G4Media.ro

BREAKING O lege votată de PSD, PMP și UDMR care desființa sute…

Foto: Pexels.com

BREAKING O lege votată de PSD, PMP și UDMR care desființa sute de firme din comerțul engros cu motorină este neconstituțională. Legea era cu dedicație pentru un mare jucător din piață

Curtea Constituțională a dat miercuri verdict de neconstituționalitate pentru o lege ce elimina de facto din piață toți comercianții de motorină care luau combustibilul de la producători și îl duceau cu cisternele la fermieri sau alți consumatori finali, fără să mai utilizeze depozitele speciale, potrivit unui comunicat al instituției.

Proiectul de lege, respins inițial de Senat, a fost inițiat de PMP și a fost votat în septembrie atât de deputații PSD, cât și de cei PMP și UDMR. Deputații PNL s-au abținut de la vot, iar cei din USR au cerut respingerea proiectului, Claudiu Năsui denunțând un proiect care sprijină ”o companie ce are legături cu Rusia”.

Parlamentarii USR, alături de parlamanentari de la PNL și PMP au atacat legea la CCR. G4Media.ro a scris în exclusivitate că deputații PSD Vasile Axinte și Răzvan Ilie Rotaru se numără printre semnatarii unei sesizări la Curtea Constituțională referitoare la o lege pe care cei doi deputați o votaseră cu o săptămână în urmă.

Inițiatorii proiectului de lege sunt deputații PMP Coliu Doru-Petrişor, Cristache Cătălin, Moise Costin-Sebastian, Sămărtinean Cornel-Mircea, deputații PSD Florin Iordache, Alfred Simonis, Bontea Vlad, Lupaşcu Costel și Vîrză Mihăiţă, deputații neafiliați Marian Cucșa și Vasile Lungu.

Proiectul modifică Codul Fiscal și impune o obligație pentru intermediarii de carburanți: să aibă depozite speciale. ”Este o lege făcută pentru o singură companie, singura din piață care și-a construit o rețea de depozite. Este o lege anticoncurențială, care scoate din piață circa 900 de firme”, a declarat pentru G4Media.ro consultantul Gabriel Biriș, fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor.

Proiectul de lege votat de Parlament miercuri va afecta puternic agricultura, dat fiind că mulți fermieri cumpărăr motorină pentru lucrări de la acești angrosiști, a mai spus Biriș. ”Or, pe piață rămâne acum un singur mare jucător care va face prețul”, a declarat acesta pentru G4Media.ro.

Atât guvernul, cât și Consiliul Concurenței au respins proiectul de lege, arătând că este nejustificat și că va distorsiona piața comerțului engros de motorină.

”Este ziua mizeriilor făcute cu mâna parlamentului, transpartinice. Această lege este făcută cu dedicație pentru o firmă și distruge firmele mici și medii din acest domeniu. Apelez la conștiința dvs. să nu votati această lege”, a spus la dezbaterea din Parlament Cătălin Drulă, liderul deputaților USR.

Și jucătorii din piața carburanților au respins proiectul. Atât Asociația Distribuitorilor de Produse Petroliere (ADPP), cât și Asociația Română a Petrolului (ARP) denunță distorsionarea pieței.

”Pe 2 septembrie, când proiectul (PLX 303/2020) era în dezbaterea plenului Camerei Deputaților, am fost singurii care am atras atenția, prin vocea deputatului USR Cătălin Drulă, că este vorba de o nouă lege cu dedicație care distruge sute de firme mici și medii românești și avantajează o firmă rusească. Am cerut retrimiterea proiectului la comisii, spre rediscutare, dar cererea noastră nu a fost acceptată.
Ulterior, la votul final, am fost singurul grup parlamentar care a votat „împotrivă”, deși atât Guvernul, cât și Consiliul Concurenței emiseseră puncte de vedere negative”, arată USR într-un comunicat de presă.

(Foto: Pexels,com)

  • Citește și:

O lege votată de PSD, PMP și UDMR desființează sute de firme care fac comerț engros cu motorină. Gabriel Biriș: E o lege făcută pentru o singură firmă, care va avea cvasi-monopol

EXCLUSIV Doi deputați PSD au atacat la Curtea Constituțională o lege pe care au votat-o acum o săptămână

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

6 comentarii

  1. Cum ? Partidul ala „frate cu PSD” a votat impotriva PSD ? :)))) Si a mai si atacat legea la CCR !

    PPS. Ce partid sofisticat !

  2. PMP o propune si tot PMP o ataca? E partid de hoti.

  3. Unde e borfasuiala pak si pzd olguta

  4. SI pipera NU ARE BAGATA COADA AICI ? SURUBARITORUL DE LEGI PENTRU CLIENTII SAI….