G4Media.ro

EXCLUSIV Doi deputați PSD au atacat la Curtea Constituțională o lege pe…

EXCLUSIV Doi deputați PSD au atacat la Curtea Constituțională o lege pe care au votat-o acum o săptămână. Legea desființează sute de firme care fac comerț engros cu motorină și instituie un monopol de facto pe piață

Deputații PSD Vasile Axinte și Răzvan Ilie Rotaru se numără printre semnatarii unei sesizări la Curtea Constituțională referitoare la o lege pe care cei doi deputați o votaseră cu o săptămână în urmă. E vorba despre un proiect de lege care modifică un articol din Codul Fiscal și impune o obligație pentru intermediarii de carburanți: să aibă depozite speciale. Legea scoate practic din piață câteva sute de companii care nu au nevoie de depozite, pentru că iau motorina cu cisternele de la rafinării și o duc la consumatori – de cele mai multe ori fermierii care au nevoie pentru alimentarea utilajelor agricole.

Deputații PSD au votat săptămâna trecută in corpore proiectul de lege, iar printre cei care au votat electronic s-au numărat și Vasile Axinte și Răzvan Ilie Rotaru.

La doar câteva zile distanță după ce au votat proiectul, cei doi PSD-iști au semnat și sesizarea de neconstituționalitate, alături de grupurile parlamentare ale PNL și USR.

”Eu am votat din eroare proiectul. Eram într-o zonă cu semnal prost la telefon și nu am știut că a fost introdus pe ordinea de zi după începerea ședinței. E un proiect greșit, făcut pentru o singură firmă, care distruge 900 de firme din piață și trimite în șomaj mii de angajați. De aceea am semnat pentru sesizarea CCR și am transmis un memoriu către președintele Iohannis să nu promulge legea”, a declarat deputatul PSD Vasile Axinte pentru G4Media.ro. Răzvan Ilie Rotaru nu a putut fi contactat pentru a-și preciza punctul de vedere.

”Este o lege făcută pentru o singură companie, singura din piață care și-a construit o rețea de depozite. Este o lege anticoncurențială, care scoate din piață circa 900 de firme”, a declarat pentru G4Media.ro consultantul Gabriel Biriș, fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor. El a amintit că inițiative similare au fost promovate încă din 2016, dar niciodată nu s-au finalizat.

Proiectul de lege votat de Parlament miercuri va afecta puternic agricultura, dat fiind că mulți fermieri cumpărăr motorină pentru lucrări de la acești angrosiști, a mai spus Biriș. ”Or, pe piață rămâne acum un singur mare jucător care va face prețul”, a declarat acesta pentru G4Media.ro.

Atât guvernul, cât și Consiliul Concurenței au respins proiectul de lege, arătând că este nejustificat și că va distorsiona piața comerțului engros de motorină.

”Este ziua mizeriilor făcute cu mâna parlamentului, transpartinice. Această lege este făcută cu dedicație pentru o firmă și distruge firmele mici și medii din acest domeniu. Apelez la conștiința dvs. să nu votati această lege”, a spus la dezbaterea din Parlament Cătălin Drulă, liderul deputaților USR.

Și jucătorii din piața carburanților au respins proiectul. Atât Asociația Distribuitorilor de Produse Petroliere (ADPP), cât și Asociația Română a Petrolului (ARP) denunță distorsionarea pieței.

Citește aici sesizarea de neconstituționalitate și tabelul cu semnăturile

Foto: Răzvan Rotaru și Vasile Axinte (InquamPhotos / Octav Ganea)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

16 comentarii

 1. Pai ce, cand esti adormit stii ce faci? Interesat de vazut cand au fost treji, cand au votat legea sau cand au contestat-o?

  • Liderul de grup da semnalul de vot ca un dirijor. 80% din parlamentari, mai ales la camera habar n-au ce voteaza!!!

  • Cand le-a ajuns oferta PNL, adica dupa votarea legii, totusi suficient de repede pt a putea semna sesizarea de neconstitutionalitate care ii stampileaza cu stampila : „Am fost un dobitoc (dar nu mai sunt) !”

  • Mai bine zis: „Pai ce, cand esti PSDist STII ce faci?!!!
   Rusine, escroci ordinari!!!

 2. Hopa, baronii locali care au acaparat inclusiv terenurile agricole ale statului s-au trezit că se va scumpi motorina, așa că au sunat la partid să vadă ce se-ntâmplă și surpriză!, tocmai ai lor votaseră pentru. De când a trecut de camera deputaților m-am gândit că aș vrea să le văd meclele când se prind ce-au făcut, dar nu speram să fie atât de repede.

 3. Probabil au uitat ca au afaceri murdare si in domeniul asta cand au votat legea.

 4. Și probabil până la data de 6 decembrie 2020, fiecare își va apăra cârja politica cu care oricum nu are nicio treaba și nici cârja cu el/ea. Exercitarea unui drept din paradigma democrată (de acum mii de ani, din antichitate) ii va conferi co-dreptul de a mai dormi încă 4 ani.

  De ce este necesara clasa politică? De ce este important dreptul de vota, când alte drepturi ….
  .

  Daca clasa politică a confiscat tot acestui neam, 30 și ceva de ani, încă ești considerat dobitoc că nu mărșăluiești in căcatul lor.

 5. Vasile Axinte, Deputat PSD de Iasi, un analfabet pe care NU l-am auzit vreodata, nu am auzit de existenta lui, cu un CV tipic PSD: fost sudor la Material Rulant Pascani, a luat BACUL la SERAL, muncind CONTINUU ca sudor, in 1974 adica la 23 de Ani(e nascut in 1951!) iar Facultatea a absolvit-o in anul 1978, desi el MUNCEA continuu, ceea ce e IMPOSIBIL orice Facultate de Inginerie in Anii ’70 insemna 5 ANI la Zi si 6 ANI la Seral, ori el in TIMP ce MUNCEA ca Sudor la Combinatul din Galati(1974-1978) a absolvit in 1978 Facultatea din Galati obtinand Diploma de Inginer!(dupa ce in 1974 obtinuse Diploma de BAC!
  IMPOSIBIL, in anii ’70 la Seral se faceau 6 ANI, in timp ce la ZI se faceau 5 ANI la orice Facultate de Inginerie!
  Uite CV:
  EXPERIENTA Profesionala.
  „Perioada – septembrie 1974-noiembrie 1978
  Functia sau postul ocupat – muncitor -sudor
  Numele şi adresa angajatorului – Combinatul Siderurgic Galati

  Perioada – iunie 1969-septembrie 1974
  Functia sau postul ocupat – muncitor-sudor
  Numele şi adresa angajatorului – Intreprinderea Mecanica de Material Rulant Pascani

  EDUCAŢIE ŞI FORMARE.
  Perioada 1978
  Calificare/diploma obtinuta – Diploma inginer
  Numele şi tipul institutiei de învăţământ – Facultatea de mecanica -Institutul Politehnic Galati

  Perioada – 1974
  Calificare/diploma obtinuta – Diploma de bacalaureat
  Numele şi tipul institutiei de învăţământ – Liceul Mihail Sadoveanu Pascani”

  http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura2015.mp?idm=15&cam=2&leg=2016&pag=0

  A intrat in PSD si cariera politica l-a dus in Parlamentul Romaniei!
  In 4 ANI de parlamentar, conform paginii lui de la Camera Deputatilor a luat cuvantul 14 Minute, 32 secunde!!!

  • @lili – singura explicatie este ca e doar subinginer! Existau pe vremea aceea programele de subingineri (de trei ani la zi si, probabil, 4 ani la seral). Asta inseamna un fel de fals in CV – nu e inginer e subinginer!

 6. Celalalt, Răzvan-Ilie ROTARU are un CV perfect identic, tipic PSDist:
  http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura2015.mp?idm=254&cam=2&leg=2016&pag=0
  Vai de CVul lui, ca si la Vasile Axinte, traiasca PSD!!!

  • Omul de tip nou, ce a rămas după ce comuniștii au încarcerat și omorât intelectualii. Să nu uităm strigătele disperate de după revoluție: „noi muncim, nu gândim”. Abia aștept să-i prindă automatizarea din urmă, să văd ce mai muncesc, dacă nu pot gândi.

  • Pana vine automatizarea, Romania se goleste de forta de munca.

 7. Consiliul Concurentei nu a avut nimic de criticat?!

 8. Prostia în forma sa pură! Și când te gândești că astfel de specimene votează legislația acestei țări, o mutilează, o reșlefuiesc etc., dar evident în folosul lor. Ce mizerii umane!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.