G4Media.ro

Ursula von der Leyen intră la vot în Parlamentul European peste o…

Ursula von der Leyen intră la vot în Parlamentul European peste o săptămână/ Se anunță un vot la limită

Conferința președinților celor șapte grupuri politice din Parlamentul European a decis astăzi ca dezbaterea și votul privind viitorul președinte al Comisiei Europene să aibă loc marți, 16 iulie, potrivit unui purtător de cuvânt al Parlamentului European, citat de Reuters. (Erată: Forma inițială a știrii menționa data de 18 iulie. Data corectă e 16 iulie).

Nu au existat cereri de amânare a votului pentru septembrie. Două grupuri politice, Verzii și Stânga Europeană, au anunțat deja că vor vota împotriva Ursulei von der Leyen.

Potrivit surselor G4Media.ro se anunță un vot strâns, orice rezultat fiind posibil, în condițiile în care von der Leyen nu se bucură de popularitate nici măcar în rândul grupului PPE care a propus-o.


Donald Tusk a anunțat pe 3 iulie că liderii europeni au convenit asupra viitoarei conduceri a instituțiilor Uniunii Europene. Ursula von der Leyen (ministrul Apărării din Germania) va conduce Comisia Europeană, Charles Michel (premier interimar al Belgiei) va conduce Consiliul European, iar Înaltul Reprezentant pentru Politica Externă a UE va fi Josep Borrell (fost președinte al Parlamentului European), Banca Centrală Europeană va fi condusă de Christine Lagarde (șefa FMI). Tusk a mai anunțat că Parlamentul Uniunii Europene va fi împărțit între Manfred Weber (Germania) și Serghei Stanișev (Bulgaria, care va avea prima parte a președinției), dar cei doi nu s-au înscris încă oficial în cursa de miercuri pentru șefia PE.

Numele Ursulei von der Leyen a apărut în premieră în negocieri, la discuțiile-maraton de peste 15 ore rămase fără rezultat. La acel moment, cele două candidaturi care se profilau pentru șefia Comisiei Europene au fost Manfred Weber (PPE) și Frans Timmermans (socialiști). Cei doi nu au putut strânge însă voturile de care aveau nevoie, așa că a fost nevoie de o soluție de compromis.

Controverse

Șefa ministerului federal al Apărării se confruntă la Berlin cu probleme, după ce au apărut informații referitoare la acordarea ilegală a unor contracte de milioane de euro unor firme de consultanță. O comisie de anchetă analizează aceste acuzații.

Cine este Ursula von der Leyen?

Ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen, a crescut la Bruxelles și s-ar putea să se întoarcă acolo. Liderii statelor UE au nominalizat-o să conducă viitoarea Comisie Europeană, scrie postul de radio Deutsche Welle.

Ursula von der Leyen s-a născut într-o suburbie a capitalei belgiene și și-a petrecut primii 13 ani din viață la Bruxelles. Tatăl ei, Ernst Albrecht, viitorul premier al landului Saxonia Inferioară, ocupa funcții de conducere în cadrul instituțiilor premergătoare ale UE. Von der Leyen vorbește fluent engleza și franceza și s-a obișnuit devreme cu un context internațional.

Creștin-democrata von der Leyen a avut diverse posturi în guvernele cancelarei Angela Merkel. A abordat noile sarcini cu mult elan, a schimbat structuri existente și a generat supărări discrete în cadrul partidelor de coaliție prin capacitatea ei de a se impune.

Mamă a șapte copii, ea a ocupat fotoliul de ministru pentru familie între 2005 și 2009, perioadă în care a sprijinit financiar la nivel federal grădinițele și creșele.

Mulți observatori consideră că von der Leyen are multe puncte forte pentru Bruxelles, pe lângă limbile străine: ea s-a implicat cu succes în crearea structurilor pentru o apărare comună a UE. „Armata europeană ca obiectiv pe termen lung și NATO nu sunt contradicții, ci din punctul meu de vedere două părți ale unei medalii, pentru că e important ca europenii să formeze o coloană puternică în interiorul NATO, pentru a menține credibilitatea Alianței, dar și pentru a avea o voce europeană puternică”, a subliniat von der Leyen. În contextul solicitării președintelui SUA, Donald Trump, ca Europa și Germania să-și intensifice angajamentele militare, ea a spus: „Consider că e o solicitare corectă.”

În 2010, când Uniunea Creștin-Democrată (CDU) trebuia să numească rapid un succesor al președintelui federal Horst Köhler, a fost vehiculat și numele Ursulei von der Leyen. Acum, drumul ei ar putea să ducă într-o direcție cu totul diferită. Dacă va fi confirmată de Parlamentul European, von der Leyen va deveni prima femeie șefă a Comisiei Europene de la Bruxelles.

Sursă foto: Facebook/ Ursula von der Leyen

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. s-a dus de rapa si UE. sa il dai la o parte pe Timmermans si sa o pui pe anonima asta. o sa lupte asta pentru statul de drept in state ca Romania? o sa lupte din parti. evident, au tipat coruptii ca nu le place de Timmermans. si verzele alea au acceptat.

    • Dl. Timmermans isi pastreaza pozitia de vice-presedinte al Comisiei Europene pe care o are si-n prezent, asadar cine nu l-a vrut acolo, ghinion, tot de el vor da, cu aceeasi virulenta replica impotriva magariilor.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.