G4Media.ro

UPDATE Verdictul din dosarul finanțării campaniei electorale din 2009 va fi dat…

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE Verdictul din dosarul finanțării campaniei electorale din 2009 va fi dat pe 16 februarie. Procurorul DNA a cerut o pedeapsă de cel puțin 12 ani de închisoare pentru Elena Udrea și 15 ani pentru Ioana Băsescu/ Udrea: Am fost prima și singura de după Ceaușescu care a investit în turismul romanesc

Update ora 21.55 Curtea de Apel București a anunțat, la finalul ședinței de judecată, că va da un verdict în cazul finanțării campaniei electorale din 2009 pe 16 februarie la ora 12. În ultimul cuvânt în fața instanței, Elena Udrea a declarat că este nedreaptă și ciudată aprecierea procurorului DNA, care a cerut cel puțin 12 ani de închisoare pentru fostul ministru.

„Sunt nevinovată și am încercat să dovesc că acuzațiile sunt nedrepte și neprobate. Am fost prima și singura de după Ceaușescu care a investit în turismul romanesc.” a mai susținut această.

Articol inițial

Procurorul DNA a cerut marți, la Curtea de Apel București (CAB), o pedeapsă de 12 ani de închisoare plus spor pentru Elena Udrea în dosarul penal privind finanțarea campaniei electorale din 2009, în care fosta ministră PDL este acuzată de spălare de bani și instigare la luare de mită.

În cazul Ioanei Băsescu, fiica fostului președinte, reprezentantul parchetului anticorupție a cerut o pedeapsă orientată spre maximul prevăzut de lege în cazul delapidare, ceea ce înseamnă 15 ani.

În același dosar, pentru Dan Andronic, procurorul DNA a cerut o pedeapsă cu închisoarea cu executare.

Verdictul nu va fi dat azi, ci la o dată ulterioară, după cum a anunțat judecătorul de la CAB.

Infectată cu COVID 19 pe 7 ianuarie, Elena Udrea a ieșit din carantină și a participat azi la ultimul termen din procesul de corupție legat de finanțarea campaniei electorale din 2009.

Udrea a aflat de infectare chiar înaintea ultimului termen din proces, care inițial ar fi trebuit să aibă loc pe 8 ianuarie, a declarat pentru G4Media.ro avocatul acesteia, Veronel Rădulescu.

Apărătorul Elenei Udrea a invocat atunci în instanță acest aspect și a obținut amânarea judecății.

Pe 14 decembrie anul trecut, Curtea de Apel București a mai amânat o dată procesul de corupție legat de finanțarea campaniei electorale din 2009, în care protagoniste sunt Elena Udrea și Ioana Băsescu, stabilind termen pentru 8 ianuarie 2021. Unul dintre inculpații din dosar a anunțat atunci instanța, prin intermediul avocatului său, că a fost infectat cu COVID 19, dar că dorește să asiste la audierea Elenei Udrea pentru a-i adresa întrebări.

La audierile din fața instanței, care au avut loc anul trecut, fostul ministru PDL al Dezvoltării și-a susținut nevinovăția.

„Nu mă consider vinovată de comiterea infracțiunilor. (…) Am finanțat personal campania electorală din 2009, alocând sume totalizând peste 300 de mii de euro. Veniturile personale și ale soțului aferente anului 2009 mi-au permis această finantare. Cred că sunt printre puținii politicieni care au adus bani personal la campania electorală și nu au plecat cu bani acasă în urma lor”, a declarat Udrea la Curtea de Apel București.

Context

În mai 2017, procurorii DNA i-au trimis în judecată la instanţa supremă pe fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului Elena Udrea, pe care o acuză de instigare la luare de mită şi spălare a banilor, pe fostul secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului Gheorghe Nastasia, pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea Victor Tarhon, pentru luare de mită, pe Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului preşedinte Traian Băsescu, pentru instigare la delapidare şi instigare la spălarea banilor şi pe Ioan Silviu Wagner, director general al unei societăţi comerciale cu capital majoritar de stat, pentru delapidare.

De asemenea, DNA a dispus trimiterea în judecată a jurnalistului Dan Andronic pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.

Procurorii menţionează în rechizitoriu că în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.

Potrivit procurorilor, legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era făcută de către Elena Udrea, care, la momentul respectiv, conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidaţi şi, din această poziţie, coordona atât achiziţiile de servicii de campanie, cât şi persoanele care au acţionat ca intermediari pentru plăţile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societăţile prestatoare. Remiterea foloaselor infracţionale era disimulată prin contracte fictive încheiate cu firme care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afişe, reclame publicate în mass-media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole şi prestarea de servicii de consultanţă, menţionează procurorii DNA.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

 1. Buna pedeapsă!
  Se va prescrie!
  Cred.

 2. Leano, da fuga-n Italia, ca-ti fac aia un proces la comanda si iesi mai alba decit ai fost vreodata!

 3. Pedeapsa o va afla in Costa Rica,ca nu are interdictie de a iesi din tara.

 4. ..Lenutza, multa UE la taoata Rahova, cu profesionalism, asa cum numai tu sti sa o ..ugi, buzoiana, covrigara..

 5. si basescu e presedintele fake ..

 6. Nu cred ! PDL eii, acuali sefi in PNL sunt cei mai curati oameni din UE. Ce Ue?! Din lume.

 7. Și uite cum tot ce a furat se va duce pe șpăgile mamut ca să scape de – hehe! nume făcut parcă special pentru ea-Jilava.

 8. Oare la Dragnea si alti PeSeDei de ce nu s-o fi cerut pedeapsa maxima?

 9. Băsescule , cât de nemernic ai putut fi sa -ti implici propriul copil pt un scop cel puțin îndoielnic . Daca o sa fie condamnată , folosește pe propria piele , armamentul din dotarea SPP sitului .

 10. Pt udrea și cocos , ani mulți la brutărie . Leanto , credeai că vremea ta nu va veni ?

 11. @Vasile…..intanto…se ne andra via…..chi sa dove….

 12. Dati-o in consemn la frontiera ca asta fuge iarasi! Felicitari pentru procurorul DNA !

 13. Ticaloasa a intrat in mafie pentru a putea devaliza economia Romaniei. Pentru crime economice cu premeditare merita pedeapsa capitala, nu 12 ani.

 14. Cred că tot poporul român așteaptă știri cu executare și definitive pentru toți cei care i-am ales să ne reprezinte și să ne gestioneze banii și care au greșit intenționat.

 15. Unde a investit, cand a mers la Campulung Moldovenesx a oprit finantarea partiei de ski dupa 70% din lucrari finalizate.

 16. Investitii cu cantec, in turism.