G4Media.ro

BREAKING Procurorii DNA Constanța și-au dat demisiile în bloc după ce Marius…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

BREAKING Procurorii DNA Constanța și-au dat demisiile în bloc după ce Marius Voineag a delegat un șef contestat/ Serviciul teritorial rămâne cu noul procuror-șef și un procuror de instanță/ Ce le-a transmis Marius Voineag

Procurorii DNA Constanța și-au dat demisiile în bloc după ce procurorul-șef Marius Voineag l-a delegat la conducerea serviciului teritorial pe procurorul Mihai Stanciu, fostul șef al Parchetului Judecătoriei Constanța. Aceștia au solicitat încetarea activității în cadrul DNA începând cu 7 mai 2024. Informația a fost confirmată pentru G4Media și Info Sud-Est de noul șef DNA Constanța:

  • ”În data de 27.02.2024, 5 procurori din 7, au trimis cereri către secția de procurori din cadrul CSM de încetare a activității în cadrul DNA, ST Constanța începând cu data de 07.05.2024”, a transmis procurorul Mihai Stanciu.

UPDATE 10:25 Procurorii DNA Constanța Andrei Bodean, Ciprian Bodu, Vasile Abagiu, Constantin Conortos și Dan Haralambie au declarat pentru G4Media și Info Sud-Est că nu vor să comenteze decizia de plecare din instituția Anticorupție, iar procurorul Sorin Constantinescu nu a răspuns solicitării de a transmite un punct de vedere.

UPDATE 10:04 Noul șef DNA Constanța, Mihai Stanciu, a transmis pentru G4Media și Info Sud-Est că ”respectă decizia colegilor săi”. 

UPDATE 10:00 Referitor la această situație, procurorul-șef al DNA, Marius Voineag, a declarat pentru G4Media și Info Sud-Est că ”le mulțumește pentru întreaga lor activitate”.

Cine pleacă din DNA

Și-au depus cererile de demisie procurorii Andrei Bodean (șeful ST schimbat de Voineag cu Stanciu), Vasile Abagiu, Ciprian Bodu, Constantin Conortos, Dan Haralambie, iar procurorul Sorin Constantinescu (fost șef al ST Constanța înaintea lui Bodean) și-a depus cererea de pensionare, conform surselor G4Media și Info-Sud-Est.

Serviciul teritorial rămâne astfel doar cu noul procuror-șef Mihai Stanciu și cu procurorul judiciar Nadia Zlate (care reprezintă instituția în instanță, nu lucrează dosare), cu grefierii și polițiștii judiciari.

Surse judiciare susțin că procurorii care pleacă din DNA Constanța vor lucra în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, condus de procurorul Viorel Teliceanu, și care înregistrează un deficit mare de procurori. 

Demisiile procurorilor vin după ce aceștia au sesizat Secția de procurori din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) cu privire la faptul că nu au fost consultați și nu au avut prioritate în desemnare la șefia DNA Constanța, acest demers fiind tot o formă de protest, au mai explicat sursele citate.

Nu este singura decizie controversată a șefului DNA, Marius Voineag, privind schimbarea procurorilor din funcții sau dosare. 

Voineag a justificat schimbarea lui Bodean de la Constanța spunând, într-un interviu pentru Mediafax, că ”a avut multe achitări” pentru ca în același interviu să declare că i-a propus procurorului să avanseze profesional și să accepte o funcție în structura centrală a DNA, care era de conducere, conform surselor G4Media. Bodean nu a comentat subiectul. 

O altă schimbare controversată este cea a procurorului militar Liviu Lascu, care instrumenta dosarul achizițiilor SRI. După eliminarea procurorului din dosar, speța a fost clasată (închisă de DNA). Despre asta Voineag a declarat pentru G4Media că procurorul Lascu ar fi condus ”prost” serviciul militar din DNA și că dosarul avea ca țintă ”un plutonier din SRI”. 

Procurorul Lascu l-a contrazis într-un punct de vedere transmis G4Media, printr-o rară ieșire pentru un magistrat în spațiul public, spunând că dosarul nu privea ”un plutonier SRI”, ci 6 angajați SRI din care doi ofițeri superiori. De asemenea, Lascu a mai arătat că SRI a plătit produse de 2,4 milioane de lei, deși mai bine de jumătate din produse nu au fost recepționate.

Tot în interviul în care a criticat activitatea procurorului Lascu, G4Media a întrebat dacă jurnaliștii pot primi ordonanța de clasare a dosarului achizițiilor SRI. Voineag a răspuns: ”Fără probleme. Vă pun fără probleme la dispoziție. Absolut, nici nu se pune problema”.

Ulterior, instituția condusă de Voineag a refuzat să dea curs solicitărilor presei de a primi ordonanța, spunând că, de fapt, nu se poate pentru că există riscul să fie afectate alte dosare. 

O investigație G4Media a arătat și cine este firma care apare în dosarul clasat al achizițiilor SRI și ce contracte mai are cu serviciul de informații. Detalii, aici. 

Context

Procurorul Mihai Stanciu (36 de ani) a fost propunerea șefului DNA Marius Voineag pentru preluarea conducerii Serviciului Teritorial Constanța începând cu 23 februarie 2024. Acesta va conduce pentru cel puțin următoarele 6 luni instituția Anticorupție de la Constanța. 

Stanciu a fost procuror la Parchetul Judecătoriei Constanța (PJC), la cel de pe lângă Tribunalul Constanța, la DIICOT, apoi a preluat șefia PJC și în niciunul dintre parchete nu s-a remarcat prin dosare relevante, de impact sau prin anchete ”grele”. 

  • Mihai Stanciu l-a înlocuit la șefia DNA Constanța pe procurorul Andrei Bodean (44 de ani), cunoscut pe plan local pentru trimiterea în judecată în 2014 a lui Nicușor Constantinescu, Radu Mazăre, alți primari și șefi de instituții și anchetarea în prezent, printre alții, și a lui ÎPS Teodosie sau a primarului Constanței, Vergil Chițac. Bodean a participat la protestele magistraților împotriva mutilării legilor justiției și a candidat la șefia DNA în 2018, în procedura deschisă de fostul ministru al Justiției Tudorel Toader. Bodean a fost anchetat de Secția Specială pentru cercetare abuzivă, ulterior dosarele fiind clasate. Conform rapoartelor de activitate publicate de DNA, după ce procurorul Andrei Bodean a fost delegat șef la Constanța în 2018, instituția a urcat pe locul 2 între serviciile teritoriale din țară, în 2019 (din punct de vedere al activității: număr rechizitorii trimise în judecată, inculpați și acorduri de recunoaștere a vinovăției în instanță) și pe primul loc în ce privește activitatea ST Constanța din 2020-2022. 

Conform declarației de avere, Mihai Stanciu are un apartament de 77 mp cumpărat în 2019 împreună cu soția, Felicia Stanciu, două mașini (un Kya Rio și un Hyundai Tucson, fabricate în 2012, respectiv 2016), a vândut un apartament în 2022, în valoare de 64.000 de euro către o persoană fizică, Vera Ciobanu, și are două credite în valoare totală de peste 500.000 de lei (unul a fost scadent în 2022, altul în 2025).

Soția este administrator la SC Alltrade Serv SRL și împreună cu Stanciu a realizat venituri și din închirierea de imobile (el aproximativ 100.000 de lei, ea în jur de 55.000 de lei, conform declarației completate în iunie 2022).

Conform juridice.ro, Stanciu a absolvit Facultatea de Drept la Universitatea București (2006-2010), a făcut un master la Universitatea ”Nicolae Titulescu”, a urmat cursurile Institutului Național al Magistraturii în 2010-2012 și a devenit doctor în ordine publică și siguranță națională la Academia de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza” din București (2015-2018), cu teza ”Rolul procurorului în luarea măsurii preventive a arestului la domiciliu”.

Este asistent universitar la ”Ovidius” (Constanța), a fost procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța și D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Constanța și conduce PJC din mai 2019.

Tatăl lui Mihai Stanciu, judecătorul Nicolae Stanciu, a condus Curtea de Apel Constanța și a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă, luare de mită şi fals în declaraţii, împreună cu Vasile Costea, patronul unei firme de casă din regimul Mazăre. Procurorii l-au acuzat pe magistrat că ar fi primit șpagă mobilă, în 2012, în schimbul intervenției pe lângă magistrații care instrumentau dosarele societății omului de afaceri. Ambii au fost achitați definitiv. Înainte de Revoluție, Stanciu senior a fost juristconsult la Uniunea Judeţeană a Cooperativelor de Producţie din Constanţa (1981-1986), apoi judecător la Judecătoria Medgidia și, ulterior, la Constanța, conform CV-ului acestuia.

Conform surselor Info Sud-Est, Mihai Stanciu este apropiat și susținut profesional de procurorii Teodor Niță (fost candidat la șefia DIICOT) de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța și Gigi Valentin Ștefan, șeful acestui parchet. Numele celor doi au apărut în mai multe secvențe controversate.

G4Media a arătat în august 2022 că cei doi erau acuzați în motivarea judecătorilor care l-au condamnat definitiv pe Lucian Duță că au desfășurat o acțiune ”cu vădit caracter penal” în încercarea de a-l ajuta pe inculpat și pentru a îngreuna tragerea sa la răspundere penală. Detalii, aici. Judecătoarele au fost cercetate de CSM și, în noiembrie 2023, au câştigat al patrulea şi ultimul proces în care au contestat excluderea din magistratură.

  • Fostul șef al Casei de Sănătate, Lucian Duță a primit, în 25 iulie, o sentință definitivă de 6 ani cu executare pentru că a luat mită 6,3 milioane de euro, conform DNA, pentru implementarea cardului de sănătate. În motivarea Curții de Apel București, judecătoarele Daniela Panioglu (președinte) și Alina-Nadia Guluţanu susțin că Teodor Niță, susținut de șeful său Gigi Valentin Ștefan, a desfășurat o acțiune cu ”un vădit caracter penal, nu numai din punctul de vedere al îndeplinirii deliberat defectuoase a atribuţiilor sale de serviciu, dar şi prin prisma ajutorului dat inculpatului din acest dosar, pentru a îngreuna tragerea sa la răspundere penală”. Judecătorii arată cum Lucian Duță și-a schimbat domiciliul în Constanța și la doar două zile mai târziu a depus un denunț împotriva martorilor cheie din dosar, Radu Enache și Irina Socol, pentru a-i discredita și pentru a scăpa astfel de probe esențiale din dosar. 

În iunie 2018, Info Sud-Est a publicat o investigație despre casele și terenurile familiei procurorului șef Constanța, Gigi Valentin Ștefan, și legăturile cu rețeaua Mazăre. Investigația poate fi citită aici. 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. Va „reforma” Voineag DNA-ul pana nu mai ramane piatra pe piatra.

    Vor fi eliminati pe rand toti procurorii care au la activ dosare grele, duse pana la condamnare prin decizie finala in justitie.

    Vom ajunge din nou la standardul „PNA-Amariei”, in care DNA se va lupta cu doctorii spagari si cu nasii de tren. 20 de ani inapoi in timp. Chiar, de ce nu se gandeste alianta PSDNL la Adrian Nastase pentru functia de presedinte?

    • si pe Rodica Stanoiu la justitie , ca se pricepe mai bine ca alinutza la pus justitia pe persoana fizica

  2. ce te poti astepta de la niste sefi pusi de TRADATORUL PSDNLUDMR ?
    FELICITARI celor care iau atitudine !

  3. Acest Voineag a ajuns sef DNA, dupa ce l-a „rezolvat” pe MaCiuca… ca nu cumva sa se mai lege cineva de doctoratul lui, plagiat. Ce asteptari sa ai de la un interlop tractoris si covrigar si de la un MaCiuca ridicol. Iar, despre acest Voineag… se vede pe fatza lui… cum radiaza a cinste si corectitudine…

    • sa nu uitam si de bmw-urile TRADATORULUI .. oricum activitatea DNA e orientata puternic proPNL, adica cu niste exceptii in general s-au vanat PSD-isti (ca de acolo e material gramada), si pe alocuri (ca nu prea au cu ce) au inventat dosare USR-ului

  4. Pe undeva nu e rău că se destructureaza o instituție din Constanța, cel mai mafiotizat județ din țară! Asta ar fi o cale de combatere eficientă a corupției, reînființarea de la zero cu alți oameni, dar, în Justiție, cu capii care sunt acum la conducere, nu sunt șanse!

    • aia de la Constanta au avut niste rezultate care au deranjat, au avut niste dosare cu greutate, si au fost si foarte vocali anti-OUG13 .. nu cred ca activitatea lor e problema (dar poate ma insel), din ce vad problema e ca s-a trimis unul sa-i controleze in stil PSDNLUDMR

    • @Marcel Radu – Si la tine la fel, vorbim de DNA nu de DIICOT sau de judecatori.

    • Și ce dacă vorbim de DNA?!

    • @Marcel Radu – E putin alta mancare de peste

  5. Să-mi spună cineva câte cazuri de trafic au fost depistate și confiscate în Portul Constanța în ultimii 5 ani. Degeaba ai 10 procurori dacă au zero cazuri. Să lase loc la alții. În Rotterdam s-au depistat 70 de tone doar în 2021. În constanța 20 de tone în 25 de ani. Gargară goală.

  6. A apărut o nouă categorie de pensionari speciali: cei de la ANAF. Li s-a pregătit înarmarea, sporul de armă și pensionarea la 45 de ani.

  7. Totusi procurorul respectiv demis are un palmares si probabil nu degeaba si-a atras colegii de partea lui in asa masura incat au recurs la gestul suprem . Oricum ai da-o e un esec penibil managerial al acestui Voineag sa ti se goleasca o structura teritoriala pe fondul unei discutii deja existente despre posturi neacoperite in DNA.

  8. A lăsa DNA-ul fără procurori, iată adevăratul proiect managerial al lui Marius Voineag!

  9. Pe cand rezolvăm nașii din trenurile de navetiști domnule Voineag?
    #nuvotaPSDPNLUDMRAUR!

  10. Andreea Pavel, autoarea acestui articol, care ignoră dosare soluționate cu clasare de DNA Constanța, la fel cum a ignorat și când au fost retrimise spre anchetare la DNA Constanța de către o instanță de judecată, omite câteva elemente importante în textul de azi:
    1. Procurorii demisionari au invocat legea în protestul lor prin care se ofereau să fie oricare dintre ei seful DNA Constanța. Nicăieri în lege nu este ceea ce ei au invocat, fapt stabilit de CSM. CU ALTE CUVINTE, NU CUNOSC LEGEA CARE GUVERNEAZĂ PARCHETELE! Sau doar se fac că nu o cunosc, ca să facă doar vâlvă în presă.

    2. În mod fals Andreea Pavel susține că Andrei Bodean a lucrat dosarul Mazăre. Acel dosar a fost lucrat de DNA CENTRAL.

    3. Andreea Pavel ignoră și cum Bodean a uitat să investigheze temeinic „cazul Comorova” din Mangalia și multe alte cazuri.

    4. Andreea Pavel ignoră și predispoziția suspectă a lui Bodean de a face dosare oponenților politici ai lui Felix Stroe și, mai ales, faptul că Bodean a pozat în erou cu dosare de acest tip… în care faptele penale nu s-au confirmat.

    Adevărul este cu totul altul: Constanța este cel mai corupt județ al țării și din cauza modului defectuos în care a lucrat „echipa lui Bodean”.
    Să-ți fie rușine, Andrei Bodean! Să-ți fie rușine și pentru modul golănesc în care te-ai raportat la viața de magistrat. Cândva îmi voi face timp să public niște date interesante despre cine este acest individ. Date pe care cred că și SRI le are și care, cine știe, poate au dus la decizia de înlocuire a lui.

  11. Și uite așa a distrus dl.Voineag un serviciu teritorial anticorupție întreg,din ambiții personale.

  12. I-a dat-o în bune și secția pentru procurori a CSM, la limita legii.

  13. Să vezi cum o să duduie acum activitatea la ST constanța…

  14. *Constanța