G4Media.ro

BREAKING Liderii sindicatelor din educație anunță cererile după negocierea de la guvern:…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

BREAKING Liderii sindicatelor din educație anunță cererile după negocierea de la guvern: Creșterea salariilor cu 25% până în luna decembrie, iar din ianuarie 2024 o nouă grilă de salarizare plecând de la salariul minim pentru debutanți de minim 4.000 de lei net

Liderii sindicatelor au anunțat joi, la finalul unei noi runde de negocieri cu reprezentanții guvernului, cele două mari revendicări pentru a încheia greva.

Astfel, cei trei lideri sindicali au cerut creșterea imediată a tuturor salariilor cu 25%, arătând că în cazul unui profesor debutant aceasta ar însemna o majorare de la 2.400 de lei la 3.000 de lei.

Concomitent, ei au cerut garanții că în noua lege a salarizării, valabilă începând din 2024, salariul minim pentru debutanți va fi de 4.000 de lei (cât salariul mediu brut pe economie), iar toată grila de salarizare se va construi plecând de la acest minim.

Declarațiile au fost făcute de Marius Nistor, Simion Hăncescu și Anton Hadăr.

Guvernul a respins în zilele precedente aceste cereri și a spus că ”oferta finală” este de 2.500 de lei în acest an, sub formă de bonus.

Principalele declarații ale liderilor sindicatelor din educație după întâlnirea de la guvern:

 • Am cerut creșterea veniturilor cu 25% până la finalul anului. Asta ar însemna ca la debutanți să crească salariul de la 2.400 lei la 3.000 de lei, vi se pare mult?
 • Am cerut și garanția că în noua lege a salarizării, pentru anul viitor, salariul debutantului să fie cât salariul mediu brut pe economie (4.000 de lei – n.red.), și grila de salarizare se va construi ținând cont de acest lucru
 • Așteptăm răspunsul guvernului
 • Trebuie o majorare acceptabilă până la decembrie, ca să intre în vigoare de la 1 decembrie
 • Nu ne interesează ce se întâmplă cu rotativa guvernamentală, ci ce se întâmplă cu profesorii
 • Când guvernul va veni cu un răspuns clar, vom încheia greva
 • Sperăm ca mâine să ne recheme să ne anunțe decizia
 • Marți vom avea miting și marș spre Palatul Cotroceni, la domnul profesor Iohannis
 • E treaba guvernului sub ce formă îmbracă aceste creșteri, nu cu vouchere
 • Dacă vrem să înceteze acest protest fără precedent, așteptăm ca miniștrii să calculeze rapid
 • Protestul de azi i-a cam lăsat fără replică, am văzut pe fețele lor că au conștientizat că situația e gravă

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

 1. Având în vedere declarațiile „liderilor” sindicali, le-aș sugera profesorilor sa continue gravă, dar sa schimbe acești „eterni” negociatori și făcători de bine in numele profesorilor… Is total pe lângă doleanțele grevei!

  • Exact. Eu nu știu niciun membru de sindicat sa fi scăzut la 25% acum. Cine le-a dat lor puterea sa trădeze oamenii ? Pana la urma cei 3 așa ziși șefi nu sunt acolo decât sa transmită ce vor oamenii, nu sa facă ei cereri speciale diferite. Ia vedeți ca una doua oamenii nu se mai identifica cu voi și continuam greva, in orice condiții!

  • Calculeaza Câqiu impactul… si le propune credite cu dobânda subventionata, de la Trezorerie

 2. Pare tot mai evident ca frica guvernantilor e ca profesorii de la țară vor trăi prea bine (și mult) cu banii ăia mulți. Si isi vor permite si concedii in insule exotice…

 3. Care debutanti? Aia care nu exista pentru ca va tineti rezervate posturile cate 20 de ani sau le impartiti intre voi fara sa le scoateti la titularizare??? Despre mafia posturilor de ce nu vorbeste nimeni??????

 4. Cred că la 20% se vor înțelege.

 5. Wow, 25% la fiecare?
  Daca eu iti dau un buget si tu il imparti prost, ca esti lacom, la aia tineri nu le dai nimica, seniorii din invatamant isi stabilesc singuri partea leului, ca judecatorii, vreti alti bani?
  Fmi ce zice, ca deficitul bugetar oricum s-a inaltat la cer? Sau sa ne taie ue toate ajutoarele?
  O grevista se plangea azi ca rad elevii de ea daca merge doua ,ile.rand imbracata in aceleasi haina, la scoala! Pai ei nu vor sa salveze planeta, sa lupte impotriva schimbarilor climatice, sa combata risipa de hrana si haine,?

 6. Nu ni se pare mult dacă le raportăm la câștiul lunar ale leader-ului de sindicat !
  2400 net nu e puțin pentru un singur loc de muncă, cu o vacanță de 3 luni pe an, sâmbăta și Duminica liber, noaptea nu se muncește iar munca este în spații protejate .
  Nu e puțin ! E mult însă acolo( Spitale) unde se primesc mai multe plicuri decât la poștă iar salariile sunt astronomice !

  • Ce bine ca mai exista băgători de seama ca tine care știu ei cum e treaba. Noroc ca nu o sa ajungi niciodata în funcții de decizie în tara asta.

  • Iar tu Bilily? La numărul de eminenți analfabeți produși de învățământul românesc mă și mir cu au curajul să iasă în stradă ?
   SALARII SPECIALE LA BUGETARI TAXE MARI LA PRIVATI !

 7. Cu sfială aș avea câteva observații la aceste ”revendicări” :
  – Creșterea ”imediată” a ”tuturor” salariilor cu 25 % pe linie, fără să aibă legătură în nici un fel cu performanța personală este o revendicare care nu poate fi argument, lu nivelul actual al educației
  – Salariul minim pentru debutanți devenind 4000 lei, înseamnă depășirea salariului mediu brut pe economie, din nou fără nici o legătură cu calitatea predării
  – Înaintarea unei liste de revendicări, numai despre bani, care să nu conțină nici măcar aluzie la necesitatea regândirii intregului sistem din educație, sistem care s-a dovedit neadecvat la modul în care se face școală în lume și nu cunoaște noțiunea raportului performanță / salarii are ca efect continuarea reproducerii marilor probleme din educația, dar mult mai scump