G4Media.ro

Bulgaria are în sfârșit un guvern, după aproape doi ani de criză…

Sursa foto: Nikolay DOYCHINOV / AFP

Bulgaria are în sfârșit un guvern, după aproape doi ani de criză politică. Premierul Nikolai Denkov, profesor și academician, face parte din elita cercetării mondiale în domeniul fizico-chimiei

Nikolai Denkov a fost votat marți prim-ministru al Bulgariei după ce a primit 132 de voturi în Adunarea Națională, parlamentul unicameral cu 240 de locuri, transmite Novinite. Denkov este susținut de două mari partide – Continuăm Schimbarea-Bulgaria Democrată (PP-DB, liberal), 63 de deputați, și Cetățenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei-Uniunea Forțelor Democrate (GERB-SDS, conservator), cu 69 de deputați, care au făcut multe compromisuri politice pentru a ajunge la o coaliție.

Denkov (susținut de partidul Continuăm Schimbarea al fostului premier reformist pro-european Kiril Petkov) va fi prim-ministru prin rotație pentru primele 9 luni de guvernare, după care va fi înlocuit de Mariya Gabriel (susținută de GERB, partidul ex-premierului populist Boiko Borisov).

Foto: Facebook Mariya Gabriel

Nikolay Denkov este academician al Academiei Bulgare de Științe (BAS) și membru titular al Academiei Europene de Științe „Academia Europaea”, profesor și doctor în științe în chimie fizică. Este membru al „Grupului de lucru pentru științe fizice” din cadrul Agenției Spațiale Europene (ESA). Conduce laboratorul „Formulări și materiale active” la Facultatea de Chimie și Farmacie a Universității „St. Kliment Ohridski” din Sofia.

Conform clasamentului 2021 al Universității Stanford, citat de Novinite, academicianul Denkov se află în top 1% dintre cei mai influenți oameni de știință din lume în domeniul său. Cercetările sale științifice se desfășoară în domeniul fizico-chimiei sistemelor coloid-dispersate, al substanțelor tensioactive și al numeroaselor aplicații ale acestora. A publicat peste 180 de articole științifice, dintre care două în prestigioasa revistă „Nature” și câte unul în „Nature Physics” și „Nature Communications”, precum și 18 recenzii.

Lucrările sale au fost citate de peste 10.000 de ori în literatura științifică (h-index = 50). A susținut peste 90 de prelegeri la conferințe internaționale, a condus peste 80 de seminarii la universități și institute de cercetare din străinătate. Este coautor a 12 brevete, dintre care șase internaționale și patru străine.

Componența biroului „Denkov-Gabriel”:

Foto: Adunarea Națională a Bulgariei

Prim-ministru – Nikolai Denkov
Viceprim-ministru și ministru al afacerilor externe – Mariya Gabriel;
ministrul de finanțe – Asen Vaskov Vasilev;
ministrul afacerilor interne – Kalin Georgiev Stoianov;
ministrul dezvoltării regionale și lucrărilor publice – Andrei Ivanov Țekov;
ministrul muncii și politicii sociale – Ivanka Nikolova Șalapatova;
Ministrul Apărării – Todor Dimitrov Tagarev;
ministrul justiției – Atanas Vladislavov Slavov;
ministrul educației și științei – Galin Borisov Țokov;
ministrul sănătății – Hristo Ruskov Hinkov;
ministrul culturii – Krastiu Țoncev Krastev;
ministrul Mediului și Apelor și președintele Consiliului consultativ pentru Green Deal european – Julian Georgiev Popov;
ministrul agriculturii și alimentației – Kiril Marinov Vatev;
ministrul transporturilor și comunicațiilor – Georgi Iordanov Gvozdeikov;
ministrul economiei și industriei – Bogdan Valeriev Bogdanov;
ministrul inovării și creșterii economice – Milena Ivanova Stoiceva;
ministrul energiei – Rumen Sabev Radev;
ministrul guvernării electronice – Alexander Iliev Iolovski;
ministrul turismului – Zarița Georgieva Dinkova;
ministrul tineretului și sportului – Dimitar Vladimirov Iliev.

După anunțarea rezultatelor, membrii noului guvern bulgar au depus jurământul. Au fost intonate imnul Bulgariei și al UE.

Foto: Adunarea Națională a Bulgariei

Copreședintele organizației „Continuăm Schimbarea”, Kiril Petkov, le-a spus parlamentarilor că prim-miniștrii propuși prin rotație – Nikolai Denkov de la Continuăm Schimbarea-Bulgaria Democrată și Mariya Gabriel de la GERB-SDS, i-au dat încredere că uniunea este posibilă, potrivit Radio Bulgaria.

„Dacă noi, cei din parlament, dăm acestui guvern o viață mai lungă, Bulgaria poate fi transformată, poate face parte din Schengen, poate avea un buget cu un deficit sub 3%, fără a face economii la pensii și fără a crește taxele… Bulgaria își poate continua progresul în dezvoltarea regională, astfel încât tinerii să își planifice dezvoltarea în țară, nu în afara ei”, a declarat Petkov. În timpul prezentării premierilor prin rotație, el a subliniat că academicianul Denkov a fost plasat în TOP 1% dintre oamenii de știință din domeniul său – chimia fizică, din lume, în timp ce Gabriel a fost o persoană care s-a dovedit a fi un lider european de succes în domenii care conduc dezvoltarea economică în Europa.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Ia uite ce rezultate dau la alții instabilitatea politică! Noi preferem stabilitatea😂

  2. in timp ce bulgarii numesc oameni cu carte,noi numim plagiatori de carti,c-asa-i in politica romaneasca,orice om ,cu oaresce pregatire n-are loc,de asta abec ciolaci simioni budai care ntro societate normala erau cel mult soferi

  3. Academicianul lor e mic copil pe linga doftorii nostri la capitolul…castiguri materiale.Desi n-au avut guvern in ultimii 2 ani investitiile straine de anul asta le-au crescut cu 10%,deci ne-ar fi mai bine fara stabilitatea garantata de joianis si sigurantata de covrigarii de buzau.