G4Media.ro

Brexit: Premierul Boris Johnson a făcut publică noua propunere de acord cu…

Facebook

Brexit: Premierul Boris Johnson a făcut publică noua propunere de acord cu UE privind frontiera irlandeză

Premierul britanic Boris Johnson i-a scris miercuri preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, oferindu-i ceea ce el numeşte un „compromis rezonabil” pentru modificarea acordului privind Brexit-ul în legătură cu frontiera irlandeză, relatează agențiile internaționale, citate de Agerpres.

În scrisoarea către Juncker, Johnson spune că vrea să înlocuiască aşa-numita „plasă de siguranţă” convenită, care urmăreşte să garanteze o graniţă irlandeză deschisă, cu aranjamente vamale alternative.

El afirmă că acum ambele părţi „trebuie să vadă dacă există suficientă disponibilitate pentru compromis” pentru a obţine un acord până la 31 octombrie, când, conform promisiunii sale, Marea Britanie va părăsi blocul comunitar cu sau fără acord.

Concret, noul plan propus de Marea Britanie prevede ca Irlanda de Nord să aparţină aceleiaşi zone vamale ca Marea Britanie, dar ca provincia britanică să păstreze regulile UE pe o perioadă de tranziţie, pentru toate bunurile, nu doar pentru produsele agricole.

Până la sfârşitul perioadei de tranziţie după Brexit, în decembrie 2020, parlamentul şi executivul din Irlanda de Nord vor trebui să îşi dea acordul pentru acest sistem, iar apoi vor trebui să îl aprobe la fiecare patru ani, conform documentului.

Pentru a se evita verificările vamale, va fi introdus un sistem de declaraţii, cu un proces simplificat pentru micii comercianţi.

Documentul precizează că propunerile ar garanta integritatea pieţei unice a UE şi ar respecta acordul de pace din Vinerea Mare din 1998, care a pus capăt a trei decenii de conflicte sectariene în provincie.

Oferta prezentată miercuri „elimină toate controalele de reglementare pentru schimburile de bunuri între Irlanda de Nord şi Irlanda, garantând că reglementările pentru bunuri în Irlanda de Nord vor rămâne aceleaşi ca în restul UE”, a detaliat Johnson, potrivit Agerpres.

Controalele vamale vor fi realizate „în mod descentralizat” cu declaraţii electronice, existând „un număr foarte mic de controale efectuate în clădirile” firmelor vizate, a mai precizat premierul.

Pentru aceasta, vor trebui stabilite „soluţii creative”, iar procedurile vamale vor trebui simplificate pe parcursul unei perioade de tranziţie, în timp ce cele două părţi „vor trebui să se angajeze să nu mai desfăşoare niciodată controale la frontiere”, a adăugat el.

Această ofertă a fost prezentată de Boris Johnson ca fiind singura alternativă la un Brexit fără acord la 31 octombrie.

Foto: Facebook / Boris Johnson

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

 1. Trebuie inteles, republica Irlanda este tara membra UE si nu poate fi in nici un fel separata de UE prin reglementari bilaterale sau trilaterale intre M.B. Irlanda de nord si Republica Irlanda . Nu cred ca se poate accepta ,dar nu stiu textul in intregime ci doar fragmentul din ziar .

  • :)))) deci tot backstop e, doar cu alta coperta. Strategia lui Boris: Fake it till you make it :)) chiar daca Irl.N mentine normele UE, asta presupune ca intregul UK sa respecte normele UE…altfel in momentul in care UK aduce schimbari in defavoarea regl.UE, fie apare intre Irl.N si restul UK o granita, fie una intre Irl si Irl.N…UE nu va accepta un astfel de aranjament, decat in cazul unui mechanism care blocheaza orice posibilitate de a periclita stabilitatea pietei unice si mentinerea actualului stasus quo intre catolici si protestanti…adica un „backstop” 😐 oportunist mediocru, intr-o mare de politicieni mediocrii…si peste tot e la fel…

  • Patrick . Nu cei alesi sunt in totalitate vinovati ci cei care aleg si voteaza majoritar pe cei viitori alesi .

 2. Problema ar fi chiar mai complicata daca textul, inca nepropus oficial, mentine DOAR schimburile dintre Irlanda si Irlanda de nord si nu toate schimburile posibile . dar acum este doar o scrisoare ,inca trebuie asteptat sa vedem forma finala .

  • Nu cred ca va exista o forma finala, decat planul May vers 4.0. E doar o tergiversare a situatiei actuale, pt ca nu i-au iesit socotelile lui Boris cu vacanta parlamentara si no deal. El nu cauta altceva decat sa castige la anticipate si pana atunci sa piarda un numar cat mai redus de alegatori pana atunci…e doar un show de fum si lumini…

  • Patrick. De acord cu tine . Nu exista alta solutie poate un pic schimbata sa dea iluzia unui nou acord si atit

 3. Aceeasi Marie dar cu alta palarie.

  • O Marie impostoare propusa de un impostor mincinos. E de consum intern pentru ca BoJo e blocat intre extremistii din propiul partid si 17 luni consecutive de sondaje in care intre 57 si 52 la suta din britanici nu mai sustin suicidul national dupa ce s-au dezmeticit putin din minciunile propagate de zeci de ani de Boris si sleahta de conservatori eurosceptici.
   Iar Irlanda si Uniunea Europeana i-au spus deja, politicos dar ferm, ca planul nu respecta criteriile minime si e de neacceptat pentru Irlanda.

 4. Lumea se trezeste. Politicienii secretosi si ascunsi in spatele unor concepte trecute, modele vechi de facut politica , nu mai gasesc sustinere decit la primitivismul unor oameni deja depasiti de timpuri . In era INTERNETULUI(deja o putem numi asa ) noi toti dorim sa avem acces la informatie . Nu mai putem trai fara ea . Fie adevarata ,fie falsa , informatia ne este necesara tocmai pentru ca mintea noastra are nevoie ca de aer de a putea compara ,intelege si de a sti ce se intimpla peste tot in lume . Aceasta este miza mare a politicul in anii ce vin si deja cei care aduc cu onestitate totul la lumina , totul in fata noastra a tuturor vor cistiga pariul cu eternitatea .PRIVITI CU UIMIRE CE SE VA INTIMPLA (deja a inceput ) IN UNIUNEA EUROPEANA. Doamna URSULA VON DER LEYEN va avea dormitorul linga birou , comisarii propusi de tarile componente ale UE, ce nu indeplinesc conditiile sunt respinsi , In America se cere desectretizarea tuturor documentelor referitoare la Impeachment , ce pina mai ieri aveau aplicata stampila -Strict Secret . Greta THUMBERG este propusa pentru premiul NOBEL pentru pace . Sa vedem ce urmeaza .