G4Media.ro

BREAKING Guvernul Orban taie masiv din finanțarea PNDL în 2020. Aproape un…

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

BREAKING Guvernul Orban taie masiv din finanțarea PNDL în 2020. Aproape un milliard de euro luați de la programul folosit de PSD pentru baronii locali

Bugetul Ministerului Dezvoltării va scădea de la 9,1 miliarde de lei în acest an la 5 miliarde de lei în 2020, iar bugetul alocat Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL) scade de la 7,06 miliarde de lei la 2,5 miliarde de lei, potrivit Strategiei fiscal-bugetare pentru perioada 2020-2022 făcută publică de guvernul Ludovic Orban.

Practic, guvernul anunță tăieri de 4,56 miliarde de lei (aproape un miliard de euro) de la capitolul ”Transferuri între unități ale administrației publice” din bugetul Ministerului Dezvoltării, adică acel capitol care înregistrează contabil cheltuielile pentru PNDL (Vezi foto jos). Ar însemna o economie de circa 0,5% din PIB.

De altfel, Strategia fiscal-bugetară trimisă de guvernul Orban la Parlament și care însoțește proiectul Legii plafoanelor prevede că executivul va ”reorienta cheltuielile de investiții publice în vederea realizării unei treceri treptate de la investițiile finanțate integral din surse național la investiții cofinanțate din fonduri europene”.

Cu alte cuvinte, guvernul Orban va scădea simțitor finanțarea investițiilor din bani de la bugetul statului (PNDL-ul actual) și va stimula atragerea de fonduri europene pentru realizarea acestor investiții.

PNDL a fost folosit constant în ultimii ani de PSD pentru răsplătirea baronilor locali sau pedepsirea primarilor de la alte partide, văduviți de aceste finanțări acordate arbitrar. De altfel, documentul prezentat de guvern arată creșterea alocărilor prin PNDL de la 2,7 miliarde lei în 2017 la 4,6 miliarde lei în 2018 și 7,06 miliarde lei în 2019.

Context: Asociația Municipiilor din România, care reunește primarii marilor orașe, propune o mișcare radicală, cu impact atât pe bugetul anului 2020, cât și pe absorbția fondurilor europene: mutarea unor bani alocați în mod normal controversatului PNDL către confințarea proiectelor cu fonduri UE.

Ilie Bolojan, președintele executiv al Asociației Municipiilor (AOR) a declarat pentru G4Media.ro că propunerea se referă la proiectele din PNDL (programul național de dezvoltare locală) care nu sunt viabile și nu aduc valoare adăugată comunităților.

Fostul comisar european Corina Crețu a susținut propunerea, arătând că PNDL descurajează autoritățile locale sa folosească fondurile europene gratuite.

G4Media.ro a scris constant despre jaful din bani publici făcut de zeci de primari și șefi de consilii județene prin proiecte PNDL. Iată câteva exemple:

Foto: Ludovic Orban (InquamPhotos / Octav Ganea)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

 1. F bine! Eu i-as fi taiat de tot sau i-as fi folosit doar pentru cofinantarea proiectelor europene.

 2. Primarii pnl vor fi bucuroși…

 3. Foarte bine, aceste PNDL-uri, în opinia mea, trebuie să dispară cu totul. Autoritățile locale, dacă sunt cu adevărat interesate să demareze proiecte pentru comunitățile conduse, nu să scurgă banii în propriile buzunare și ale prietenilor de casă, trebuie să acceseze fonduri nerambursabile, dacă nu o fac, este cât se poate de clar că toate aceste PNDL-uri au rolul de a-i îmbogăți pe borfașii de la nivel local. Într-adevăr, autoritățile centrale trebuie să asigure cofinanțarea în cazul unităților administrativ-teritoriale mici, fără prea multe resurse, cu acest lucru sunt de acord, cred că orice om de bună-credință nu se opune la așa ceva. Pot fi găsite nenumărate modalități prin care să fie susținute proiectele locale finanțate din fonduri europene, pentru cofinanțare, fără a mai fi păstrate aceste robinete cu bani, de la care se adapă cu nespusă sete unii șmecherași de la nivel local. Programele atât de dragi pușcăriașului, după cum spunea chiar el, trebuie desfințate. Credeți că dacă toate aceste programe nu furnizau bănet către buzunarele acestor impostori, ar mai fi fost atât de dragi lui dracnea? să fim serioși. Programele PNDL sunt foarte apreciate de cei puși pe căpătuială, cei precum acel nemernic autointitulat preot Iscru.., care, deși firma sa avea 0 angajați, 0 cifra de afaceri, 0 realizări, a primit peste 100 de proiecte prin acest celebru PNDL. de ce toți acești inși nu au fost și nu sunt interesați de fondurile europene, pentru că dau socoteală pentru ele, sunt verificați și răspund penal dacă deturnează acești bani. Așa că, PNDL-urile sunt o imensă chermeză din care impostorii se înfructă cu nesaț. Deci, Orbane, jos cu PNDL-urile!

 4. Hai, Orban, fa ce n-au făcut alții-istorie. Fii Țepeș- ul PSD-ului!

 5. ORBANEEE elimina pensiile speciale fara exceptii, plafoneaza pensiile la 10 000 de lei maxim , concediaza bugetari, elimina ajutoarele sociale , elimina cumulul de pensie cu salariulde la stat fara exceptii, taie in carne vie si o sa intri in istoria tarii altfel PSD se va intoarce in glorie, vrem sa curga sange

  • Gresit.
   Cu 5-6 mii lei pe luna poti sa traiesti foarte bine in Romania.
   Eu inca nu am 67 ani sa primesc pensie de unde am lucrat in ultimii 30 de ani, dar am prieteni care s-au intors, au pensii de la State si Canada in jur de 1700-1800 $ dupa 40-45 de ani de munca si traiesc foarte bine aici.
   Chestia asta cu pensiile speciale e o aberatie.
   Unde in lumea asta ati auzit de pensii in sistemul public de 10-12-15 mii de euro, nici macar la aia care au sonda de petrol in curte.
   Cum este posibil sa pensionezi un om dupa 20 de ani de munca si sa-l platesti inca 35-40 de ani.
   Se duce dracului tot.

 6. Bravo Orban! Hai, inainte, cu toate riscurile. Trasam Romania pe harta normalitatii si demonstram in UE ca putem, putem sa o luam pe urmele Poloniei intr-o in tara in care nu exista partide extremiste. Daca o tineti tot asa, in 2024 vom fi tara cea mai asezata din Estul Uniunii.

  Iohannis presedinte si Orban premier pana in 2024, cu un parlament in coalitie cu USR+ si PMP. Fara asa zis-ul partid al ungurilor si vrajeala de stanga pe care o are Romania. Dupa 30 de ani de revolutie, urmatorul deceniu poate fi cel de aur al Romaniei.

  • Esti fraier ca nu sustii johannis presedinte si orban premier pana in 2032! In locul tau as propune o lege. Se face economie la buget cu alegerile plus ca ii mai vine si cate o idee de referendum unuia dintre cei 2.

 7. Mai smintitule de ce tai banii cu care primari pnl au inceput lucrari de realizat retea de gaze sau apa in localitati rurale?! Vai cat de dobitoc e?!

 8. Da,asta e premierul care nu mai vrea sa dea bani din taxe si impozite unor paraziti locali ,sefi psd,alde locali ca fierea,oprisan,etc,etc,care foloseau banul public in interes personal sau de partid-mafie in toata regula! Daca vor sa dezvolte localitatile,sa acceseze fonduri europene,sa faca treaba cu ele si in completare pot cere si bani de la buget,daca nu,pa! E clar,parazitilor?

 9. Programul pndl trebuie sa continuie acolo unde au inceput lucrarile astfel s-au cheltuit degeaba bani pt studiu de fezabilitate din banii primariilor si se duce totul la dracu daca nu se termina ce sa inceput

 10. D-le Premier Orban asteptam de o viata sa se asfaltteze 5 km de drum in Salaj intre comuna Samihaiul Almasului si Santa Marie-Bercea Acum cand sa inceput prin Pndl sa se lucreze la drum il opriti? Pai ce sa ne facem ca ne-am saturat de praf si de masini care trebuiesc reparate lunar. Sper totusi intr-o minune de la PNL pentru ca avem primar PSD de 25 ani si nu a facut mai nimic, nici macar acest drum de 5 km.