G4Media.ro

Bucăți din Cetatea antică Tomis, aruncate pur și simplu la gunoi de…

Bucăți din Cetatea antică Tomis, aruncate pur și simplu la gunoi de investitorul imobiliar care construiește un bloc peste vestigiile istorice. Arheologii denunță distrugerea unor mărturii inestimabile

Tone de pământ pline cu piese arheologice de valoare au fost excavate de un investitor imobiliar din cetatea Tomis și aruncate pe un câmp, la marginea Constanței, fără ca vreun arheolog să supravegheze lucrările, transmite Info Sud-Est. În pământul depozitat la marginea orașului, în zona Oierie, au fost găsite zeci de piese antice. Prezent la fața locului, arheologul Octavian Mitroi, care a participat la cercetarea arheologică de la Lupoaică, a declarat că sunt piese extrem de importante, din perioada elenistică, romană și romano-bizantină și că astfel s-au distrus mărturii din istoria Constanței.

Distrugerea vestigiilor a fost făcută pentru ca pe terenul respectiv să fie ridicat un bloc de patru etaje. Dezvoltatorul imobiliar care ridică imobilul este Stelian Bucovală, membru PNL și unul dintre cei mai importanți sponsori ai partidului. Bucovală este cunoscut în Constanța datorită afacerilor de succes din domeniul alimentației publice, potrivit Info Sud-Est.

Totul a fost posibil din cauza faptului că arheologii care au întocmit raportul final în urma cercetărilor arheologice de la Lupoaică nu au prevăzut partea de supraveghere arheologică în momentul în care investitorul urma să înceapă săpăturile.

“Avem un unguentariu de epocă romană, secolele II-III, e posibil chiar IV. Este și ceramică elenistică. Ieri, când am fost, am găsit și un femur uman, este posibil să fi fost un mormânt. Într-adevăr, mă surprinde câtă ceramică elenistică este aici. Răul este făcut în sensul că acum nu este fezabil să iei la mână, la cernut, atâtea tone de pământ. Fragmentele astea sunt din secolele III-II î.H. Cel mai probabil provin dintr-un mormânt, din zona de necropole, din afara cetății. Noi ne-am deplasat în zonă pe baza informațiilor primite din partea societății civile cu privire la locul unde ar fi fost depozitat pământul de acolo. Acesta este singurul loc unde pământul se vede că este depus recent“, a declarat arheologul Octavian Mitroi.

Zeci de constănțeni au făcut vineri un lanț uman în jurul unor vestigii antice din centrul orașului, în semn de protest față de construcția unui bloc de patru etaje care urmează să fie ridicat într-o zonă protejată istoric, după cum a relatat info-sud-est.ro.

Terenul pe care urmează să fie ridicată clădirea modernă a fost întregit prin lipirea mai multor parcele obținute în perioada 2011-2013, fie prin retrocedări, fie prin contracte de vânzare-cumpărare cu Primăria Constanța.

Investitorul Bucovală a reușit să obțină toate avizele necesare de la Ministerul Culturii, Direcția Județeană pentru Cultură Constanța, iar consilierii locali au votat, în anul 2018, avizarea planului Urbanistic de Detaliu pentru această construcție. La finalul anului 2019, investitorul a obținut și autorizația de construire (mai multe detalii aici), iar în urmă cu o săptămână a început să sape în șantier.

Constănțenii s-au revoltat pentru că excavatoarele au săpat fără supravegherea arheologilor și au început să protesteze împotriva investiției.

Citește tot articolul pe Info Sud-Est

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

  1. Mafia nu are orientare politica, e fie rosie, fie albastra, cu puternice legaturi in varful statului roman. De asta trebuie dati jos, inclusiv penelistii.

  2. Locuitorii, ONG- urile din Constanța ce fac?

  3. Constanta – izvorul de talente in materie de imobiliare. Tot acolo s-a construit un bloc pe o banda a bulevardului Mamaia (vezi https://www.ziuaconstanta.ro/stiri/imobiliare/update-la-blocul-construit-de-marco-chim-srl-in-zona-pescarie-va-avea-opt-etaje-in-loc-de-cinci-653221.html?imagini=1&open). Inca se mai vad vechile marcaje rutiere ale primei benzi cum ies din zona cladirii. Ce norme de arhitectura, ce retrageri, ce ne tot luam de prostii din astea, nu? Smecherii au o singura culoare politica, indiferent din ce partid fac parte – ori ce partid sponsorizeaza.

    • asa e si in bucuresti. de aia e nevoie de legi stricte si sa fie aplicate la sange. astia construiesc unde vor ei cum vor ei, doar banul sa iasa. nu mai e loc in tara gol, de constructii, la periferie. toti vor constructii doar in centru, care centru e plin deja.

  4. Asta arata clar ca si PNL este corupt pana in maduva oaselor, e doar o chestiune de cat de mult, daca la PSD e cam 99%, la PNL este vreo 50%. De asta nu cred in schimbare decat cu partide si oameni care nu au facut parte din gasca FSN. Si deocamdata avem doar USR-PLUS.

  5. primarul psd de ce a dat aprobare?

  6. Total e coruptie , șpagă , parvenire, santaj de la președinte pana la ultimul functionar asta avem acum in Romania nu ne mai scapa nimeni

  7. Total e coruptie , șpagă , parvenire, santaj de la președinte pana la ultimul functionar asta avem acum in Romania nu ne mai scapa nimeni

  8. Doar’n basca, e pe mana cu Partidul. Poate si cu prelatii de la manastirea Secu.