G4Media.ro

VIDEO Secretarul american al Energiei, Rick Perry, ”îngrijorat” de faptul că guvernul…

VIDEO Secretarul american al Energiei, Rick Perry, ”îngrijorat” de faptul că guvernul României vrea să construiască două noi reactoare la Cernavodă cu o companie chineză de stat

Secretarul american al Energiei, Rick Perry, s-a declarat îngrijorat de faptul că guvernul Dăncilă vrea să construiască două noi reactoare la Centrala nucleară de la Cernavodă cu o companie chineză de stat. Întrebat într-o dezbatere din subcomisia pentru energie a Congresului SUA dacă e îngrijorat de faptul că România construiește cele doi noi reactoare cu o companie publică chineză, la câteva zeci de km distanță de baza militară Mihail Kogalniceanu, Perry a spus ”Da”.

Adam Kinzinger, congressman din Illinois, i-a adresat ministrului Perry următoarea întrebare:
”Sunt îngrijorat că aliații noștri români ia serios în calcul să facă afacerea cu compania chineză de stat China General Nuclear Power Corporation. Săptămâna aceasta România a semnat un acord preliminar cu firma chineză pentru construcția a două noi reactoare în valoare de câteva miliarde de dolari. Avem companii americane care își doresc să construiască, dar oferta lor a fost refuzată de guvernul României din cauza influenței crescânde a Chinei în România. Pentru a înrăutăți lucrurile și mai mult, cele două noi reactoare nucleare sunt amplasate lângă Marea Neagră la câțiva km de baza MK (Mihai Kogălniceanu – n. red.) unde avem soldați americani. Din punctul de vedere al securității naționale, sunteți îngrijorat din cauza acestei investiții a Chinei în infrastructura energetică a aliatului nostru?”. PErry a răspuns ”Da”.

Vezi momentul în imaginile de mai jos, de la minutul 1.44.00:

Congresmanul american i-a adresat secretarului Perry o nouă întrebare: ”Cum ne putem angaja cu România astfel ca procesul de selecție (la Cernavodă) să fie transparent și corect?”.

Secretarul american al Energiei a spus că va merge în regiune ”în prima săptămână din iunie”, după ce recent s-a întâlnit la Bruxelles cu vicepremierul României. Perry a mai spus că guvernul SUA este într-un ”dialog activ cu prietenii noștri pe câteva proiecte nucleare”.

Reamintim că Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă (în cae Ministerul Energiei e acționar majoritar) și compania chineză de stat China General Nuclear Power Corporation (CGN) au semnat pe 8 mai acordul preliminar pentru continuarea proiectului construirii și operării reactoarelor 3 și 4 de la centrala Cernavodă.

Administrația Trump a avertizat în repetate rânduri în legătură cu influența politică și economică în creștere a Chinei în Europa.

Foto: Rick Perry (InquamPhotos / Octav Ganea)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

16 comentarii

 1. Bah Pery, eu ti as da tie reactoarele, toate, da’ mi-e sa nu iasa ca autostrada aia, o mai tii minte?!

 2. Care-i problema? Tehnologia a fost furată din SUA, sunt reactoare sigure, fără probleme, nu sunt un pericol pentru nimeni.

  • Tehnologia poate seamănă cu cea occidentală, dar conducte, cabluri, suruburi, etc fabricate în China, îți dau încredere ?

  • Pardon! România nu a furat ci a cumpărat tehnologia CANDU de la canadieni la sfârșitul anilor ’70!

 3. Ingrijorarea americanilor este ca in constructie pot fi incluse planuri ascunse, cel putin capacitati de spionaj ( pot sa merg mai departe si sa ma gandesc si la un sistem de detonare controlat de chinezi, pt situatii de exceptie, de tipul unui conflict militar). Evident ca planul economic primeaza…banii aia nu vor americanii sa ajunga la chinezi.

  • E foarte posibil! Asta si e motivul pt care americanii nu-si fac telefoane tip aifon in china, ca monteaza banditii aia spioni in ele si dispozitive cu atarax, sa-i otraveasca “ bio” “in caz de conflic militar”!!!

  • Tehnologia nucleară comercială n-are nici o legătura cu tehnologia militară. Problema este ca nu sunt ei implicați in contractul comercial de miliarde. Chinezii de altfel au fost singurul investitor care s-a prezentat la licitație! Unde erau Americanii in 2014?

 4. E o zicalâ ronâneascã :când te arzi cu Bechtel sufli și în reactoare . Iar Codruța nu a vrut sã știe cine a încins autostrada marelui ambasador anticorupt pânâ la Dumnezeu și douã stele mai sus.

  • Privitul la Antena 3 dăunează grav inteligenței !
   Poți găsi filme pe Discovery cu realizări extraordinare ale firmei Bechtel, construcții unice, pe care alte firme nu s-au încumetat sa le facă.
   Autostrăzi în România nu s-au făcut si nu se fac datorită unor români, din Psd mai precis.
   Cum și eventualele mărfuri de calitate inferioară sunt importate si cumpărate de români, pentru că mulți sunt saraci, datorita Psd, nu ni le bagă occidentul pe gât. De ce nu cumpăra românii de la sectorul bio, care există în orice supermarket ? Nu își permit

  • „Daca ar durea prostia” ar simți o „arsură” între fese, pe acolo pe unde „suflă” postacii Mafiei PSD-ALDE până își „încing” buzele din jurul sfincterului aflat cu „doua stele mai sus”. Ar afla și de „Bechtel” direct de la Năstase, magistrul lor de aprozar care „se arde” nu doar cu „Bechtel” ci și cu alte „reactoare” în care „suflă”.

 5. Mafia si coruptia institutionala au facut ca nivelul sigurantei si securitatii nationale sa scada mult dupa revolutie.

 6. Ce-mi plac americanii ăştia, cum sunt ei îngrijoraţi!

  Dar totuşi, care este motivul concret al îngrijorării? Se tem americanii că românii de la Cernavodă îi vor spiona pe românii de la Constanţa?

  În mod normal, în chestiuni de genul acesta e bine să fii foarte precis în exprimare, altfel publicul ar putea ajunge să creadă că partenerul nostru strategic face presiuni asupra Guvernului Român pentru a favoriza firme americane într-un proiect de infrastructură destinat să deservească populaţia României.

  Aşadar, care sunt exact motivele concrete de îngrijorare?

 7. “ Avem companii americane care își doresc să construiască, dar oferta lor a fost refuzată de guvernul României din cauza influenței crescânde a Chinei în România” – cât se poate de neadevărat!
  China General Nuclear a fost SINGURUL investitor care s-a prezentat la licitație in 2014! Unde erau firmele americane atunci?