G4Media.ro

Parlamentul începe dezbaterea privind obligarea premierului May să ceară o amânare a…

Parlamentul începe dezbaterea privind obligarea premierului May să ceară o amânare a Brexit-ului pentru a preveni ieșirea fără acord

UPDATE. Camera Comunelor a parlamentului britanic a votat miercuri pentru începerea dezbaterilor la legea care ar obliga-o pe şefa guvernului, Theresa May, să ceară o amânare a Brexit-ului pentru prevenirea riscului ca Marea Britanie să iasă din Uniunea Europeană fără un acord la 12 aprilie, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Deputaţii încearcă să treacă această propunere legislativă prin toate etapele în cursul zilei de miercuri. Ei au aprobat cu 312 voturi pentru şi 311 împotrivă declanşarea acestui proces.

Puţin mai devreme, Camera Comunelor a respins organizarea unei a treia runde de ”voturi orientative” (”indicative votes”) asupra unor propuneri menite să ofere posibile soluţii alternative la acordul de retragere din UE pe care premierul Theresa May l-a convenit cu Bruxelles-ul.

Camera Comunelor a respins miercuri la o diferenţă de un singur vot organizarea unei a treia runde de ”voturi orientative” (”indicative votes”) asupra unor propuneri menite să ofere posibile soluţii alternative acordului de retragere din UE pe care premierul Theresa May l-a convenit cu Bruxelles-ul, dar care a fost respins până în prezent de trei ori de legislativul de la Londra, informează agenţia Reuters, preluată de Agerpres.

În urma numărării voturilor s-a constatat o egalitate deplină a voturilor pentru şi împotrivă, câte 310 fiecare.

Dar, conform convenţiilor Camerei Comunelor, preşedintele acesteia, John Bercow, a votat împotrivă, astfel că iniţiativa unei noi runde de voturi a fost respinsă.

Precedentele două serii de voturi orientative s-au încheiat de fiecare dată cu respingerea tuturor amendamentelor propuse, care sugerau posibile soluţii de ieşire din impas, de la anularea Brexitului sau organizarea unui nou referendum şi până la ieşirea din UE fără un acord.

Printre celelalte variante respinse s-au regăsit diferite variante de relaţii cu UE post-Brexit, precum o uniune vamală sau aranjamente asemănătoare modelului canadian sau norvegian de relaţii cu UE.

În timp ce se desfăşura şedinţa Camerei Comunelor, premierul conservator Theresa May a avut o întâlnire cu liderul Partidului Laburist (de opoziţie), Jeremy Corbyn, pentru a ajunge la o înţelegere care să permită în final votarea acordului de retragere din UE şi despre care guvernul conservator admite că ar putea duce la un Brexit mai „blând”.

Sursa foto: Facebook

Citiți și: Juncker, utimatum pe Brexit: În 12 aprilie e ultimul termen pentru aprobarea Acordului de retragere. Nu există amânare. Un „no-deal” este foarte probabil

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.