G4Media.ro

Bujorul este oficial floare națională a României. Legea a fost promulgată de…

Sursa foto: Facebook Romsilva

Bujorul este oficial floare națională a României. Legea a fost promulgată de președintele Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea prin care bujorul este declarat floare naţională a României, informează Administraţia Prezidenţială.

Proiectul a trecut de Camera Deputaților la finalul lunii septembrie, când a primit 180 de voturi „pentru”, 39 „împotrivă” şi 23 de abţineri.

„Se declară bujorul, din familia Paeoniaceae, ca floare naţională a României. În scopul marcării florii naţionale a României, anual se organizează, la nivel naţional şi local, un Festival al bujorului, eveniment horticol, în care vor fi expuse, în aranjamente peisagistice şi ornamentale, diferite specii de bujor. Cu această ocazie, în cadrul unor simpozioane ştiinţifice, vor fi prezentate caracteristicile biologice şi ornamentale ale diferitelor specii de bujor, îndeosebi a celor sălbatice”, menționează actul normativ.

Autorităţile administraţiei publice locale pot sprijini material şi logistic întreţinerea şi protejarea rezervaţiilor naturale de bujor românesc şi vor lua măsuri pentru adaptarea la condiţiile pedo-climatice din România a diferitelor specii de bujor existente în alte ţări.

Actul normativ mai prevede că autorităţile administraţiei publice locale pot organiza anual expoziţii florale centrate pe bujor şi vor putea amenaja în parcuri şi grădini publice spaţii rezervate cultivării florii de bujor.

Consiliile judeţene pot lua măsuri pentru înfiinţarea şi întreţinerea unor mini-grădini botanice în care florile de bujor să ocupe spaţii distincte şi pot sprijini amenajarea unor alei de bujor ca floare peisagistică urbană.

Uniunea Artiştilor Plastici va sprijini organizarea pe plan local a unor expoziţii de pictură consacrate florii de bujor. Totodată, se prevede ca Romfilatelia să cuprindă în planul său de emisiuni filatelice emiterea unor coliţe şi timbre consacrate florii de bujor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

 1. Nu se da si zi libera? sau trebuie sa fie cu cruce rosie in calendarul bisericesc?!

 2. Le-a dat de lucru la primari… acum trebuie să scoată panseluțele și să pună bujori. Dar ca să plantezi bujori trebuiesc schimbate bordurile…

 3. 4 ani nu au modificat articolul 155 din codul penal şi infracţiunile au devenit practic legale că se prescriau. Legiuitorul se preocupă de floricele pe câmpii şi de bunăstarea infractorilor.

 4. Bujorul e total nepotrivit, nereprezentativ.
  Floarea nationala a fost, este si va fi bash1na p0rcului.

 5. Aahhh foarte important! In sfarsit avem bujoru cu legea lui. Acum ca avem bujoru, sa vezi ce autostrazi si ce spitale si ce scoli vor construi astia care se ocupa de astfel de legi.
  Mai legea cu taiatul frunzelor la caini sa o promulge iohanis, dupa ce o gandesc „desteptii” din parlament.

 6. Ce o face „nationala”, faptul ca au dat parlamentarii o lege?! Stie vreunul dintre initiatori sa explice?

  Si daca maine dau parlamentarii o lege prin care sa interzica gravitatia … gata, se rezolva si aia la fel?!

 7. Adio, lalele

 8. O initiativa foarte frumoasa si o alegere foarte reusita. Ma incanta.

  • Asta nu e tot…fugi repede și verifică cutia poștală!
   O să fi foarte încântat/ă de facturile la utilități!
   Cică poți plăti facturile cu bujori așa că fugi pe câmp la cules…sau în parc să bărbierești statui.

 9. Nu avem noi legi care să protejeze societatea de infractori şi de hoţii la drumul mare din energie. Dar avem lege de „floare naţională” de parcă bujorul ar exista numai în România sau existenţa unei specii de plantă veche de milioane de ani ar putea avea vreo legătură cu un popor de proşti care votează de fiecare dată cu P$DPDLUDMRAUR.

 10. Miștocăreală grețos de ordinară…Cum de nu le crapă șuncile de rușine parlamentarilor…Ohh dar stai, au rezolvat tot în primele 30 de zile de mandat…bleahhh