G4Media.ro

BREAKING Primarul Iașului, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată pentru abuz…

BREAKING Primarul Iașului, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Infracțiunea ar fi fost comisă în 2013, când Chirica era viceprimar. Prejudiciu: peste jumătate de milion de lei

Primarul Iașului, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de abuz în serviciu, a anunțat miercuri Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași.

Potrivit procurorilor, în perioada februarie – mai 2013, pe când era viceprimar al Iașului, Chirica a întocmit caietul de sarcini pentru achiziționarea a patru autoturisme astfel încât acestea să nu poată fi cumpărate decât de la Skoda.

Prejudiciul rezultat în urma comiterii infracțiunii este de jumătate de milion de lei, mai precizează procurorii.

În acest dosar, alături de Chirica, au mai fost trimiși în judecată alți cinci inculpați, printre care și fostul primar al Iașului, Gheorghe Nichita.

”Inculpatul Chirica Mihai, în calitate de viceprimar al municipiului Iaşi, înlocuitor de drept al primarului (autoritate executivă a administrației publice locale  şi ordonator principal de credite), în exercitarea atribuţiilor conferite prin lege cu privire la gestionarea fondurilor publice şi a patrimoniului public, cu referire la repartizarea, angajarea, lichidarea şi ordonanţarea cheltuielilor bugetare, în perioada februarie – mai 2013, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, prin încălcarea dispoziţiilor legale, a aprobat mai multe documente prin care se solicita „achiziţionarea a 4 (patru) autoturisme cu un grad de operativitate ridicat şi dotate corespunzător”, aprobând ulterior şi Caietul de sarcini privind furnizarea a 4 (patru) autoturisme prin leasing operaţional, document în conţinutul căruia au fost inserate specificaţii tehnice proprii unui anume producător şi unei anume mărci, respectiv ale mărcii Skoda”, se arată în comunicatul Parchetului.

Comunicatul integral transmis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași: 

La data de 13 iunie 2019, a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi dosarul penal nr. 7254/P/2019, urmare a disjungerii şi declinării dispuse de către DNA – Serviciul Teritorial Iaşi.

În cauza penală nr. 7254/P/2019, procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:

–       CHIRICA MIHAI, la data faptei viceprimar al municipiului Iaşi, înlocuitor de drept al primarului, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin.1 din Codul penal, cu aplicarea art. 5 alin.1 din Codul penal;

–       NICHITA GHEORGHE (aflat în stare de deţinere, în altă cauză), la data faptei primar al municipiului Iaşi, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu,  prevăzută de art. 297 alin.1 din Codul penal, cu aplicarea art. 5 alin.1 din Codul penal;

–       TOMORUG PETRU – DUMITRU, la data faptei director executiv al Direcţiei Tehnice şi Investiţii din cadrul unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de  abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin.1 din Codul penal, cu aplicarea art. 5 alin.1 din Codul penal;

–       FLORESCU DOINA, la data faptei şef al Serviciului Juridic din cadrul unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de  abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin.1 din Codul penal, cu aplicarea art. 5 alin.1 din Codul penal;

–       CHIȘCĂ COSTICĂ – EUGEN, la data faptei şef al Serviciului Administrativ din cadrul unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de  abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin.1 din Codul penal, cu aplicarea art. 5 alin.1 din Codul penal.

În rechizitoriul întocmit, procurorul a reţinut următoarea situaţie de fapt:

În cursul anului 2013, inculpaţii CHIRICA MIHAI, NICHITA GHEORGHE, FLORESCU DOINA, CHIŞCĂ COSTICĂ-EUGEN şi TOMORUG PETRU DUMITRU, au demarat o procedură de achiziţie nelegală, procedură în baza căreia, la data de 16.05.2013, Municipiul Iaşi a încheiat patru contracte de leasing operaţional, în calitate de utilizator, având ca obiect trei autoturisme marca Skoda Octavia şi unul Skoda Superb, cu toate că, la acel moment, le era interzisă autorităţilor şi instituţiilor publice, potrivit art. 24 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2009, preluarea în leasing de autoturisme.

Durata contractului a fost de patru ani; prin respectiva achiziție, s-a cauzat atât o pagubă bugetului local al Municipiului Iași, în cuantum de 503.482,17 lei, cât și o vătămare a intereselor legitime ale unității administrative – teritoriale Municipiul Iași.

Inculpatul Chirica Mihai, în calitate de viceprimar al municipiului Iaşi, înlocuitor de drept al primarului (autoritate executivă a administrației publice locale  şi ordonator principal de credite), în exercitarea atribuţiilor conferite prin lege cu privire la gestionarea fondurilor publice şi a patrimoniului public, cu referire la repartizarea, angajarea, lichidarea şi ordonanţarea cheltuielilor bugetare, în perioada februarie – mai 2013, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, prin încălcarea dispoziţiilor legale, a aprobat mai multe documente prin care se solicita „achiziţionarea a 4 (patru) autoturisme cu un grad de operativitate ridicat şi dotate corespunzător”, aprobând ulterior şi Caietul de sarcini privind furnizarea a 4 (patru) autoturisme prin leasing operaţional, document în conţinutul căruia au fost inserate specificaţii tehnice proprii unui anume producător şi unei anume mărci, respectiv ale mărcii Skoda.

Inculpatul Nichita Gheorghe, în calitate de primar al municipiului Iaşi, (autoritate executivă a administrației publice locale  şi ordonator principal de credite), în exercitarea atribuţiilor conferite prin lege cu privire la gestionarea fondurilor publice şi a patrimoniului public, cu referire la repartizarea, angajarea, lichidarea şi ordonanţarea cheltuielilor bugetare, în perioada februarie – mai 2013, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, prin încălcarea dispoziţiilor legale, a aprobat mai multe documente în vederea achiziţionării celor 4 (patru) autoturisme şi a semnat în numele unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi (în calitate de utilizator), contractele de leasing operaţional în baza cărora au fost plătite ratele de leasing până la zi.

Inculpatul Tomorug Dumitru Petru, în calitate de director executiv al Direcţiei Tehnice şi Investiţii din cadrul unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi, în exercitarea atribuţiilor de serviciu conferite prin lege şi prin fişa postului, referitoare la coordonarea şi controlul activităţii de achiziţii publice, în perioada februarie – mai 2013, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, prin încălcarea dispoziţiilor legale, a întocmit şi semnat mai multe documente în vederea achiziţionării celor 4 (patru autoturisme) şi a semnat, în numele unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi (în calitate de utilizator), contractele de leasing operaţional în baza cărora au fost plătite ratele de leasing până la zi, precum şi Caietul de sarcini privind furnizarea a 4 (patru) autoturisme prin leasing operaţional, document în conţinutul căruia au fost inserate specificaţii tehnice proprii unui anume producător şi unei anume mărci, respectiv ale mărcii Skoda.

Inculpata Florescu Doina, în calitate de şef al Serviciului Juridic din cadrul unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi, în exercitarea atribuţiilor de serviciu conferite prin lege şi prin fişa postului, referitoare la avizarea pentru legalitate a documentelor cu caracter intern elaborate de direcţiile şi serviciile din cadrul unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi şi a actelor juridice încheiate de unitatea administrativ-teritorială Municipiul Iaşi, în perioada februarie – mai 2013, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, prin încălcarea dispoziţiilor legale, a avizat pentru legalitate mai multe documente în vederea achiziţionării celor 4 (patru autoturisme) şi a semnat contractele de leasing operaţional în baza cărora au fost plătite ratele de leasing până la zi.

Inculpatul Chişcă Costică-Eugen, în calitate de şef al Serviciului Administrativ din cadrul unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi, în exercitarea atribuţiilor de serviciu conferite prin lege şi prin fişa postului, referitoare la gestionarea fondurilor publice, elaborarea şi gestionarea bugetului, la angajarea de cheltuieli şi la organizarea activităţii privind achiziţiile publice, în perioada februarie –mai 2013, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, prin încălcarea dispoziţiilor legale, a întocmit şi semnat mai multe documente în vederea achiziţionării celor 4 (patru) autoturisme, inclusiv Caietul de sarcini privind furnizarea a 4 (patru) autoturisme prin leasing operaţional, document în conţinutul căruia au fost inserate specificaţii tehnice proprii unui anume producător şi unei anume mărci, în scopul de a favoriza un dealer zonal al mărcii Skoda.

Acțiunile ilicite, conjugate, ale inculpaților, au determinat achiziţia nelegală de către autoritatea administrativ-teritorială Municipiul Iași a serviciilor de leasing operaţional privind furnizarea a 4 autoturisme marca Skoda (în care se includ și serviciile aferente atribuirii de numere de înmatriculare preferențiale), cauzând atât o pagubă în cuantum de 503.482,17 lei bugetului local al Municipiului Iaşi (în perioada 20.05.2013 – 30.05.2017), cât şi o vătămare a intereselor legitime ale unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi de a realiza o bună gestiune financiară prin asigurarea legalităţii, regularităţii, economicităţii, eficacităţii şi eficienţei în utilizarea fondurilor publice şi în administrarea patrimoniului public.

Primăria Municipiului Iaşi a comunicat că nu a fost constatat niciun prejudiciu pe care autoritatea locală să îl invoce, drept urmare nu se constituie parte civilă în procesul penal.

În cauză au fost dispuse măsuri asiguratorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Judecătoriei Iaşi la data de 27.01.2021.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

PRIM – PROCUROR,

Bordianu Dragoş

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

30 comentarii

 1. Cica Fără Penali în funcții publice!!!

 2. Esteeeeee…

  • Ce, primaria nu e Regie Autonoma?
   Aia de la RAR isi cumpara dubele sau masinile de pe unde au chef, cu ce pret au chef…
   Doar CA-ul poate spune ca gresesc cei de la Achizitii – in rest nimeni nu se atinge de ei, un director condamnat e suficient la 10 ani.
   La prejudicii mici, multe, de zeci de mii de euro nu se uita nimeni

  • Directorul de la RAR era si membru in CA al RAR.
   Rar mai vezi asa ceva…

 3. Doar penalii ajung in functii publice!!!!
  Convine SISTEMULUI, asa ii poate controla si astfel isi pastreaza puterea>
  E o metoda pe care SISTEMUL o practica de 30 de ani. Cu un Parlament plin de personaje sulfuroase, cu institutii capusate de analfabeti si corupti, SISTEMUL isi asigura privilegiile, tara le aprtine iar noi suntem doar niste umili sclavi, niste marionete pe care le dirijeaza cum vor atunci cand interesele lor o cer.
  A se vedea „politicile” noii guvernari!!!
  „VAX ALBINA CREMA PUCA”!

 4. Ce fatza de om cinstit are. Acuma e tocmai bun de pus ministru

  • Ai dreptate Gogule.De 31 de ani asa cad alesii – IN SUS (legea gravitatie e apa de ploua pt ei)

 5. Ce ghinion au PNL-istii astia, doamna @GabrielaConstantinescu, zau asa! 🙁

  Oameni decenti si cinstiti, care nu mai au de-a face cu USL-ul, validati chiar de dumneavoastra inseva, pe langa filtrul mai slab al lui Orban (il stiti, ala cu inchisul usilor partidului pentru traseisti). 😈

 6. Nesimțită aia de la Iași i-a făcut bucata. Nu-i ajunge ciolanul. Îl vrea pe tot pentru ea.

 7. Chirica are niște megaviloaie din munca cinstită de primar. Funcționarii cinstiți din primării combină terenuri și imobile de sute de milioane de euro și parchetul se ocupă de 4 „autoturisme Skoda”…. Iașiul e un fel de zonă umoristică a justiției.

  https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/mai-multi-politisti-din-iasi-sunt-acuzati-de-dna-ca-au-fost-mituiti-cu-pizza.html
  https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24294215-liderul-clanului-cordunenilor-eliberat-din-inchisoare-desi-ianuarie-fost-condamnat-3-ani-inchisoare.htm

  • E o practica des intalnita in cazul marilor hoti din Romania. Justitia aia cu pensii speciale asa ii protejeaza pe cei care au contribuit prin votarea unor legi in favoarea lor! Instrumenteaza niste gainarii tocmai pentru capedepsele sa fie cat mai mici sau in cele mai dese situatiii sa se constate ca „fapta nu exista”!!!
   Ce, Dragnea nu a furat de a rupt, a modificat legile justitiei tocmai ca sa-i protejeze pe marii hoti si face puscarie pt. niste infractiuni pe care toti politrucii le practica de zeci de ani?
   Asa s-au „pierdut” toate marile dosare in care erau instrumentate fapte grave de coruptie si in care erau implicati indivizi cu sustinere din partea SISTEMULUI !!!

  • Păi tot de pe acolo e și fostul ministru Bubosu…

 8. Parca vad ca si pesedoliberalul asta o sa fie scos peste cativa ani cu catuse la maini dibn biroul lui de primar si transportat direct in penitenciarul Iasi ! Nu de alta dar e o traditie ca pseudo-liberalii sa se agate de functie pana in ultima clipa de libertate !

  PS. „pesedoliberal” = „pseudo-liberal” = „uselist” !

 9. Săraca justiția romana, ii cantam prohodul…e pur si muove.

 10. NICHITA GHEORGHE – un fost primar pesedist, iar Mihai Chirica a fost mana dreapta a lui. Deci Mihai Chirica a mancat si el din treuca toxica pesedista. Acum si-a pus o masca de parca e PNL dar de fapt e tot PSD. Nu degeaba a fost stropit cu ceva pe fata.
  PSD este cel mai toxic partid pentru Romania !

 11. Doar nu era sa ramana „fratello” Alexe singurul acuzat!!!

 12. Se prescrie, deja sunt 8 ani din 2013, nu mai e mult. Trebuie doar sa plimbe dosarul intre tribunale.

 13. Cea mai frumoasa carte…politica.
  Asa tati…
  Ne folosim de baiatu in campanie ca era mai bine ca noi în sondaje la Iași și când ne am văzut cu primăria-n caruta….pac la razboiu!
  Bai coruptule, bai penalule, bai…pesedist împuțit!
  Huo…..ești si cu rusii cred!

 14. Toate magariilor au fost făcute ??? Nu cred asa ceva!

 15. Miroase a alegeri locale !

 16. Acum s-au prins fraiereștenii de ce-a schimbat căruța politică.
  Cum o mai ardea el pe #antihoție, pe #fărăpenali, pe #oțarăcaafară ..

 17. Toți trebuie luați la bani mărunți. Nu există politician ajuns în funcție să fie curat.

 18. USR ce spune?!
  Tace chitic, ca e bine la osul de ros!!
  RUSINE!!
  Am semnat acea Initiativa a USR cu titlul „FARA PENALI in functii publice”!
  USReilor, NU va e rusine, cand asa ceva se intampla anii trecuti la PSD sau ALDE, imediat apareau USReii cu FARA PENALI in functii publice, cu pancarte, cu scandaluri!!!
  Iar anul trecut in 11 Noiembrie 2020 in Senat scandalul facut de USR pe tema acestei Initiative a fost urias, USR a acuzat PNL si PSD de „combinatii parlamentare”, care blocheaza Votul in Senat camera decizionala, dupa ce initiativa trecuse de Camera Deputatilor!!
  Azi, USReiii tac chitic, guralivul Dan Barna NU e deranjat de „penalii” Costel Alexe si Chirica de la PNL, acum USReii sunt in coalitie cu PNL si acum ACCEPTA PENALI in functii publice!!!
  RUSINE, sa va fie rusine, iar voi ROMANILOR, tineti minte: asa sunt TOTI cand ajung la putere: una spuneau in Opozitie, alta FAC atunci cand sunt la PUTERE!
  Sa va fie rusine USR!!

 19. Ma intreb, ce face DNA-ul Iasi, daca un primar de municipiu resedinta de judent, nu este de competenra lor de a fi anchetat, atunci cinie o fi ? Sigur ii de copetenta lor politistii aia cu pizza sau vreun controlor de tren. Trist ce se intampa cu magistratii astia din judetul Iasi, niste corupti…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.