G4Media.ro

BREAKING Fost șef al serviciului secret SIS din Moldova: George Simion a…

sursa foto: G4Media/ Cristian Andrei Leonte

BREAKING Fost șef al serviciului secret SIS din Moldova: George Simion a nimerit cumva sub vizorul serviciilor speciale rusești, sau materiale compromițătoare, sau cu bani / Simion: Referitor la mesajele actuale pe care le promovez, îl asigur pe domnul Dediu ca nu e vorba nici de bani nici de materiale compromițătoare, ci doar de constanță

Valentin Dediu, fost director interimar al serviciului secret (SIS) din Republica Moldova a declarat miercuri la TVR Moldova că ”George Simion a nimerit cumva sub vizorul serviciilor speciale rusești, sau materiale compromițătoare, sau cu bani”. Dediu, care a deținut funcția în perioada 2011-2013, l-a comparat pe șeful partidului extremist AUR cu Iurie Roșca, un politician moldovean care în anii 90 poza în lider unionist, dar care ulterior a promovat politica Rusiei și a coordonat Sputnik Moldova, unul dintre vârfurile de lance ale propagandei rusești.

 • UPDATE: George Simion a transmis G4Media o reacție la acuzațiile aduse de fostul director interimar SIS: ”Îi mulțumesc domnului Dediu că a confirmat ce spun de mult: nu am avut interacțiuni cu serviciile rusești în activitatea mea de lider civic, unionist. Altminteri, referitor la mesajele actuale pe care le promovez și le-am tot promovat în spațiul public, îl asigur pe domnul Dediu că nu e vorba nici de bani, nici de materiale compromițătoare, ci doar de constanță. Ce ziceam în 2006-2009, când era șeful SIS, sau 2016, spun și în 2024: nu există justificare pentru a mai menţine pactul nazisto-sovietic Ribbentrop-Molotov, care i-a împărţit pe români în două state”.

Formele și metodele de acțiune ale liderului AUR din România, George Simion, sunt aceleași cu cele ale politicianului din Republica Moldova, Iurie Roșca, e de părere fostul director SIS, Valentin Dediu, care face o paralelă între cei doi politicieni și spune că ei ar avea tangențe cu serviciile speciale ale Federației Ruse.

„George Simion când venea, făcea tot posibilul să fie cunoscut că el a intrat în Republica Moldova, chiar de la vamă, era gălăgios. Au fost niște tentative de a lui de a face zarvă, participare la diferite acțiuni de protest, dar, ca atare, avea mai multe acțiuni și activități pozitive, dar nu avea decât declarații. În ultimii ani, de când a devenit parlamentar, el a devenit altfel. Noi avem al nostru politician, Iurie Roșca, cu care putem face o paralelă. Formele și metodele de acțiune sunt aceleași”, a spus Dediu.

”Serviciile speciale străine, și în primul rând Federația Rusă, selectează persoane care sunt în opoziție față de conducere și se apropie de ei. Ca să îi facă pe ei prieteni pe probleme de ideologie este imposibil, patriotism nu, atunci ei ori îi cumpără, ori caută materiale compromițătoare și le dau de știri că le au. Eu cred că George Simion a nimerit cumva sub vizorul serviciilor speciale rusești, sau materiale compromițătoare, sau cu bani. Deci, atunci nu era, dar cu timpul oamenii se schimbă. Iurie Roșca a fost o anumită perioadă cel care a promovat frontul popular, ca pe urmă să devină altcumva. Rușii au nevoie de a certa Ucraina cu România, fiindcă România astăzi e cel mai apropiat aliat al Ucrainei. Pe teritoriul României astăzi este și armament și toată logistica, ei trebuie certați și au găsit prin cine”, a declarat fostul director SIS, Valentin Dediu, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”de la TVR Moldova.

Vezi mai jos declarațiile complete de la minutul 45 și 30 de secunde:

Totodată, fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru, spune că astăzi, George Simion în România face politica Rusiei, ceea ce este foarte periculos.

„Din ce mi-au spus mie cei de la SIS, sesizarea vine din Ucraina, acum să vedem ce informații vor da cei din Ucraina celor de la București. George Simion a fost de două ori expulzat din Republica Moldova și a avut două interdicții. Contează pentru noi ceea ce face partidul AUR în România? Ați văzut ultima declarație a lui Claudiu Târziu despre anexarea teritoriilor care astăzi se află în Ucraina, care au făcut înconjurul globului. Toată Europa discută această declarație. Această declarație nu putea să apară pe loc gol. Degeaba George Simion spune că el e împotriva Rusiei, dacă la el în partid vin oameni care susțin pe față agresiunea rusă împotriva Ucrainei. Dacă George Simion a colaborat sau nu este răspunderea lui personală, dar ceea ce face AUR e mai periculos decât ceea ce a făcut cu zece ani în urmă, fiindcă astăzi George Simion în România face politica Rusiei, este foarte periculos ca într-o țară cum e România, care a avut atât de mult de suferit de pe urma Uniunii Sovietice, a Rusiei, astăzi să apară un partid cu 20% care să sprijine Rusia și să își dorească ca Rusia să fie vecină cu România, inclusiv unii din ei își doresc ca Rusia să ocupe Republica Moldova. Este un alt nivel de abordare a problemelor, alt nivel de gândire. Ei sunt victimele acestui război informațional și a prostiei naturale pe care o au ei în dotare”, precizează fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru.

Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că va cere oficial omologilor săi din Ucraina şi Republica Moldova să îl informeze cu privire la motivele pentru care liderul AUR, George Simion, are interdicţie de intrare în aceste ţări.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

 1. Cum adica George Simion face politica Rusiei? El e CAPITANUL!!! Zelea Codreanu wannabe, el vrea sa conduca Romania cu o mana de fier. El o sa conduca AUR si Romania prin UE!! Bine…depinde cat de rau il supara UE pe George, altfel iesim. Legat de bazele alea americane NATO care aveau nevoie de vot..si la care membrii aur nu au votat ( ca ce sa vezi…nu aveau semnal saracutii)..ce sa mai zicem. Ei in programul de guvernare ne vorbesc ca ce bine e in NATO si pe la spate fac altceva. Liberty, jonshardware aveti cuvantul sa va aparati stapanul!

 2. Interesant. Institutiile de „forta” ale tarisoarei noastre mioritice ce zic? Nimic, nimic? Sau…

 3. nici n-ar fi trebuit sa aflam ca simion e sub analiza. doar am fi observat, poate, ca o ia mai usor cu tampeniile si ca nu prea gasim explicatii de ce

 4. Afirmatia – George Simion a nimerit cumva sub vizorul serviciilor speciale rusești, sau materiale compromițătoare, sau cu bani – a lui Dediu este o intrebare pentru autoritatile romane deci, nu au nicio proba.

  • @Liberty – Duamne, cu cata speranta scrii tu asta 😂

  • @Kafka – am impresia ca citesti articolul dar intelegi altceva. Cum poate un colaborator/agent cu rusii sa fie inca de la vama cu Moldova galagios, zarva, actiuni de protest, fiind tot timpul monitorizat de autoritatile moldovenesti. Alta afirmatie a lui Dediu – Deci, atunci nu era, dar cu timpul oamenii se schimbă.

  • @Liberty – M-ai inteles gresit baiete, nu ma intereseaza daca si cine are dreptate sau nu, dar un personaj de genul lui simionica al tau nu are ce sa caute in politica. Acu’, na, daca sunt si alti ganditori ca tine, o sa iasa in continuare, da’ iti garantez eu ca majoritate nu o sa faca niciodata in tarisoara asta.

 5. Apropo de mesaje politice. Ieri am citit unul care m-a lăsat cu gura căscată. Pe bune. Era pe o dubiță AUR cu număr de B. Mesajul ” Cereți guvernului să ne lase să facem bine românilor”. Oropsiții cu 10 biți. Întrebare încuietoare : câți biți sunt 10 biți ?