G4Media.ro

Bucureşti, capitala europeană fără un registru al Spaţiilor Verzi. Nicuşor Dan: „Probabil…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Bucureşti, capitala europeană fără un registru al Spaţiilor Verzi. Nicuşor Dan: „Probabil în doi ani şi jumătate, trei, el va fi parte componentă a Planului Urbanistic General (PUG)”. Care sunt riscurile

Deşi legea o cere şi de-a lungul anilor capitala a fost amendată pentru acest lucru, Primăria Municipiului Bucureşti nu are nici astăzi un Registru al Spaţiilor Verzi. În prezent, există un Registru care a fost realizat în anul 2011 printr-un contract de prestări servicii, neactualizat și neaprobat nici până în prezent de Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

Pe cale de consecință, Registrul reprezintă doar o baza de date fară valoarea juridică sau administrativă.

Grav este că, potrivit activiştilor de mediu, în Bucureşţi sunt sub 10 mp de spaţiu verde pe cap de locuitor, în timp ce recomandarea Uniunii Europene este de cel puţin 26 mp, iar cea a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de minimum 50 de mp. Spre comparație, Viena avea, în anul 2012, o suprafață de 120 de metri pătrați de spațiu verde per locuitor, fiind urmată de Helsinki (100) și Stockholm (86). Capitale mult mai mari decât Bucureștiul aveau mai mult spațiu verde, printre ele fiind Londra, cu 27 metri pătrați, Berlin – 38 de metri pătrați și Roma – 45 de metri pătrați.

„Registrul Spaţiilor Verzi inventariază toate spaţiile verzi din oraş cu rolul de a le proteja. Dacă nu există un Registru al Spaţiilor Verzi, atunci destinaţia acestor spaţii verzi poate fi schimbată foarte uşor prin reglementări urbanistice. Lucrul ăsta se întâmplă foarte frecvent în Bucureşti. De asta am ajuns să pierdem multe spaţii verzi.”, a declarat pentru G4Media.ro Alina Tănase, Greenpeace România.

Primarul General al Capitalei Nicuşor Dan spune că un astfel de Registru va apărea în aproximativ trei ani, odată cu Planul Urbanistic General.

„Registrul Spaţiilor Verzi intră în ceea ce înseamnă în general informaţii geospaţiale care te ajută în planificarea urbană. Noi nu avem în momentul de faţă o evidenţă clară a ceea ce înseamnă teren public, teren privat în Municipiul Bucureşti. Avem o echipa de urbanişti nouă care lucrează la asta. Este o preocupare pe care o avem. Pentru Registrul Spaţiilor Verzi, probabil doi ani şi jumătate, trei, el va fi parte componentă a Planului Urbanistic General”, a declarat pentru TVR Nicuşor Dan.

În urmă cu doi ani, Garda de Mediu a Municipiului Bucureşti a dat Primăriei Generale o amendă de 100.000 lei pentru lipsa Registrului Spaţiilor Verzi, iar anul trecut a existat şi o decizie a Tribunalului Bucureşti care a obligat în primă instanţă Primăria să întocmească Registrul. Acest lucru nu s-a întâmplat.

„Obligă pârâţii să demareze de îndată auditul spaţiilor verzi, să elaboreze strategia privind conservarea şi dezvoltarea spaţiilor verzi, să elaboreze de îndată registrul spaţiilor verzi, să stabilească normele privind actualizarea periodică, să emită dispoziţie sau hotărâre de înfiinţare a registrului spaţiilor verzi, să pună la dispoziţia publicului modalitatea de utilizare a sumelor alocate din buget. Respinge petiturile 6 şi 7 ca inadmisibile. Cu recurs.”, se arăta în hotărâre.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

12 comentarii

 1. Rezolva plicusor, niema problema.

 2. Voi ați vinde orice parte din România ca să scoateți un ban, ați tot votat cu oamenii care anihilează pădurile, nu meritați voi spații verzi.

 3. Asa pedagogic cum ne-ati explicat cum era cu caracatita inainte de a fi ales, nu puteti sa ne explicati de ce nu exista acest registru si de ce trebuie inca trei ani sa apara? Pentru ca m-am saturat de promisiuni fara explicatii! Si din partea politicienilor si din partea celor care ar trebui sa comenteze complet, sa ”traduca” ceea ce spun politicienii. Jenant, Nicusor Dan. Dar iti tai singur posibilitatea sa fii reales. Tipic.

  • 30 de ani nu ti-a trebuit registrul spatiilor verzi, nici pe vremea lui Lis, Basescu, Oprescu, Firea, PSD sau PDL/PNL, dar acum brusc il critici pe Nicusor Dan dupa 2 ani la primarie. Mirosi a postac USL!

  • Nicusor Dan e SINGURUL care face ceea ce trebuiau sa faca si ceilalti primari, dar el e „jenant”…
   Comentariul tau, ariciule, e penibil.

  • Registrul poate fi facut si in un an, daca functionarii din ADP din fiecare sector, dar si altii din primariile de sector, fac pe luna 10 zile pe teren. Mai pot participa studentii de la biologie, agricultura, geografie,arhitectura prin cate o saptamana de practica pe semestru si una in vacanta de vara. Dar si ONG cu voluntari. Totul este lene si lipsa de orgsnizare.

 4. Sa inteleg ca mai vrei un mandat ca Bucurestiul sa aiba, in sfarsit, PUG si Registrul spatiilor verzi? Hai pas, de la mine nu, oi gasi sa votez pe unu’ care, pe langa sa fie cinstit, sa si poata/vrea sa faca ceva pentru orasul asta si viata lui de zi cu zi, in afara a tot soiul de „proiecte” megaloman-iste, unu’ care sa termine linia aia de tramvai 1/10 lunga de 1,5 km (inceputa in aprilie 2021 si nu se stie…pana cand), unu’ care sa ia in primire Podul Basarab si sa raspunda pentru el, nu sa-l lase de izbeliste, unu’ care sa faca ceva pentru eliberarea trotoarelor de masini parcate si trotinete abandonate, unu care pe laga marirea tarifului la giga, sa nu mai opreasca alimentarea cu apa calda si caldura cu saptamanile…unu care, pe langa sa fie cinstit, sa-si tina promisiunile din campanie, unu care sa promita mai putin si sa faca mai mult…..Apropos, are decizie de Tribunal cu „de indata”…pentru el asta inseamna 3 ani? A fost buna decizia aia a Tribunalului cat se poate de corecta/legitima, cu suspendarea fostului PUG, dar tie iti trebuie 3 ani pentru unul nou si „ca lumea”? Ma lasi cu „competenta” ta, poate aia de aburit fraierii….

  • Mamaie, tu voteaza cu candidatii PNL/PSD, aia nu aburesc fraierii si te reprezinta la „cinste” si „competenta”.
   Pune stampila pe Firea, poate prinzi si tu un post prin cele cateva zeci de companii municipale si primesti si un iepuras din polistiren de Paste.

  • @ Adriana Negureanu
   „de aburit fraierii….” este chiar comentariul tau.
   Eliberarea unui certificat de urbanism pentru O CASA dureaza in Bucuresti 30 de zile.
   Pentru intreg Bucurestiul cat crezi ca dureaza un PUG? 3 ani e un termen foarte rezonabil.

   Ce nu s-a facut de 30 de ani trebuie sa faca Nicusor Dan, dar cat mai repede. ca se enerveaza Adriana si ii voteaza din nou PE CEI CARE NU AU FACUT NIMIC inaintea lui Nicusor…
   Logica de fier…

 5. „Probabil”…cu asta a spus tot.

 6. Hai ho nebunilor că mai sunt terenuri de împărțit, retrocedat, ce-aveț. Dup-aia se face registru la ce-o mai rămâne, adică la ciuciu. Pwp

 7. Nicușor!
  Lipsește cadastru general pe tot spațiul public din București.
  Registul verde îl faci după ce ai cadastru.