G4Media.ro

BREAKING: TVR ia în calcul retragerea de la Eurovison și acționarea în…

BREAKING: TVR ia în calcul retragerea de la Eurovison și acționarea în judecată a EBU, acuzată că ”minte”

TVR investighează acuzaţiile aduse de EBU, dar dezaprobă modul în care a gestionat situaţia generată de voturile exprimate de juriile naţionale, cu ocazia semifinalelor şi a finalei concursului Eurovision 2022, conform unui comunicat transmis agenției News.ro. TVR acuză EBU de minciună.

Mai mult, reprezentanţii TVR iau în considerare retragerea României de la ediţiile viitoare ale Eurovision şi acţionarea în instanţă a organizatorilor evenimentului, se arată în comunicat.

„Considerăm inacceptabil comportamentul EBU, care a aplicat un dublu standard în cazul unor grupuri de ţări ale căror voturi s-au împărţit într-un mod care ridică suspiciuni. În timp ce unele ţări au fost penalizate, notele juraţilor fiind înlocuite cu note acordate de EBU – printr-un aşa-numit ”algoritm” netransparent, care ridică la rândul său suspiciuni – pentru altele nu a fost aplicată nicio sancţiune. Mai grav, au beneficiat de puncte suplimentare, dirijate de EBU în numele ţărilor penalizate. Impactul acestor suspiciuni asupra concursului şi asupra reputaţiei televiziunilor sancţionate putea fi eliminat complet dacă EBU ar fi comunicat părţilor implicate îngrijorările sale de îndată ce au fost observate, adică, miercuri, 11 mai, după cea de-a doua semifinală pentru juriu”, arată TVR.

Din păcate, din cauză că EBU a decis să ne trimită abia după şapte zile informaţiile relevante, tot ce am putut face a fost să cerem explicaţii oficiale juriului din România, ”post-factum,” asupra votului din cea de-a doua semifinală. Chiar şi în acest context, în care am fost deja judecaţi şi sancţionaţi, fără a ni se da posibilitatea de a ne apăra, TVR va colabora cu toate celelalte televiziuni sancţionate pentru a descoperi dacă neregulile semnalate au fost rezultatul unei tentative de fraudă, mai arată reprezentanții televiziunii publice.

Televiziunea Română prezintă cum s-au repartizat voturile, în cea de-a doua semifinală, în cazul altor trei ţări – Australia, Belgia și Suedia, arătând că și aici există ”tipare de vot neregulate.”

”Atitudinea de neînţeles a EBU faţă de TVR, un membru de tradiţie al acestei organizaţii, care merită tratat cu respect, este subliniată şi de faptul că organizatorii Eurovision au ales să mintă în timpul transmiterii rezultatelor finale ale concursului. Când a venit rândul reprezentantului României să anunţe rezultatul votului juriului, organizatorii au invocat o problemă tehnică inexistentă pentru a prezenta notele furnizate de ”algoritm.” Reiterăm ce am spus şi în primul nostru comunicat: nu a existat nicio problemă tehnică! Eda Marcus era pregătită să intre în direct, iar legătura funcţiona perfect. Singurul motiv pentru care ne-a fost interzisă anunţarea votului juriului din România, care acordase 12 puncte Moldovei, a fost acela că am refuzat să acceptăm punctajul impus de EBU”, scrie TVR.

TVR explică şi modul în care s-a desfăşurat activitatea juriului, în acord cu procedurile impuse prin regulamentul concursului:

– Miercuri, 11 mai, de la ora 22.00, în cadrul concursului a avut loc semifinala a doua – repetiţia pentru juriu -, un show identic cu cel pentru public, care urma să aibă loc a doua zi.

– Membrii juriului au sosit la sediul TVR cu 30 de minute înainte de începutul concursului, au prezentat notarului actele de identitate, au urmărit şi au fost informaţi despre regulile de votare – să nu comunice/să nu îşi exprime părerile despre piese/prestaţie/show către ceilalţi membri, să înceapă notarea după prestaţia ultimului concurent, în momentul în care Şeful de vot îi anunţă că pot începe. După înmânarea formularelor, juraţii au aşteptat până când Şeful de vot a fost informat de operatorul Digame (partenerul EBU care se ocupă de componenta de vot, inclusiv grafica aferentă) că votul lor este valid şi că aceştia pot părăsi locaţia (juriul a fost obligat, conform regulilor, să nu părăsească locaţia timp de 90 de minute după ultima prestaţie din concurs).

– Singurele două persoane care au ştiut rezultatul votului juriului din cea de-a doua semifinală au fost notarul care a legalizat rezultatul şi Şeful de vot. Nimeni altcineva din România nu a avut acces la aceste informaţii până luni, 16 mai, după încheierea concursului, când voturile au fost făcute publice de EBU.

– Până vineri, 13 mai, juriul nu s-a mai întrunit.

– Vineri, 13 mai, a avut loc repetiţia pentru juriu din cadrul finalei, un show identic cu cel pentru public care urma să aibă loc în ultima zi a concursului (14 mai). Juriul, notarul şi Şeful de vot au reluat procedura parcursă în cadrul semifinalei pentru juriu, alături de reprezentanţii Digame.

– După acest moment, juriul României nu s-a mai întrunit.

– Pe parcursul zilei de sâmbătă, 14 mai, Şeful de vot a susţinut două teleconferinţe cu organizatorii, pentru stabilirea regulilor de prezentare/poziţionare/citire/ ale Edei Marcus şi a participat la două repetiţii de transmitere a rezultatului juriului României, fără a primi vreo informare cu privire la eventualele suspiciuni privind jurizarea de la Bucureşti.

– 14 mai, ora 0.30 (aprox.): tabelul cu rezultatul votului din finală atribuit de EBU juriului României (Ucraina 12 puncte) a fost transmis de organizatori reprezentanţilor TVR. Responsabilul de la Bucureşti a sesizat neconcordanţa şi a solicitat explicaţii din partea operatorului Digame. Pe parcursul finalei pentru public, la sediul TVR, alături de Şeful de vot, mai erau prezenţi preşedintele juriului şi notarul.

– 0.50-1.09 – intervalul în care a fost anunţat, în cadrul show-ului, rezultatul jurizării României, cel calculat în baza unui algoritm stabilit unilateral de EBU.

– 1.09 – EBU transmite primul mesaj oficial, prin care toate delegaţiile sunt anunţate că organizatorul a identificat anumite modele de vot neregulate (“irregular”) în rezultatele a şase ţări, fără a nominaliza vreun participant.

– În ceea ce priveşte rezultatele votului atribuit în a doua semifinală, subliniem, din nou, că au fost anunţate doar luni, după încheierea concursului, notează TVR.

Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU) a prezentat modul în care au votat cele şase state a căror jurizare la Eurovision a fost anulată – Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România, San Marino – afirmând că o neregulă de asemenea amploare în ceea ce priveşte modelul de vot al juriului este fără precedent.

Conform EBU, „în cea de-a doua semifinală, s-a observat că patru dintre cele şase jurii au plasat toate cinci dintre celelalte ţări în Topul lor cinci (ţinând cont că nu au putut vota pentru ei înşişi); un juriu a votat pentru aceleaşi cinci ţări în Top 6; iar ultimul dintre cele şase jurii a plasat patru dintre celelalte ţări în Top 4 şi pe a cincea în Top 7”.

Patru dintre cele şase state au primit cel puţin un set de 12 puncte, care este maximul care poate fi acordat, precizează EBU.

EBU invocă Regulamentul Eurovision Song Contest şi instrucţiunile oficiale de vot ale Concursului, potrivit cărora dacă voturile juriilor naţionale prezintă modele de vot neregulamentare (după cum poate fi detectat de Partenerul de vot paneuropean şi recunoscut de Monitorul Independent de Votare), supervizorul executiv al ESC are dreptul de a elimina voturile în cauză pentru alocarea clasamentelor şi de a le înlocui cu un rezultat agregat substitut calculat automat pentru a determina rezultatul final al acestor ţări în a doua semifinală.

Imediat după finala Eurovision, cîştigată de Ucraina, Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU), organizatorul concursului, a transmis un comunicat de presă în care a explicat că în cea de-a doua semifinală juriile naţionale din şase ţări au fost eliminate din concurs. Acestea au fost apoi înlocuite cu un rezultat agregat bazat pe ţări cu tipare de vot similar atât în ​​a doua semifinală, cât şi în marea finală, printre cele şase ţări aflându-se şi România.

Din partea TVR, Eda Marcus ar fi trebuit să anunţe punctajul juriului naţional, sâmbătă seară. Însă, în timpul transmiterii voturilor juriilor naţionale, punctajul din partea României nu a putut fi aflat în direct de la Bucureşti, fiind invocate probleme tehnice. Martin Osterdahl, coordonatorul concursului Eurovision 2022, a fost cel care a anunţat cele 12 puncte acordate de România Ucrainei.

Ulterior, TVR a anunţat că „România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanţilor Moldovei”, acuzând că „regulile au fost schimbate în timpul jocului, fără ca participanţii să fie anunţaţi în prealabil”.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

34 comentarii

 1. Ar fi o chestie onorabila! Si probabil i-ar invata o lectie pe leghebeteii progresisti care organizeaza EuroCringe. Bravo TVR! Apropo, pe banii mei nu mai vreau sa vad ce am vazut anul asta.

 2. Ciocu mic, TVR! S-a dat ordin pe unitate sa castige Ucraina si acum comentati? Nu va e rusine? Vreti sa fiti cenzurati de tot? Media din Ro trebuie sa cante cum i se dicteaza, nu intelegeti ca opinia publica nu mai are voie sa aleaga singura?

  Slava Ukraini!

  • Sunt complet și total anti-rus dar când văd că mă aflu pe aceeași poziție cu un rezist/USR-ist înseamnă că greșesc!!!!!!!!
   Nimeni nu mai neagă că USR este un partid antinațional și împotriva Armatei Române!!!!

  • Aur 💪💪

 3. G4 va rog interziceti dementul cu nick name de „gunoi”.Libertatea de exprimare depaseste orice limita…

 4. Încă o problemă care deranjează statistica: „[…] înlocuite cu un rezultat agregat bazat pe ţări cu tipare de vot similar”.
  Problema e următoarea: dacă ai 1000 de țări, poți să calculezi un „rezultat agregat” pentru că ai de unde alege, ai date astfel încât să „acoperi” cele 6 eliminate. Dar când ai 25 și elimini un sfert din ele, îți mai rămân 19, din care să calculezi agregatul. Sunt cam puține.
  Ar fi interesant de văzut algoritmul, că sigur îl au. Doar nu au pus rezultatele din burtă, nu??

 5. UE = Rusia. Emigrez in Congo. Poate urmăresc Afrovision.

  • Drum bun!

  • In care Congo ca sunt doua, RDC sau RC?

 6. Da,ar fi cazul sa incepem sa ne purtam DEMN,sa nu mai acceptam sa fim calcati in picioare de NIMENI!

  • Oricum Eurovision e un gunoi de „concurs” n-am votat niciodata la acest gunoi si ma bucur ca TVR-ul se va retrage din acest gunoi politic numit Eurovision.

 7. Daca toate cele 6 tari se vor retrage.ca Turcia si Ungaria s-au retras,vor ramane in jur de 20 de tari cu totul in acest pseudo concurs.

  • bravooo uraaaa traiasca mafia de la TVR care n-a dat nici un punct Ukrainei pentru ca asa a primit ordin de la Moscova. Pastile tovarasi medicamenteee!

  • Unde ai făcut școala, dacă ai făcut ?
   40 – 8 face 32, nu prea se va simți lipsa acestor țări, mai ales că în finală se califică doar 25.
   Iar aceste opt țări la un loc nu reprezintă forța niciunuia din cele cinci țări puternice. Chiar și d.p.d.v. corectitudine, dovadă fiind punctajul obținut în finală de Germania.
   Prin retragerea României Moldova va pierde cele 12 puncte pe care le primea constant.

 8. Da, corecta pozitia TVR. Sa isi bata joc, pe banii nostri…..cica probleme tehnice…..minciuni pe fatza ca in comunism…..

  • marsh j@vra bolsevica

  • @Eugen wannabe nu stiu dar voi astia platiti de usr pe aici faceti propaganda comunista, lasati oameni sa-si spuna parerea fara sa va bagati voi gunoaiele societatii peste ei. Amuzant ca nici Democratie nu stiti ce inseamna :))

 9. Of, postacii astia, abia asteptau si ei ceva sa vocifereze tremurand (bine, cred ca sunt doar vreo doi care tot si-au schimbat nick-ul).
  In ce priveste subiectul, lasand la o parte faptul ca Eurovision a devenit o mizerie de concurs, din mai multe motive, TVR nu cred ca are dreptul sa se retraga de undeva fara acceptul romanilor. Adica cum TVR ia in calcul? TVR nu ia in calcul nimic, pana la urma e televiziune publica si ar trebui sa reprezinte vointa romanilor, nu a unui grup restrans de sefi aflati vremelnic la conducere.

 10. Spumele v-au acoperit mintile, va incaierati degeaba. Cand vom avea o piesa si o cantareata ca ea atunci merita sa ne batem pentru voturi : Jeff Goldblum & The Mildred Snitzer Orchestra feat. Haley Reinhart – My Baby Just Cares… Asta-i muzica adevarata!

 11. Trebuie sa ne retragem definitiv de la aceasta mascarada penibila, e nejustificata cheltuirea banului public. Daca te bagi in troaca, te mananca porcii. Eurovisionul nu mai e demult concursul unde câștigau Abba, acum castiga orci,femei cu barba, bulangii si alte anomalii ale naturii. Votul nu se da pe merit, ci pe cumetrii si interese politice.
  Bine ca n au folosit astia tiparul de vot al Ucrainei, ca sa falsifice rezultatele, ca votau toate tarile 12 pcte Rusiei, chiar daca nu a participat. Halal!

 12. TVR si Digi24.

 13. Cata energie si bani se consuma inutil pentru un concurs sinistru. Doar un motiv sa se plimbe prin Europa o delegație de lepre de la TVR si acoliții lor politici. Mai stie cineva vreo piesa de acum 2ani?!

 14. o solutie ar fi sa faca Eurovizionul fara premii. sa vedem ce audienta mai au atunci.

  • @ian – crezi ca banii sunt miza la concursul asta? Te inseli, e vorba de publicitate, de a te face auzit. Pai cum altfel sa fie cunoscut si difuzat?

 15. A ajuns tevere sa faca scandal?! La cati bani toaca i-a apucat corectitudinea!

 16. Karen🙄

 17. Da a fost o batjocură totalã. Mă rog Ungaria nu participă la acest concurs mai mult de doi ani s-au retras. Și noi ne ar fi trebuit să ne retragem ! Pentru mine wrs România noi trebuia sã câștigăm Eurovisiónul !!! Cea mai bună și reusitã piesã hola mi bebe bebe llámame llámame !!! Sper că vom retrage de Eurovision am învățat lecția pederost în viitor !!!

 18. O măgărie mai mare nu am mai pomenit!