G4Media.ro

Brigitte Macron, criticată de parlamentarii de stânga pentru că susține uniformele, ”o…

Sursa foto: Thomas COEX / AFP

Brigitte Macron, criticată de parlamentarii de stânga pentru că susține uniformele, ”o propunere retrogradă” a extremiștilor de dreapta/ Prima doamnă a Franței: ”Şterge diferenţele, economiseşte timp”

Brigitte Macron, prima-doamnă a Franţei, este pentru purtarea obligatorie a uniformei în şcoală, fiind de părere că astfel s-ar putea diminua inegalitatea socială în rândul elevilor francezi, însă ministrul educaţiei din Franţa nu este entuziasmat de idee, relatează presa franceză şi BBC, citate de News.ro.

Fostă profesoară la o şcoală din nordul Franţei, Brigitte Macron a spus că dacă ar fi instituită obligativitatea uniformei în şcoli, elevii ar economisi timp pentru a se îmbrăca, dar şi bani, care nu ar mai fi cheltuiţi pe haine de marcă.

„Am purtat uniforma în calitate de elevă: 15 ani de fuste bleumarin, pulovere bleumarin. Şi am purtat-o bine. Şterge diferenţele, economiseşte timp. Ţinuta este consumatoare de timp, trebuie să alegi ce să porţi dimineaţa, dar şi de bani, apar comparaţii între mărci”, a arătat prima-doamnă într-o discuţie cu cititorii cotidianului Le Parisien. „Aşa că sunt în favoarea purtării uniformei la şcoală, dar cu o ţinută simplă, care în acelaşi timp să nu fie monotonă”, a arătat Brigitte Macron.

Comentariile sale vin în contextul în care Adunarea Naţională a Franţei dezbate un proiect de lege care, dacă va fi adoptat, va face uniformele obligatorii în şcolile publice.

Ministrul educaţiei, Pap Ndiaye, a declarat însă că nu va susţine această lege.

Deputatul din spatele proiectului de lege, Roger Chudeau, este un membru al partidului de extremă dreapta RN, al lui Marine Le Pen, şi doreşte ca toate şcolile de stat să aibă propriile uniforme. El spune, ca şi Brigitte Macron, că o uniformă ar putea elimina barierele sociale dintre elevi, care pot fi perpetuate prin intermediul îmbrăcămintei. În plus, deputatul este de părere că o uniformă ar putea împiedica introducerea în şcoli a hainelor religioase sau etnice.

Chudeau spune că sistemul educaţional laic al Franţei este din ce în ce mai atacat şi i-a mulţumit, într-un tweet, primei-doamne pentru sprijinul acordat proiectului său de lege privind uniformele şcolare.

Parlamentarii de stânga au criticat-o, însă, pe prima-doamnă Brigitte Macron pentru că a susţinut „propunerea retrogradă” a extremei drepte. Însuşi ministrul educaţiei a declarat că nu crede că uniformele ar trebui să fie impuse prin lege. „Nu vreau o lege pe această temă. Impunerea uniformelor pentru toţi elevii nu este un lucru bun”, a insistat el. În schimb, ministrul a spus că şcolile ar putea impune individual purtarea uniformelor, dacă doresc. „Îi avertizez pe cei care cred că purtarea unei uniforme va rezolva problemele în mod magic, fie că este vorba de probleme care implică mărci de accesorii sau Airpod-uri, uniformele nu vor rezolva problema”, a declarat Pap Ndiaye la BFMTV.

Şcolile de stat din Franţa sunt gratuite şi accesibile tuturor elevilor, în timp ce şcolile private sunt cu taxă şi adesea selective şi le pot cere elevilor să poarte uniforme. Până în anii 1960, la şcoală se purtau în general halate, pentru a proteja hainele copiilor de petele de cerneală. Acestea au fost eliminate treptat odată cu introducerea pixurilor. Cu toate acestea, uniformele rămân standard în şcolile din teritoriile franceze din Caraibe: Martinica, Guadelupa şi Guyana Franceză, precum şi în cele câteva licee militare.

Brigitte Macron a militat şi pentru necesitatea de a găsi soluţii pentru a stopa hărţuirea online, ea solicitând măsuri urgente în acest sens în deschiderea unei reuniuni a UNESCO în 2021. Totodată, prima-doamnă este în favoarea limitării folosirii telefoanelor mobile în şcoli şi crede că elevilor ar trebui să li se dea o dictare în fiecare zi pentru a se pune la punct cu ortografia franceză.

Proiectul de lege al partidului RN, care prevede obligativitatea uniformelor în şcolile şi liceele publice, a fost respins la jumătatea lunii decembrie în comisia de specialitate a Adunării Naţionale, în ciuda susţinerii din partea dreptei. Textul era aşteptat să fie dezbătut joi în plenul Parlamentului.

sursa: News.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Criticata tocmai de catre comunisti, interesant! Uniformele sunt uneori mandria unei scoli si intr-adevar reduc diferentele dintre elevi, astfel incat nu mai sti cine-i sarac sau cine este bogat. In UK marile scoli au toate uniforme, iar asta este o mandrie pentru acei elevi. Vreti sa spuneti ca acele scoli gresesc ca introduc uniforme? ” ….deputatul este de părere că o uniformă ar putea împiedica introducerea în şcoli a hainelor religioase sau etnice.”- pai aici este problema, nu mai pot arabetii sa-si arate toalele albe si burka pe cap. Sunteti pe teritoriul Frantei, daca vreti haine religioase mergeti inapoi intarile voastre. Ce naibii e asa greu sa respecti niste reguli in tara care te-a adoptat, te-a primit si iti mai da si ajutoare de somaj?

  2. Parlamentarii de stânga au INTOTDEAUNA dreptate 🤣🤣🤣, altfel nu s-ar numi de stanga.

  3. Puteți relata și despre lucruri mai relevante?
    In Franța chiar se întâmplă!