G4Media.ro

BREAKING Maia Sandu anunță că Republica Moldova ar putea adera la UE…

Foto: NovostiPMR

BREAKING Maia Sandu anunță că Republica Moldova ar putea adera la UE ”în doi pași” – în primă fază fără Transnistria, pentru a nu bloca negocierile

Republica Moldova ar putea deveni membră a Uniunii Europene până în anul 2030 „în doi pași”, a declarat președinta Maia Sandu, într-un interviu pentru Radio Moldova, potrivit Radio Chișinău. Primul pas ar fi fără Transnistria, regiunea separatistă controlată de Rusia, a spus șefa statului moldovean.

„Bineînțeles că vrem să ne integrăm cu regiunea transnistreană și, așa cum s-a întâmplat și până acum, regiunea transnistreană beneficiază de anumite elemente de apropiere cu UE, inclusiv Acordul de Liber Schimb se aplică și în regiunea transnistreană. Ați văzut că s-au produs și acolo schimbări în structura comerțului, fiindcă jumătate din exporturi merg în UE (…). Ne dorim o rezolvare politică a conflictului, dar nu putem să punem problema în felul în care R. Moldova devine membru al UE doar după rezolvarea conflictului transnistrean, pentru că asta ar însemna să îi dăm Kremlinului drept de veto pe procesul de integrare europeană a R. Moldova”, a declarat președinta Maia Sandu luni-seară, în cadrul unui interviu la „Radio Moldova”.

Potrivit șefei statului, „admitem că, în cel mai rău caz, vom face integrarea europeană în doi pași”.

„Primul pas – malul drept și după aceea – malul stâng. În momentul în care oamenii de pe malul stâng vor vedea cum cresc standardele de viață, cum cresc pensiile, salariile, cum se îmbunătățește viața în localităților noastre, vor dori și ei să meargă pe aceeași cale. Ei cred că și astăzi își doresc, doar că este Federația Rusă care își dorește din răsputeri să mențină aceeași situație”, a explicat Maia Sandu.

Ea a sugerat că partenerii europeni au transmis Chișinăului să nu transforme Transnistria într-o frână pentru aderarea la UE: ”Lucrăm și la problema conflictului transnistrean, dar nu creăm din asta un impediment și în primul rând Bruxellesul spune acest lucru, ceea ce este foarte important”.

Președinta Maia Sandu și-a exprimat speranța că, în decembrie, Consiliul European va accepta inițierea negocierilor de aderare a R. Moldova și Ucrainei la UE, așa cum a recomandat Comisia Europeană, subliniind că Chișinăul a îndeplinit 92% din recomandările făcute la acordarea statutului de candidat la aderare.

Transnistria este o regiune separatisă controlată politic și militar de Federația Rusă. Având circa 400.000 de locuitori, regiunea cu capitala la Tiraspol și-a declarat independența în 1992, dar ea nu a fost niciodată recunoscută de alte state ONU.

Armata rusă continuă să staționeze ilegal pe teritoriul Transnistriei, încălcând angajamentele de retragere totală luate de Rusia la conferințele OSCE din 1999 și 2001.

Transnistria este una dintre cele mai sărace regiuni din Europa, accesul direct la Rusia fiind acum tăiat de Ucraina și Moldova. În ultimii ani, grație acordului de liber schimb dintre Moldova și UE, economia Transnistriei s-a reorientat către Vest.

transnistria, republica moldova
Foto: Eugen Tomac / Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. De nu știu când tot spun asta! Lăsați rușii să stea independenți, puneți viză pe întrarea in UE pentru ei, si să fie fericiti cu Putin al lor care ii aruncă de la etaj! Sincer, as face același lucru si cu Găgăuzia doar să scap de ruși!

    • Nu cred că unchiul Sam vrea un nou Kaliningrad (oficial, nu ca acum, zonă gri) în coasta NATO. Vedem cum va fi rezolvată problema, căci de când cu atacul asupra Ucrainei, sunt premise pentru rezolvare. Cu Găgăuzia ar trebui să fie mai simplu, poate eventual chiar Moldova singură să pună piciorul în prag și să desființeze autonomia, reintegrând complet zona.

  2. Bineînțeles, lucrurile cu cât se pun mai ușoare cu atât funcționează mai bine.
    Haide Șefa Republici Moldova….cu o pereche de ovare bine puse….
    🇪🇺

  3. Foarte tare!