G4Media.ro

BREAKING Guvernul a renunțat la una din reformele din administrația locală, la…

sursa foto: Facebook/ Ionuț Pucheanu

BREAKING Guvernul a renunțat la una din reformele din administrația locală, la presiunea UDMR și a baronilor locali: liber la cheltuieli fără limită pentru concerte, festivaluri, sport

Guvernul a eliminat din proiectul de lege privind măsurile fiscale una din reformele din administrația locală, potrivit noului proiect publicat de executiv. E vorba despre prevederea din proiectul inițial, care spunea că administrația locală (primării, consilii județene) nu pot cheltui mai mult de 2,5% din veniturile proprii pentru concerte, festivaluri, zilele localității etc.

Astfel, în proiectul inițial publicat pe 19 septembrie de Ministerul Finanțelor, la articolul Art. XXIX era stipulat că :

”Începând cu exercițiul bugetar al anului 2024, la elaborarea și aprobarea bugetelor locale, cheltuielile efectuate de autoritățile publice locale aferente capitolului bugetar ”Cultură, Recreere și Religie” nu pot depăși 2,5% din veniturile proprii realizate în exercițiul bugetar precedent. La determinarea procentului de 2,5% aplicat asupra veniturile proprii nu se includ cheltuielile destinate activităților sportive, recreative precum și instituțiile publice de cultură indiferent de natura acestora și forma lor de organizare. Cheltuielile cu activitățile sportive trebuie să aibă bugetele de venituri și cheltuieli aprobate prin hotărâre distinct de către autoritățile publice locale/județene precum și grilele de salarizare pentru întreg personalul care deservește activitatea sportivă. Nu se includ de asemenea cheltuielile aferente proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile”.

Acum, acest procent a dispărut din noul proiect de lege.

Citește aici noul proiect de lege

Reamintim că liderii UDMR au criticat dur proiectul inițial, susținând că lovește autonomia locală și este o imixtiune în deciziile comunităților.

Mai mult, președintele Kelemen Hunor a anunțat că a trimis guvernului un set de observații privind proiectul de lege. În funcție de răspunsul guvernului conducerea UDMR urmează să decidă dacă semnează sau nu o moțiune de cenzură.

Și lideri locali PNL au criticat proiectul, dar nu cu vehemența UDMR.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

16 comentarii

 1. Sa distreze bugetarii!
  Sa cheme taranii la dans si sa le fure pensiile
  SILA

 2. Foarte bine! Sa plateasca prostul de popor si mediul privat, taxele tot mai mari, iar administratia de stat, sa toace bani, cu nemiluita!
  Iar de costuri la lucrari publice, umflate, sa nu mai vorbim! Aşa, ca să aibă baronii locali, aviz cazul D-tru Buzatu, de unde sa fure!
  Popor přošt, voteaza in continuare PSD / PNL!!

 3. super! din banii mei si ai vostri se vor plati concerte cu tot felu de artisti dubiosi ca si Gheboasa, sau cu diversi manelisti (Salam, Guta) astfel incat psdnl sa-si poata face campanie electorala asa cum trebuie … intre timp eu va trebui sa dau mai mult de jumate din banii castigati la stat datorita noilor modificari fiscale, sau mai bine zis: „de la noi ba, de la ei da”

  • alesii sunt votati fix de cei carora li se aloca bugete pentru acele petreceri
   e ok. win-win

  • 🙂 crezi ca te voteaza cineva daca vine Filarmonica din Viena sa iti cante pe terenul de fotbal in panta? tare sunt curios la cate concerte de orice fel ai fost. Sau nu ai mai avut bani pentru ca dai jumatate la stat? oare aia 40k de la depeche erau bugetari? ca sa intelegi de ce nu cauta altceva…. acum cativa ani pe litoral am luat 2 bilete la iris cu 7 zile inainte, cu 2 zile inainte a mai vrut un prieten sa ia 2 si spectacolul nu se tinea pentru ca au fost vandute numai 2 bilete. la zilele eforiei care sunt in august a venitjan de la craiova … parca. 2k oameni. la Semnal M rtam aproape 10 cu ror cu aia de la floricele

  • raduB and my point sunt paraleli

 4. bugetele din „administrația locală”, pe diferite categorii – gen Cultură, Recreere și Religie”, sunt alocate de catre consiliul local, nu? banii lor, fac ce vor…
  guvernul sa-si vada de SA-urile si RA-urile lui care se autofinanteaza si legea guvernantei corporative care e uitata in sertar

  • pai multe primarii inca mai primesc bani de la buget ca sa supravietuiasca, in conditiile in care tot ceea ce strang din taxe si impozite se duce pe salariile celor din administratia publica locala … pentru ca s-au angajat toate pilele, amantele si relatiile si si-au dat si salarii de boieri

  • aici ai mare dreptate. dar nu ar fimai corect, sa fie impusa o limita procentuala (obligatoriu mai mica de 100% 🙂 )pentru salarii? si banii sa vina de la guvern numai pentru suplimentare de investitii? Vise

  • cel mai corect e ca acele primarii sa intre in insolventa

 5. Inseamna ca sunt bani cu nemiluita la bugetul statului.
  Pentru ce mai pregatiti pachetul de condamnare la saracie, mincinosilor?

  • Tocmai de aia, ca poporul sa nu indrazneasca sa aiba pretentii la dezvoltare, la normalitate, ci sa țină capul jos, si sa se multumeasca cu foarte puțin!

  • nevoile celor multi sunt simple…paine si circ. Asa a fost de cand lumea. Iar oamenii educati continua sa se mire si dupa mii de ani.

 6. Robinet de sifonat bani. Mult circ și un coltuc de pâine. Sunt bani publici, de ce nu avem niciun cuvânt de spus despre ce ar trebui achiziționat din acești bani?