G4Media.ro

BREAKING Elena Udrea a fost condamnată la 8 ani de închisoare, Ioana…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

BREAKING Elena Udrea a fost condamnată la 8 ani de închisoare, Ioana Băsescu – 5 ani de închisoare în dosarul finanțării campaniei electorale din 2009. Dan Andronic, achitat. Sentințele nu sunt definitive

Elena Udrea a fost condamnată azi la 8 ani de închisoare de Curtea de Apel București în dosarul finanțării campaniei electorale din 2009, potrivit sentinței citite de instanță. Udrea a fost găsită vinovată de șapte fapte. Și Ioana Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu, a fost condamnată la 5 ani de închisoare cu executare. În același dosar, jurnalistul Dan Andronic a fost achitat. Sentințele pot fi atacate la Curtea Supremă. În plus, instanța a decis confiscarea a circa un milion de lei de la Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării și fost consilier prezidențial în mandatul lui Traian Băsescu.

 • Detalii din motivarea instanței:

Ioana Băsescu: 5 ani de închisoare cu executare pentru trei fapte de corupție (o faptă de instigare la delapidare și două fapte de instigare la spălare de bani)

Elena Udrea: Sentința: 6 ani de executat, plus un spor de 2 ani, adică 8 ani de închisoare în total. Se aplică vechiul Codul penal. Condamna pe Elena Udrea la 6 ani pentru instigare luare de mita. Condamna pe Elena Udrea la 5 ani pentru instigare la luare de mita (altă faptă). Condamna pe Elena Udrea la 6 ani pentru spalare de bani. Condamna pe Elena Udrea la 5 ani pentru spalare de bani (alta fapta). Condamna pe Elena Udrea la 3 ani închisoare pentru spălare de bani (a treia fapta). Condamna pe Elena Udrea la 5 ani pentru spalare de bani (alta fapta). Condamnă pe Elena Udrea la 4 ani închisoare pentru spălare de bani (a cincea faptă). Confiscă circa un milion de lei

Dan Andronic, achitat: instanta retine ca la momentul audierii, DNA avea suficiente informații ca obiectul depozitiei viza o tranzacție suspecta, materializata prin extinderea urmăririi penale pentru evaziune fiscală. Instanta apreciază ca și al doilea contract de consultanta vizat este acoperire pentru evaziune fiscală.

Gheorghe Nastasia (secretar general al Ministerului Dezvoltării): 6 ani de închisoare pentru luare de mită

Victor Tarhon (fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea): 4 ani de închisoare pentru luare de mită

Ioan Silviu Wagner (director general al companiei Oil Terminal): 3 ani de închisoare cu suspendare pentru delapidare

 • Instanța a reținut aceeasi situatie de fapt ca in rechizitoriu. Nu au fost înlăturate probe
 • Soluția excluderii înregistrărilor făcute de Giovanni Francesco nu se impune. Nu au fost presiuni asupra martorului
 • Finanțarea programului ski România – am lecturat legislația incidenta în materie, am apreciat ca și dacă nu a existat o proritizare a plăților, Nastasia Gheorghe avea calitatea de ordonator principal de credite.
 • În opinia instantei nu s-a putut susține ca legislația incidenta era lipsita de previzibilitate. Legislația în domeniu era destinata funcționarilor publici, nu pot spune ca nu au înțeles legislația. Referitor la discuția privind plățile pentru campania pentru referendum: este de necontestat ca în 2009 au fost doua campanii, inițiate de același președinte, CCR a decis în noiembrie 2009 referitor la referendum ca deși stabilirea datei referendumului este prerogativa președintelui, este indicat sa nu fie organizat în același timp cu alegerile prezidențiale. În opinia instantei, câștigarea alegerilor prezidențiale de președintele în funcție, inițiator al campaniei pentru referendum, ar fi fost benefica pentru un folos nepatrimonial tuturor inculpaților

Context: Judecătoarea Claudia Jderu, de la Curtea de Apel București, desemnată să tranșeze în primă instanță acest caz, a vrut să dea verdictul odată cu motivarea, conform surselor G4Media.ro, însă a reușit să o redacteze în proporție de 75 la sută.

În schimb, magistratul a sintetizat, în sală, odată cu anunțul verdictului, principalele motive care au stat la baza deciziei sale.

La ultimul termen din proces, care a avut loc la sfârșitul lunii ianuarie, procurorul DNA a cerut pentru Elena Udrea o pedeapsă de până la 12 ani, pentru Ioana Băsescu până la 15 ani, iar în cazul lui Andronic, condamnare cu executare.

În ultimul cuvânt în fața instanței, Udrea a declarat că este nedreaptă și ciudată aprecierea procurorului DNA.

„Sunt nevinovată și am încercat să dovesc că acuzațiile sunt nedrepte și neprobate. Am fost prima și singura de după Ceaușescu care a investit în turismul romanesc.” a mai susținut aceasta.

În mai 2017, procurorii DNA i-au trimis în judecată la instanţa supremă pe fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului Elena Udrea, pe care o acuză de instigare la luare de mită şi spălare a banilor, pe fostul secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului Gheorghe Nastasia, pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea Victor Tarhon, pentru luare de mită, pe Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului preşedinte Traian Băsescu, pentru instigare la delapidare şi instigare la spălarea banilor şi pe Ioan Silviu Wagner, director general al unei societăţi comerciale cu capital majoritar de stat, pentru delapidare.

De asemenea, DNA a dispus trimiterea în judecată a jurnalistului Dan Andronic pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.

Procurorii menţionează în rechizitoriu că în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.

Potrivit procurorilor, legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era făcută de către Elena Udrea, care, la momentul respectiv, conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidaţi şi, din această poziţie, coordona atât achiziţiile de servicii de campanie, cât şi persoanele care au acţionat ca intermediari pentru plăţile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societăţile prestatoare. Remiterea foloaselor infracţionale era disimulată prin contracte fictive încheiate cu firme care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afişe, reclame publicate în mass-media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole şi prestarea de servicii de consultanţă, menţionează procurorii DNA.

Fotografii: InquamPhotos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

53 comentarii

 1. Daca sunt achitate, o sa zica ca „s-a facut dreptate”, daca iau cu condmanate „ca e dosar politic”.
  Stim…

  • Sa-i spuna cineva infractoarei ca pentru ca niste hoti ca ea, ca Nas6case, ca Dragnea, ca Felix, ca Moliceanu, ca Oprisan etc, care au furat miliarde de euro, nu avem destule spitale si, din aceasta cauza, mod oameni, nu avem destule paturi la ATI si, din acesta cauza, mor oameni, nu avem destule medicamente, nu avem destui medici, pentru ca medicii sunt prost platiti si pleca din tara iar, si din aceasta cauza, mor oameni.

 2. Udrea a cam incurcat borcanele cu Jderu…e fata desteapta, stie carte si e al naibi de corecta!

 3. cica a fost prima care a investit in turism. dar de unde pana unde a investit ceva cu banii ei? ca cu banii ministerului nu se pune.

  • A investit in parcuri facute in padure,terenuri de fotbal in panta,partii de schi nepracticabile,sali de sport la sate cu batrani etc etc. Pai de unde bani pentru toale si plimbari daca nu din banii fraierilor care se uita in gura si fundul ei?

 4. Nu sunt definitive dar vor fi 🙂

  • ATENȚIE! In următoarea perioadă infractoarea asta va fi ajutată de Mafia să fugă din țară!

 5. stim deja. Cu suspendare

 6. mai duce mana la nas de vreo 2 ori .. se rezolva .. sau nu?
  am incredere ca atat timp cat va fi USR+ la justitie vom vedea destul de multe condamnari si anchete

 7. ce se-ntampla? sa fie dreptate. dara’ io, cetateanu’ turmentat de platit impozite intreb daca statu’ recupereaza milioanele de euro spalate, cheltuite frumos in place Vendome, in vacante de lux, in Costa Rica? asta ma intereseaza. anii de inchisoare ? Elena, sa nu uitam, este o mama de copil mic. ar fi interesant sa plateasca toti cei 8 ani. 8 milioane de euro nu sunt de aruncat. renunta la stilul de viata cu sofer si masina de lux, vile, etc. sa se mute intr-o garsoniera sau la tara sa cultive pamantul, sa ia viata de la inceput, in mod cinstit. aceasta ii doresc Elenei Gabriela Udrea, nene Ianculeee!

 8. Halal presedinte de stat, fiica hoata, frate hot.

 9. Să fie într-un ceas bun! Sperăm să nu fie revizuită sentința la apel, așa cum se tot întâmplă, nu voi pricepe niciodată cum, o sentință dată într-o primă instanță, concretizată în ani grei de pârnaie, având la bază niște probe, poate fi ștearsă la apel, doar nu se evaporă în răstimpul judecății probele, dar asta este altă poveste… Auzi mă, este singura care a investit în turism după „împușcatul”… Nu știu în care turism a investit, că nu a evoluat turismul, nu asigură 10% din PIB-ul României, deși avem un potențial uriaș, apoi, nu pentru că a investit în turism a fost condamnată, ci pentru faptele de corupție săvârșite, iar faptele de corupție nu se cheamă investiții în turism, ci ilegalități comise, apoi, dacă a investit în turism, poate în turismul propriu al său, nu a investit proprii bani. În ce au constat investițiile în turism, mă rog? În terenuri făcute în pantă? în crearea de centre turistice în cine știe ce comune unde nu există niciun obiectiv turistic? etc. Ăstea sunt investițiile? Atunci încă 10 ani de pârnaie, toate aceste investiții sunt inutile, ineficiente și prezintă un vădit interes personal. Ei, să vedeți ce o să latre mizerabilul petrov, că vezi Doamne, chiar și cucoana sa a fost condamnată, țineți-vă bine!

 10. Hai mai repede cu sentința definitivă, să se liniștească odată și Băsescu. În 2014 a promis că iese din politică și se ocupă de nepoți. Motivul pentru care încă dă din coadă prin politică e exact acest proces. Fie-vă milă de un biet pensionar și scurtați-i chinurile!

 11. Faptele sunt din 2009… au trecut 11-12 ani, mai e apelul si asa mai departe, se fac 12-13, i-au dat 6 ani, cu sporul 8, e sub 10 ani, care se prescrie in 8, teoretic aici nu stiu daca s-a suspendat, cand s-a suspendat si asa mai departe, DAR daca se ajunge la 15 ani, intervine prescriptia speciala si scapa bazma curata, ca de obicei.

  • De aia, Baseasca scapa linistita, ca au fost 5 ani dati, prescriptia speciala vine 7.5 ani, deci calculati si voi, de asta nu stiu ce mai tot prezentati astea ca mari victorii ale justitiei, ma rog Talpalarga stim pe unde bate.

  • De fapt daca ma gandesc bine, e de la 2 la 7 ce-a facut ea, deci ar fi prescriptie speciala in 7+3.5 , nu sunt avocat dar

  • Depinde totusi la ce au incadrat-o, ca vad acum ca s-au cerut 12 ani, deci s-ar putea sa fie pana la 15 si atunci s-ar putea sa trebuiasca sa foloseasca degetul din nou

 12. Investiții într-o frunza si un slogan turistic de tot râsul. Numai pentru asta ar trebui sa intre la delapidare.

 13. As pune pariu ca cei ce scriu acum cu manie proletara impotriva celor doua si a lui Petrov, l-au votat pe Base de doua ori! Nu mai fiti ipocriti!

  • Nimeni nu e ipocrit, l-am votat pe Basescu, dar asta nu inseamna ca preferam sa il votez pe Nastase, Ponta sau Dragnea. Bagi in oala doua lucruri diferite.

   Basescu a facut multe prostii si trebuie sa plateasca pentru asta, nu e nicio ipocrizie. Ipocrizie e cand in fata adevarului o tii leanga ca la A3 si dai vina pentru orice pe altii.

  • unde e ipocrizia ca nu o vad!!!! nu a fost condamnat base. si da, l-am votat pe base pentru ca alternativa era de multe ori mai rea. in loc de cativa condamnati erau de 10 ori mai multi acum de la psd. dar sa revenim. daca eu te votez pe tine si rudele tale si prietenii fura nu am voie sa ii condamn sau ce? ce aberatie.

  • As pune in continuare pariu ca majoritatea dintre cei care scriu acum impotriva clanului Petrov, in perioada lui de glorie erau postaci pedelaci, platiti de Udrea….Pe vremea aceea scriau mai mult pe realitatea si pe hotnews…

  • Slabute comentarii Andrei si celalalt! Scrieti in lozinci! La scoala de postaci nu va invata mai multe?

  • Cris, eu sunt celalalt. Puie Monta și plăcuțe suedeze tuturor PSD-istilor erau lozinci. Ce spunem noi e adevărat.

   Dar așa faceti voi PSD-istii când nu aveti argumente – strigati in gura mare „prindeti hotii”.

 14. Adica din 34 ani ( cumulati) cu executare + inca 2 coada face doar 8. Pai eu cred ca asa ar trebui sa se cumuleze si sporurile bugetarilor.

 15. Traian Basescu demisia de jena (nu de onoare) din PE! Dupa frate si fiica la zdup! Ce credibilitate crede ca mai are in ochii romanilor si a PE?

 16. VALOAREA ASTA NATIONALA ?cit bine a facut ea romanilor(adevarat ca a furat si ea vreo citeva meleoane)mari nerecunascatori,baselu are emotii ,daca vomita udrita ….

  • Trebuie sa vomite, altfel sta si se gandeste vreo 8 ani „de ce eu si altii nu”. Alegerea ei, dar inca mai are timp pana la „definitiva” sa compare situatiile si sa aleaga „o oferta de nerefuzat” 🙂 Dar ma tem ca e prea tarziu, greu sa o achiti dupa ce prima instanta ii da 8 ani, prea bate la ochi, plus ca motivarea se pare va veni repede. Oricat ar fi de corupt sistemul, e prea mult si pentru ei. Nuta nu e un pion asa de important.

   Nu am inteles insa de ce s-a intors din Costa Rica? Credea ca gata s-a rezolvat?

 17. Basescu in egoismul sau pentru putere si-a bagat fiica la puscarie. Puie PSD binenteles, insa pentru Basescu, daca nici dragostea pentru copilul sau nu ia potolit dorinta de prea-marire … ce sa mai zici.

 18. Mama ei de justiție.Daca adevăratul beneficiar al banilor adică turnătorul Petrov nu este inculpat ce mama ei de justiție este asta ? Kill Bill Turcan se simte bine ?PDL ul a fost și este prin PNL partidul care a jefuit România prin ANRP acolo s-au primit șpăgi de milioane de euro de la cei care au cumpărat drepturile litigioase.Grupul de la Monaco transferau geamantane cu bani cu avioane private ,afacerile Microsoft,EADS în care adevărații beneficiari ai banilor nu au pățit nimic adică actualii liberali .Dacă Udrea vorbește și are și ceva probe la ICCJ multe capete vor pica dacă nu se împlică securiștii de la ICCJ și DNA.

 19. Ori scrii in limba romana ori in engleza, „BREAKING Elena Udrea…” nu are nici un sens.
  Corect ar fi fost „BREAKING NEWS: Elena Udrea…” daca chiar vrei sa combini engleza cu romana… si mai corect ar fi sa scrii tot articolul in limba romana.
  Ai facut cumva cursurile online?!

 20. Dosare falsificate cu martori mincinoși făcute in sediile Sri,k,,de Dragnea,cărau,Maior,ponta,gen izmanaru cu stele Oprescu de Ghiță,gen Coldea amanții lui Kovesi.

 21. Curtea de apel Bucuresti = PSD . Lia Savonea si complicii ei = slujbasii PSD.

  In acest caz Dragnea ar trebui condamnat la cel putin 50 de ani.

 22. Mi se pare ca am inceput sa cadem din lac in put. Parca era vorba ca se face tabula rasa din toate vinele si coruptiile si nu mai sunt omorati oameni. Ministerele si institutiile de forta din Romania sa fie finantate corect, dupa nevoile reale ale tarii si nu exagerat, dupa nevoile unor privati, si coruptia va disparea, ca o planta fara apa.

 23. Asa este Emil,o mandrete de familie are d-l Basescu: fiica – sa cea mare si fratele lui puscariasi iar Elena europarlamentar;modul cum a ajuns tuta asta la Bruxelles este un subiect la care ar trebui sa se gandeasca toti cei care au facut parte din B.E.C.-uri si B.E.J.-uri de la acea data(judecatori cu indemnizatii grase si cu avantaje pe care noi, cei de rand,nici intr-o mie de ani nu le vom avea) .Ceea ce ma irita este aparitia tot mai deasa a d-lui Basescu la televiziuni,eu zic ca ar trebui sa-si vada de nepoti si sa ne lase in pace.Nu de alta,daca deranjeaza pe cineva si-i redeschide vreun dosar.Cat despre cele doua sentinte, cred cu tarie ca nu au fost influentate de nicio interventie,este judecata fireasca desi procurorul cere 12 si 15 ani(daca omorau pe cineva cat se cerea?)si se dau pedepse in jur de o treime din cat s-a cerut.Oare cum se simte acel procuror „bagat in seama” (a se citi ignora) in acest mod de instanta?Se simte bine :leafa 20000 lei/luna,pensie speciala,pensionare la o varsta frageda…

 24. Basescu a creat statul paralel si statul paralel l-a mancat. Asa au patit mai toti bolsevicii rusi, au facut revolutia in 17,iar in 37 i-au impuscati pe toti. Si nu asa simplu ci pentru tradare!

 25. Basescu deocamdată a scapat. Lumea bârfește sa i- a inregistrat pe toti, daia se tem să-l ia.

  Lulutza a imbrobodit-o pe Udrea si pe Bica din invidie muiereasca, daia lea asteptat pe holurile DNA cand le aduceau in cătușe.

  Au trecut sute de ani, dar de pe vremea lui Țepeș sau Lăpușneanu nu s-o schimbat nica in plaiurile mioritice.
  Te pomenesti cs peste vre-o 2 ani vin altii la putere si ii belesc pe cei care acuma ii belesc pe ăștia. Comedie….

 26. Petrov rezolva, e marele moșier, el a făcut sa dispară și flota marina a României.

 27. Petrov rezolva, e mare moșier. El a făcut dispărută și flota marina a României.

 28. Dacă nu îl Condamnați pe Iliescu și Becali pe Viață, totul e egal cu Zero

 29. vai, cata intransigenta pe-acilea! cata coloana vertebrala la 90 de grade!

  dar unde ati fost dragilor cand domnul Basescu era la pupitru in lupta sa neabatuta impotriva ciumei rosii?

  acum l-ati abandonat?

  si apoi, unde sunt sustinatorii din pdl, de sus pana jos?

  si apoi, organili?

 30. !Andrei

  Citez din Faulkner, din discursul de la decernarea premiului Nobel: * Tragedia vietii este ca trebuie sa fie prematura, neconcludenta si de neconchis pentru a fi viata;trebuie sa fie inaintea de ea insasi, inaintea ei, ca sa fi fost cumva*

  din postarea domniei voastre am impresia ca sunteti printre alesii celui de sus, din cei care stiu exact ce ar fi fost daca…..

  in termenii lui Faulkner aveti capacitatea de a face viata inaintea ei insasi…

  va invidiez pentru iq-ul exceptional cu care sunteti dotat!

 31. Greșală. Trebuia și Andronic, mare lmecher. DAr să vedem, poate la recurs o-ncasează și el, că merită din plin. Un linge blide.

 32. Acesti oameni au pierdut masura hotiei si bunului simt.

 33. Totul are un pret la un moment dat al vietii.. Unii il platesc ori cu viata, ori puscarie multa, ori dupa puscarie, viata i se transforma intr un cosmar, etc.. Uite ca peste Udrea a venit puscaria peste 11-12 ani de cand a inceput sa faca bani. Si cred ca nu o deranjeaza 3-4 ani de parnaie daca si-a pus deoparte 1-2 mil euro.. Trebuia sa i ia tooot!

 34. Daca la apel vor fi judecati de un complet cu un presedinte care are ca ideal
  ,,ZWISCHEN SEI WARHEIT se vor adresa balenei baliverna si acad.de nivel mondial
  teodosie spagoveanu ????