiei în Statele Unite.

Petkov a îndeplinit funcția de ministru al economiei între mai și septembrie 2021 în guvernul interimar condus de Stefan Yanev.

Împreună cu Asen Vasilev, el a lansat pe 19 septembrie 2021 noul partid anti-corupție Continuăm Schimbarea, reușind să se claseze pe primul loc în alegerile parlamentare din 14 noiembrie, al treilea scrutin de acest fel în șapte luni.

Negocierile oficiale pentru formarea unei coaliții de guvernare nu vor putea începe decât după alegerea președintelui Bulgariei, în cel de-al doilea tur de scrutin, care se va desfășura pe 21 noiembrie și în care candidează actualul președinte Rumen Radev, susținut de Partidul Socialist, cu 49% în primul tur, și Anastas Gerdjikov, susținut de GERB, cu 25% în primul tur.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter