G4Media.ro

BREAKING Instanța Supremă suspendă procesul de corupție al lui Darius Vâlcov și…

BREAKING Instanța Supremă suspendă procesul de corupție al lui Darius Vâlcov și sesizează Curtea de Justiție a Uniunii Europene pe problema completurilor de trei judecători

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis suspendarea procesului în care Darius Vâlcov a fost condamnat la opt ani de închisoare și va sesiza Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru a vedea, în contextul deciziei CCR pe completurile de trei judecători, dacă are prioritate legislația națională sau cea europeană. Decizia Instanței Supreme poate fi contestată doar cu privire la suspendarea procesului.

Înalta Curte de Casație și Justiție a ridicat, din oficiu, problema sesizării Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în contextul în care Vâlcov este acuzat în acest dosar și de spălare de bani cu fonduri europene. Judecătorii vor să trimită la CJUE patru întrebări în urma cărora vor să verifice dacă decizia CCR pe completurile specializate încalcă sau nu o directivă europeană privind combaterea spălării banilor.

În timpul dezbaterilor din sala de judecată, procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie a susţinut sesizarea CJUE şi suspendarea procesului până la o decizie a Curţii Europene. Indiferent de hotărâre, ea este obligatorie pentru statul român.

„Intervenind motivarea CCR rezultă ca invocarea acestor norme comunitare e necesară pentru justa judecare. Se pune problema interpretării CJUE dacă decizia Curţii Constituţionale a României , prin care se dispune trimiterea spre rejudecare, îndeplinește cerinţele garantării independenţei unei instanţe și nu e o ingerință în actul de justitie”, a spus procurorul.

Avocaţii părţilor, printre care şi cel al lui Darius Vâlcov, nu au fost de acord cu demersul Instanţei Supreme.
„Dacă vom considera că putem sesiza CJUE, însemna ca nu mai respectăm CCR.” a spus în replică Adrian Georgescu, avocatul lui Vâlcov.

Context

Fost primar al municipiului Slatina şi ministru al Finanţelor, Dariu Vâlcov, a fost condamnat în primă instanţă la 8 ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani.

Decizia de condamnare a consilierului premierului Dăncilă a fost dată în februarie 2018, însă cele trei judecătoare au întârziat un an cu redactarea motivării sentinţei.

Darius Vâlcov, unul dintre creatorii programului de guvernare al PSD, a fost trimis în judecată în mai 2015 pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi efectuarea de efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale, în formă continuată.

Potrivit DNA, în cursul anului 2009, omul de afaceri Theodor Berna, administratorul companiei Tehnologica Radion, l-a contactat pe Darius Vâlcov, la acea dată primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus ca, în schimbul oferirii sprijinului în influenţarea factorilor de decizie din cadrul autorităţii contractante (SC Compania de Apă Olt SA), în vederea câştigării unor licitaţii de lucrări pentru obiective situate în Slatina, Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate, conform contractelor de execuţie a respectivelor lucrări, mai scrie Agerpres.

Propunerea a fost făcută în contextul în care, în noiembrie 2008, fusese aprobat la nivel guvernamental proiectul „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Olt”, al cărui beneficiar final este SC Compania de Apă Olt SA, operator regional, finanţarea fiind asigurată, majoritar, din fonduri europene nerambursabile.

În cadrul acestui proiect au fost încheiate trei contracte – „Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşele Scorniceşti şi Potcoava”, „Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în municipiul Slatina” şi „Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşele Drăgăneşti Olt şi Piatra Olt”.

Cu ocazia derulării procedurilor de licitaţie referitoare la atribuirea celor trei contracte, susţine DNA, membrii comisiei au procedat, la îndemnul lui Darius Vâlcov, în mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor condiţii de eligibilitate în scopul favorizării firmei Tehnologica Radion.

În consecinţă, Tehnologica Radion a câştigat licitaţiile organizate în cadrul proiectului „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi apă uzată în judeţul Olt”, fiind semnate contracte, cu Compania de Apă Olt, pentru mai multe lucrări, de 78.201.552 lei.

Conform DNA, Theodor Berna şi Darius Vâlcov au stabilit de comun acord ca sumele de bani să-i fie remise acestuia din urmă, în numerar, în lei şi numai la sediul firmei.

Astfel, în baza acestei înţelegeri, în perioada ianuarie – martie 2011, Darius Vâlcov s-a prezentat periodic la sediul firmei Tehnologica Radion, unde a primit suma totală de 1.200.000 lei (în 3 tranşe a câte 400.000 lei fiecare), remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania de Apă Olt efectua plăţi în contul societăţii.

De asemenea, în perioada aprilie – decembrie 2011, Darius Vâlcov a primit de la Theodor Berna, prin intermediul lui Minel Prina, suma totală de 2.500.000 lei (în 5 tranşe a câte 500.000 lei fiecare).

În plus, în perioada 2012 – 2013, Darius Vâlcov a primit de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor firme, suma de 3.080.000 lei.

DNA mai arată că acest mecanism a avut drept rol, pe lângă disimularea sumei de 3.080.000 lei, şi transferul bunurilor provenite din săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, sub forma unor opere de artă şi sub forma unor servicii, amenajări şi bunuri, în beneficiul unui hotel din municipiul Slatina, pe care Vâlcov îl deţinea şi controla prin interpuşi.

Vâlcov mai este acuzat că, începând cu anul 2011, a efectuat operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile de primar, senator şi ministru, utilizând informaţii deţinute în virtutea acestora, în legătură cu şapte firme pe care le deţine în fapt şi pe care le administrează, prin interpuşi, obţinând astfel, pentru sine, un folos în cuantum de 2.272.200 lei.

În dosar, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra a trei lingouri din aur, în valoare de 465.355 lei, 172 opere de artă, în valoare de 2.558.658 lei, 63.010 lire sterline, 290.334 euro şi 73.077 dolari. De asemenea, s-a instituit sechestrul asigurător prin poprirea sumelor de 90.000 dolari, 1.322.950 lei şi 600.000 lei. Toate aceste bunuri şi sume de bani au ajuns în posesia lui Darius Vâlcov, cu excepţia sumei de 600.000 lei, care a rămas în contul unei societăţi comerciale.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

20 comentarii

 1. Asa se intampla cd ai o Justitie stramba!Scapa toti!!!
  Păcat ca nimeni nu răspunde pt erorile din Justitia Romana!!!

  • Dar vor răspunde.

  • Magistratii sunt atat de prosti sau atat de corupti ?
   De ce intreaba la CJUE cum sa procedeze ?
   Magistratii nu stiu ca Justitia este o putere in stat ?
   Magistratii nu stiu ca CCR se poate pronunta doar pe constitutionalitate, nu pe legalitate ? Pe legalitate se pronunta ICCJ si s-a pronuntat. Si Completurile de 5 au fost legale si Completurile de 3 erau specializate pe coruptie. Nu exista niciun judecator la ICCJ care sa nu fie specializat pe coruptie. Nu este vorba ca un doctor, specializat pe ficat, a facut o operatie pe creier.
   Magistratii nu stiu ca deciziile CCR se aplica doar in viitor, ca nu sunt retroactive ?
   Atunci de ce au anulat condamnarile pronuntate de Completurile de 5 ?
   De ce mai intreaba cum sa procedeze cu procesele judecate de Completurile de 3 ?
   Ca sa tergiverseze dosarele, sa se ajunga la prescriptie ?
   De ce nu i-au trimis magistratii in judecata pe judecatorii corupti de la CCR pentru deciziile lor aberante, ilegale, neconstitutionale, netemeinice, toate in favoarea infractorilor ?
   Nu si-au dat seama magistaratii ca judecatorii corupti de la CCR si-au depasit atributiunile, ca au facut abuz in serviciu, ca au dovedit ca au aderat la un grup infractional organizat, ca au obstructionat justitia, ca i-au favoritat pe infractori ?

 2. Niste banditi cu totii ! Nu stiu ce sa mai inventeze sa scape si de puscarie si cu „bunurile”ilegale neatinse,ar fi bine ca toate averile,toate bunurile ilicite sa fie confiscate si sa fie trasi la raspundere,gratie PSD justitia este politizata si aservita,rusine !!!

 3. Concluzia , Kovesi a cam dat chix cu toata lupta anticoruptie.
  Se pare ca dosarele la hectar cu care se lauda au fost cam facute in bataie de joc de procurori doar ca sa bifeze lupta pentru a fi anulate apoi in instanta.
  Dragnea pare in momentul asta o victima daca comparam cu restul care au scapat din vicii de procedura.
  Daca unul ca Valcov apeleaza cu tupeu la Curtea europeana de justitie este clar ca dosarul este praf si pulbere si va scapa.

  • Ai luat azi medicamentele.

  • N ai inteles nimic. Nu Valcov apeleaza la Curtea Europeana ci ICCJ…tocmai ca sa lamureasca prostia facuta de CC…

  • Aliona ……nu ai citit dar ai conclizionat:Daca unul ca Valcov apeleaza cu tupeu la Curtea europeana de justitie este clar ca dosarul este praf si pulbere si va scapa.
   Ca sa te informez , avocatii inculpatilor s-au opus sesizarii CJUE.Pentru ca ,daca CJUE decide ca are prioritate legislatia europeana ,decizia CCR nu se mai aplica si procesul continua……ceea ce e o veste buna pentru noi,deci si pentru tine care iti doresti ca Valvoc sa nu scape fara judecata.

  • Cred că n-ai înțeles conținutul articolului. Sau poate nu l-ai citit. Sesizarea CJUE e în defavoarea lui Vâlcov.

  • Inainte de a comenta citeste ce scrie in articol! Nu Valcov a apelat la Curtea Europeana ci procurorul de caz! iar avocatul lui Valcov s-a opus! Si problema este ca decizia CCR s-ar putea sa contravina legislatiei europene privind prevenirea spalarii banilor.

  • CCR e unealta mafiei politice pentru a distruge justitia si a scapa interlopii de puscarie.

 4. Ai luat azi medicamentele.

 5. tu nu citesti articolul?Sau esti cu mintea pe craci?
  ce treaba are DNA sau LCK cu faptul ca CCR a decis ca completurile de 3 judecatori trebuiau sa aiba diploma de judecatori anticoruptie?Nu ar trebui ca si deciziile CCR sa fie nule din moment ce mare parte din judecatori nu sunt constitutionalisti prin formatie ci orice altceva?Asta ca sa mentinem simetria deciziilor judecatoresti?Daca aia din completurile de 3/5nu sunt buni ca nu erau judecatori anticoruptie de ce ar trebui sa respect o decizie a CCR data de judecatori care nu sunt judecatori cu diplome de judecatori constitutionalisti?
  poate cineva cui studii juridice sa ma lumineze…

 6. Deciziile CCR in urma conflictelor de constitutionalitate NU SUNT OBLIGATORII.

  ICCJ-ul sa le reaminteasca, sau sa citeasca mai intai art.36 din L47/1992 – „Decizia prin care se soluționează conflictul juridic de natură constituțională este definitivă și se comunică autorului sesizării, precum și părților aflate în conflict, înainte de publicarea acesteia în Monitorul Oficial al României, Partea I.” – deci NU SUNT OBLIGATORII.

 7. Câtă distracție și halimai ca să răspundă acest nenorocit hoț și vânzător de țară pentru inegalitățile făcute. A furat de a rupt că nu mai știa pe unde să ascundă averile și ăștia se chinuie ani de zile să îl bage la pușcărie. În ce hal s-a ajuns că vrea să scape doar pt nu e judecat de cine ar vrea el sau avocații lui.

 8. Pana una alta descoperim ca marile super marile si micile invarteli se intimpla la primarii in TOATA tara! Cum pui primariile in rand cu lumea civilizata? Cine le controleaza? Lupta pentru ele este acerba. Apoi primarii vin la legiuitori si merg mana in mana fericiti pana se imbogatesc toti si nici nu le mai pasa daca intra la puscarie dar raman ei si ai lor cu milioanele si miliardele. Tipic pentru tari corupte unde popolatia nu ajunge niciodata sa duca o viata normala, civiizata. In toata tara.

 9. Cand de corupta e tara asta daca ii e Justitiei atat de greu si frica sa darame Dinozauri ca asta … 🙁 E legea asa stufoasa incat nimeni nu indrazneste.

  Toti asteapta de la altii. Curentul nu vine daca nu arde carbune si tot asa … Intr-un final, minerul trage pe doi lei. Ar trebui sa nu mai munceasca nimeni pana si-or da seama toti de valoarea si rolul fiecaruia. Idei periculoase … Hide and seek.

 10. Comuniştii au distrus şi înca mai distrug viețile noastre. Cu duhoarea lor pestilențial-mizerabilă ne fac aerul de nerespirat. Până când îi mai lăsăm să se cace în capul nostru? Cred că a sosit vremea unei răscoale. Sau poate vreți să-i lăsăm singuri să înceapă să-şi fure averile imense intre ei?

 11. Sincer, nu am citit articolul. Cum am citit titlul mi-a rasunat ” completul de 3 judecatori” in ureche. Pai exact cu asta are Voiculescu probleme!!! El o fi miza?!?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.